Kefirin Kerameti
Gıdalar konusunda konuşan yazan çoktur. Farklı farklı görüşte olanlar, bunların yenilip içilmesi veya ne miktar tüketilmesine hususunda kalem oynatan çene yoran oldukça fazladır. Dinlediğinizde veya okuduğunuzda etkilenebiliyor ve sonraki süreçte ona göre beslenebiliyorsunuz.
………………………..
Bu konuda bir akademisyenin ifadeleri ilginçti. Sütü asla önermiyor. Ne çocuklukta, ne gençlikte ne de yaşlılıkta içmeyin uzak olun diyor. Ancak yoğurt için tüketin önerisinde bulunuyor. Hemen her yaş döneminde günde iki yüz iki yüz elli gram yoğurdu tüketmenin oldukça faydalı olduğunu belirtiyor. Hatta kefiri yoğurttan daha fazla önemsiyor fermantasyon yöntem ve süreçlerinin ya da maya denilen bakterilerin tür ve ırkındaki farklılıklar nedeniyle probiyotik maddelerin yoğurda göre çok daha yüksek oranda olduğunu belirtiyor.
………………………….
Sütü tüketmeyin derken fermente edilmeksizin, dönüştürülmemiş sütün muhteviyatında her ne kadar besin ögeleri olsa da bunlar kimi bünyeye faydadan ziyade zarar verebilir diyor. Peyniri ise oldukça önemsemekle birlikte tüketimi konusunda dikkatli olunması gerektiği hususunda uyarıyor.
…………………………
Peynir her sofranın vazgeçilmezidir. O nedenle tüketmek bir tutkudur ya işte oradan hareketle miktarın yüz gramı aşmaksızın yenilmesini öneriyor. Çok yoğun bir besin olması nedeniyle daha fazla tüketimin mahzurlu olduğunu belirtiyor. Peynirdeki besin öğelerinin ve rayihanın insana mutluluk verdiğini ve zaman içerisinde beyinde bağımlılık yaptığını o nedenle her gün tüketilmek istediğini ifade ediyor. Bu mutluluğu yaşamak adına her gün elli ile yüz gram arasında peynir tüketmenin hiç mahzurlu olmadığını ancak bu miktarın aşılmamasını da özellikle söylüyor.
……………………….
Dinlenileni aktardım. Yorum hocadan, ifadeler benden. Afiyet olsun.
Kemal GÜL
08.09.2021
YORUMLAR
Süt içmeyi hiç sevmem. Tam bir peynir severim. Lakin bu akademisyenin dedikleri aklıma hiç yatmadı. Süt böyle zararlı bir madde olsa idi Allah dünyaya gelen bir bebeğin ilk ve tek gıdasını süt olarak yaratır mıydı?
O süt ki;
Büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, vücuda güç verir ve kemikleri sağlamlaştırır ve kemik erimesini önlemeye yardımcıdır.
Mikropların neden olduğu enfeksiyonlara karşı vücuda direnç verir.
Cildin yıpranmasını ve yaşlanmasını engeller.
Beyin için oldukça faydalıdır ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.
Paylaşımınız için teşekkür eder,
yazarımızı kutlarım.