Yargı Akademisi Niçin Gereklidir
Adalet mülkün temelidir düsturundan hareketle bir ülkenin yargısı o toplumun güvencesidir. Adaleti sadece yargı ve yargıçtan, adalet sarayları ve koridorlarından müteşekkil diye düşünmemek gerekir. Ancak bunlar da adaletin sağlanmasında önemli yan unsurlardır.
……………………….
Yargıda en önemli husus hukuku uygulayacak olan savcı ve hakimlerin belirlenmesidir. Bu meslek mensuplarının çok nitelikli ve donanımlı olması gerektiğinin bilinmesidir. Bir kere bu kadroların çok iyi bir puan elde ederek bu meslekleri edinmeleri gerekir. Pekiyi dereceyle yani seksen beş puanın üzerindeki kişilerin tercih edilmeleri birinci şart olmalıdır. Öncesinde ise çok iyi eğitilmiş, yani hukuk fakültelerinde temel hukuk bilgilerinin edinilmiş olması, mesleklerinin tüm özelliklerinin kazanılmış olması gereğidir. Sınav sonrası ise görev başı yapıncaya kadar ciddi bir hazırlık evresi geçirmelidirler. Alımlarda, bu kadar yetkinin verileceği insanların bu yetki ve sorumluluğu taşıyabilecek özelliklerinin olup olmadığının iyi test edilmesi gereğidir.
……………………..
Yargıda siyasetin sınırlandırılması mutlak gerekir. Adalet bakanı yargının sadece idari işleri ile ilgilenmeli başkaca hiçbir noktasında olmamalıdır. Yargı mensupları memur gibi görülmemeli her türlü atama, yer değiştirme, tayin terfi gibi işlemleri ve maaşları farklı bir sistemden yürümelidir. Yargıda tıpkı orduda olduğu gibi yargı akademisi kurulmalı ve yüksek yargıçlar Harp Akademileri’nde olduğu gibi buradan yetiştirilmelidirler.
……………………..
Mahkemelerde tek hakim kararı olmamalıdır. Kararlar heyet halinde verilmelidir. Hata en aza indirilmelidir. Hakim ve savcıların iş yükleri nedeniyle sayıları artırılmalıdır. Yardımcılık pozisyonları ihdas edilmelidir.
Kemal GÜL
17.12.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.