- 836 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Nokta Tüm Çizgilerin Esasıdır Özüdür (H. Mansur)
Nokta tüm çizgilerin başlangıcı, esasıdır. Bir ifadenin sonudur. Sözün bitimidir. Nerede kullanılmaz ki, nerelere konulmaz ki nokta. Açın bakın bir edebi yazıya görürsünüz noktayı. En barizi cümlenin sonunda olanıdır. Kısaltmalardadır nokta. Alıntılarda, tarih belirtmelerdedir. Literatür bildirişlerindedir. Aritmetikte matematiktedir. Özellikle uzaysal geometridedir. Kimi yerde nokta, kimisinde üst üste nokta, bazen sıralı, arka arkaya iki ve üç nokta şeklindedir.
………………………………….
Nokta bir uzantının başı ve sonu, bir şeyin bitimidir. Nokta konulmadığında devam demektir. Sonsuza kadar gider demektir. Sonsuzdan gelen sonsuza giden bir sürenin veya mesafenin ara duraklarıdır. Noktayı koyduğunuzda falanca istasyondan falancaya, ya da şu mesafeden şu mesafeye diyebilmedir.
………………………………….
Cümlenin sonuna konulduğunda nokta bitirme tamamlamadır. Devamı yok, söz bitti demektir. Yaşamın da sonu noktadır. Süregelen bir hayatın bittiği yerdir. Tanımlamalarda nokta, postülatlarda ve önermelerde nokta. Hemen her yerde, birçok şeydedir nokta. Nokta koymadan önerme elde edilemez. Önermeniz bir anlam ifade etmez.
…………………………………
Çizgi mi nokta mı derseniz Mansur’un söylediği gibi noktadır demektir. Nokta çizgilerin özü esasıdır, başlangıcı ve sonudur demektir. Bir şeyin bittiğinin, mutlak tamamlandığının ilanıdır.
Kemal SEYFİ
26.04.2021
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.