- 420 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beðeni
SAÐLIK EKONOMÝSÝ’NÝN PANDEMÝ EKONOMÝSÝ’NE DÖNÜÞÜ
Dünya konjonktüründe, Covid-19 pandemisi ile beraber ortaya çýkan saðlýk-ekonomi bilimi iliþkisi son derece önem kazanmakla beraber ekonomi biliminin özellikle makro ekonomik açýdan saðlýk bilimi ile entegre olup, olmamasý konusu üzerinde düþünmek gerekmektedir.
Bu arada bu iliþkiyi anlamak için saðlýk ekonomisi/yönetimi biliminin tanýmýný yapmak yararlý olacaktýr. Saðlýk ekonomisi, ekonomi biliminin mikro ve makro ekonomik çerçevede saðlýk ve saðlýk alt dallarý arasýnda tüm faaliyet ve disiplinler için uygulanmasýdýr. Bunun dýþýnda saðlýk kurumunun maliyetleri, halka faydasý üzerinde durmaktadýr.
Saðlýk Ekonomisi þu sorular üzerinde durmaktadýr:
* Saðlýk hizmetinden yararlanmasý gereken kiþiler ve özellikleri
* Toplumun saðlýk sorunlarý ile saðlýk harcamalarý arasýndaki pozitif iliþkinin artmasý
* Devlet bütçesinden saðlýk için ayrýlan miktarýn ülkeye oransal ve düzenli daðýlmasý
* Saðlýk hizmetinin ortaya çýkýþý ve týp eðitimi alan bireylerden alýnan verimlilik durumu
* Saðlýk sektörü için ayrýlan bütçenin kaynaðý (maliyetin kaynaðý ve yýllara göre daðýlýmý)
* Toplumun öncelik sýrasý ile finansal durumlarý arasýndaki iliþki ve ekonomik durumu
Saðlýk Ve Ekonomi Biliminin Sentezi
Ýkinci dünya savaþý nedeniyle ABD baþta olmak üzere önde gelen Avrupa ülkeleri ciddi yaralar almýþtýr. Kullanýlan çeþitli kimyasal tabanlý silahlar ciddi hastalýklara neden olmuþtur. Bundan dolayý saðlýk alanýnda týbbi ilaçlar ve teknolojik cihazlar üretilmeye çalýþýlmýþtýr. Buna baðlý maliyetler artmýþ, kýt kaynaklar optimum seviyede kullanýlmasý zorlaþmýþtýr. Bu durumdan dolayý ABD’li iktisatçý Kenneth Arrow, ABD saðlýk sistemini ve yönetimini incelemiþtir. 1963 yýlýnda bu iktisatçý ilk kez saðlýk ve ekonomi bilimini bir araya getirmiþtir. ( Health Economics adýný vermiþtir.)
Makro ekonomi, özellikle alým gücü, enflasyon, tasarruf, istihdam ve bunlar ile alakalý konularý ele almaktadýr. Özellikle saðlýk emekçilerinin, bu dönemde alým gücünü enflasyona karþý korumak ve onlarý çalýþma hayatýndan soðutmamak son derece önem kazanmaktadýr. Bununla birlikte saðlýk yönetimi açýsýndan baktýðýmýz takdirde ise uzun nöbet süreleri ve ek ücret yetersizliði bir baþka sorun olarak karþýmýza çýkmaktadýr. 1942 yýlýnda ortaya atýlan Cyril Northcote Parkinson’a ait olan Parkinson kanunu bu tezin adeta aynasýdýr, diyebiliriz.
Parkinson bu yasada “çalýþan kiþi sayýsý artýkça elde edilen verim devlet için istihdam maliyetinden daha fazla olacaktýr.” Demiþtir. Bundan dolayý doktor statüsünde çalýþan kiþiler ile beraber, en önemli yardýmcý kolu olan hemþirelik alanýnda eðitim almýþ nitelikli kiþilerin de istihdam sayýsýnýn artýrýlmasý son derece önem arz etmektedir.
Saðlýk ekonomisi açýsýndan baktýðýmýzda önem arz eden bir baþka konu ise “iþ bölümü ve uzmanlaþma” konusudur. Normal hayat koþullarýnda bile yoðun þekilde çalýþan saðlýk çalýþanlarýnýn özellikle pandemi ile beraber iþ yoðunluðu son derece artmýþtýr. Özellikle saðlýk çalýþanlarý ile bilgi alýþveriþi yapýldýðýnda bu konu son derece dile getirilmiþtir/getirilecektir. Bu durum özellikle yeniden yapýlandýrýlmasý gereken saðlýk hizmetleri temel kanunu vb kanunlar ile düzenlenmelidir.
Ekonomi biliminin alt dallarýndan biri olan saðlýk ekonomisi, tipik ekonomi politikalarý gibi iþlemesi son derece yanlýþ olacaktýr. Dünya hükümetleri açýsýndan kar amaçlý bakýlmamasý gereken tek sektördür, denilebilir. Çünkü normal bir iþletmenin iki temel amacý vardýr: karlýlýk ve süreklilik.
Saðlýk ekonomisi açýsýndan birinci temel amaç geçersizdir, kesinlikle geçersiz olmalýdýr. Çünkü en temel gereksinim olan saðlýk sektörü üzerinde maliyet, kar vb ekonomik analizler yapmak daha ciddi sorunlara neden olacaktýr. Örnek vermek gerekirse istihdam artýrmamak yoluyla maliyet azaltma yolu seçilirse bu durum hem toplumun daha düþük verim almasýna hem de bir saðlýk çalýþanýn daha yorucu bir çalýþma ortamda bulunmasýna neden olacaktýr.
Burada dikkat edilmesi gereken/olmasý gereken olmasý gereken saðlýk çalýþanýndan ve olmasý gereken týbbi cihazlardan biraz daha fazla olmasý durumudur.
Unutulmamalýdýr ki ekonomi ve saðlýk son derece iliþkili iki bilim dalýdýr. Ekonomi temeli güçlü olmadýkça maalesef saðlýk ve saðlýk çalýþanýndan verim almak son derece zordur.
Dünya tarihine bakýldýðýnda her pandemi /bulaþýcý hastalýktan sonra ciddi global ekonomik krizler olmuþtur. Saðlýk emekçileri, covid-19 pandemisini yendikten sonra maalesef ki büyük bir ekonomik kriz ile karþý karþýya kalabiliriz. Bu durum daha kötü sonuçlar doðurabilir.
Gece gündüz demeden koþturan, baþka anne babalar çocuklarýnýn saðlýðýna kavuþtuðunu görebilsin diye kendi çocuðunu bile çok göremeyen, fedakarlýk kelimesini buram buram hissettiren bütün saðlýk sektörü çalýþanlarýna saygýyla…
AYETULLAH KILIÇOÐLU
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.