- 601 Okunma
- 4 Yorum
- 2 Beğeni
ZEYTİNİN TUZ AYARI
Dilinmiş ya da kırma zeytinlerinizi bir hafta süreyle her gün suyunu (suyun klorsuz, pınarlardan olması zeytinin sağlıklı saklanması açısından tavsiye edilir) süzerek tatlandırdıktan sonra tuzlu suda saklamak gerekir.
Ancak tuzlu sudaki tuz oranını neye göre belirleyeceğiz?! Bunun için Anadolu kültüründe şöyle bir uygulama var, eskiler denemişler ve bulmuşlar bu yöntemi.
Zeytinin üstünü örtecek kadar suyu ateşte kaynatmadan önce, suya tuz atarak eritip karıştırmaya başlayın, pişmemiş bir yumurtayı da suyun içine bırakın, ne zaman ki yumurta tuzun yoğunluğu ile yukarı kalkıp da yumurtanın üstünde yaklaşık 1.- Türk Lirası büyüklüğünde dairesel bir alan su yüzünde kalıyor ise, o zaman tuzun ayarı kıvamına gelmiş demektir.( Ekli fotoğrafa dikkatle bakınız)
Bir de yaklaşık üç litre suya bir yemek kaşığı limon tuzu ilave etmek zeytinin daha uzun süreli bozulmadan saklayabilmenizi sağlar. Plastik veya cam kavanozlar bu iş için elverişlidir.
Yumurta tuzsuz suda dibe doğru çöker iken, tuzlu suda yukarıya doğru çıkmaktadır. Bu da bize suyun kaldırma kuvvetinin yoğunluğu ile doğru orantılı olduğunu gösterir.
Geçen yıl ve bu yıl zeytinlerimizi kendim yaptım, yoksa dışarıdan almak çok daha pahalıya maloluyor. Geçen yıl yeşil zeytin 6.--7.- TL ya pazarda satılılırken, hazır dilinmiş ve tatlandırılmış zeytinin kilosu ortalama 25.- TL idi. Bu da kilogram başına yaklaşık nereden baksanız %60 lık bir tasarruf demektir. Tabi ki bu tasarrufun kaynağı da harcadığımız emektir. Boş isek, daha kazançlı yapacağımız iş yok ise, niye kendi zeytinimizi kendimiz kurmayalım?!
Unutmayalım ki zeytin ve zeytinyağı sağlığımız için çok çok yararlı bir besindir. Akdeniz’li ve Ege’li insanların uzun yaşama sırları burada saklıdır diyebiliriz.
Yalnız yeşil zeytin değil, siyah zeytin de pastırma dediğimiz yöntemle saklanır.Her üç kilo siyah zeytine bir su bardağı iri tuz, bir fincan şeker, bir su bardağı ayçiçek yağı ve var ise birkaç kaşık sirke ilave edip, kavanozları sık sık altını üstüne getirerecek biçimde yan yatırıp zeytinlerin ıslanmasını sağlamak, tatlandırma sürecinde yararlı olacaktır. Siyah zeytine neden ayçiçekyağı önerildiği ise, soğuk havalarda zeytinyağının donmasından kaynaklanır..
Tatlanmış zeytinlerin üstüne, tabakta zeytinyağı ve limon ilavesiyle ağız tadında bir kahvaltı yapabilir, ne zaman çok acıkır iseniz , marketten atıştırmalık değil, zeytin peynir ekmek yemenizi öneririm sevgili dostlar.
Afiyet olsun, sağlıcakla zeytin kadar uzun ömürlü yaşayınız...
Şaban AKTAŞ
13.11.2021 - 16.16
Görsel: Şaban AKTAŞ
YORUMLAR
güzel bir dokunuş olmuş. ben de zeytinlerimi hep kendim yaparım ağaçlarım var ama yeterli olmuyor. birazda pazardan alırım. hazırlarda illa ki bir kimyasal var. çünkü ticari amaçla yapılıyor kısa zamanda satışa çıkıyor. hep derim peynir değil tercihiniz zeytinden yana olsun. çünkü en az hile ondadır. Allah ne güzel bir meyve vermiş insanoğluna; yağı, kendisi, yaprağı faydalı. Yılın yarısı egede geçer benim için. Kendi yağı ile yağlanan meyve. her derde deva zeytin yağ. Bir de zeytin havanın nemini alır onun için sizden su istemez yer gök zeytin egede. yani iyi bir hava filtresi zeytinlikler.