- 257 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KISACA KARS TARİHİ.
KISACA KARS TARİHİ.
Yapılan arkeolojik kazılarda bulunan araç-gereçler Kars’ın Paleolitik Çağ’a uzanan köklü bir tarihi olduğunu gösteriyor. Binlerce yıldır yerleşim yeri olarak kullanılan Kars yöresinin ilk sakinlerinin, M.Ö. 5000’li yıllarda bu bölgede bulunan Hurriler olduğu tahmin ediliyor. Bilinen yazılı tarihte ise Kars ve çevresinin ilk yerleşimcileri Urartular. M.Ö. 9. yy. sonrası bölgede hakimiyet kuran Urartular, M.Ö. 550 yılına kadar Kars ve çevresinde etkili olmuşlardır. Daha sonra Kars’ı ele geçiren Pers İmparatorluğu bu bölgeyi birimlere bölmüş, Kars’ı 18. Satraplık içine dahil etmiştir. Perslerden sonra Kars yöresinde etkili olan diğer devletler ise Arsak Krallığı, Tigran Krallığı ve Sasani İmparatorluğu’dur
Kars ve çevresi 646 yılında Arapların kontrolüne geçse de sonraki 4 asır boyunca Araplar, Bagratlılar ve Bizanslılar arasında sürekli el değiştirmiştir. 1064 yılında Anadolu’ya düzenlenen seferler sonrasında ise Kars yöresi Sultan Alparslan tarafından Türk topraklarına dahil edilmiştir.
Bir süre Selçuklular ve Gürcüler arasında mücadelelere sahne olan Kars, 1243’te yapılan Kösedağ Savaşı ile Moğolların hakimiyetine geçer. Takip eden dönemlerde Altınordu Devleti, Karakoyunlular ve Akkoyunlular’ın yönettiği bölge, 1535 yılından itibaren Osmanlı’ya katılır. Uzun bir dönem Osmanlı-Rus çekişmesinin yaşandığı bu bölge ayrıca Ermeni, Gürcü ve İngiliz işgallerine de uğrar.
1877 – 1918 arasında 40 yıl boyunca Rus yönetiminde kalan Kars, 30 Ekim 1920 yılında Türkler tarafından geri alınmıştır. 1921 Moskova ve Kars Antlaşmaları’yla sınırları çizilen kent, cumhuriyetin ilanı sonrası Türkiye’nin illerinden biri olmuştur.
Kars Hakkında Kısa Bilgiler
Nüfus: Kars’ın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 285 bin kişidir.
Plaka Kodu: Kars’ın plaka kodu: 36
Telefon Kodu: Kars’ın telefon kodu: 0474
Posta Kodu: Kars’ın posta kodu: 36000
Yüz Ölçümü: Kars’ın yüz ölçümü: 10.127 km²
Kars Belediyesi Web Sitesi: www.kars.bel.tr
Kars Belediyesi Telefon: 0 (474) 223 21 50
Kars Valiliği Web Sitesi: www.kars.gov.tr
Kars Valiliği Telefon: 0 (474) 223 10 02
Kars İlçeleri;
• Akyaka
• Arpaçay
• Digor
• Kağızman
• Sarıkamış
• Selim
• Susuz
ANİ HARABELERİ HAKKINDA BİLGİ (TIKLAYIN)
Kars Ekonomisi
Kars ilinin ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılık sektörlerine dayanır. Özellikle ilde bulunan mera ve çayır alanlarının fazlalığı Kars’ı ülkemizde önemli bir hayvancılık merkezi haline getirmiştir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretiminin yanında arıcılık ve kaz yetiştiriciliği de Kars’taki hayvancılık faaliyetlerindendir. Ayrıca son yıllarda hayvansal ürünlerin işlendiği sanayi sektörü de gelişim göstermektedir. Kars’a özgü gravyer peyniri, kaşar peyniri ve bal üretimi Türkiye genelinde yoğun talep görmekte ve bu ticari hareketlilik kente ciddi bir gelir sağlamaktadır.
Tarımsal faaliyetlerine bakacak olursak Kars’ı bu konuda iki kısma ayırabiliriz. İlin kuzey tarafı yüksek ve engebeli bir yapıya sahip olduğu için bu bölgelerde tahıl ürünleri yetiştirilir. Güney taraflarda ise rakım daha düşük olduğu için bağ-bahçe tarımı yapılır. Kars’ta yetiştirilen başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, patates, şeker pancarı, elma, ceviz, kayısı ve bademdir.
Son dönemde Doğu Ekspresi ve Sarıkamış Kayak Tesisleri’nin popülaritesinin artması, Kars’taki kış turizmini de hareketlendirmiş durumda. Bu hareketlilik kısıtlı da olsa Kars’taki özel sektörlere katkı sağlıyor.
Kars’ın Coğrafi Yapısı ve İklimi
Çevresindeki yüksek dağ sıralarının denizden gelen ılıman havayı kesmesi nedeniyle Kars’ta çok sert bir karasal iklim hakimiyeti vardır. Türkiye’de en uzun ve en soğuk kış mevsiminin yaşandığı illerden biridir Kars. Bölge genel anlamda Sibirya yüksek basınç merkezinin etkisi altındadır. Kars’ta yaz mevsimleri ılıman ve serin geçer. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri ise yok denecek kadar kısa sürer.
Büyük bölümü yaylalarla kaplı olan Kars topraklarının ortalama yüksekliği 2 bin metre civarındadır. Yörenin en yüksek kesimini Allahuekber Dağları oluşturur. Çıldır, Karzak, Aygır ve Çenklice gibi büyük göllere ev sahipliği yapan Kars’ın önemli akarsuları ise Aras Irmağı, Arpaçay ve Kars Çayı’dır.
Sahip olduğu sert iklim koşulları nedeniyle Kars ilinin genel bitki örtüsü bozkırdır. Fakat bölgedeki orman oluşum sınırı Türkiye’nin diğer yerlerine göre çok daha yükseklere kadar çıkabilmektedir. Nemlilik oranı yüksek olduğu için Kars’ta orman alt sınırı yaklaşık 1800 metrelerden başlar. Çok yüksek bir bölgede yer almasına rağmen zengin bir bitki örtüsüne sahip olan Sarıkamış Ormanları buna örnek olarak gösterilebilir.
Kars Mutfağı ve Kars’a Özgü Yemekler
Kars mutfağı denildiğinde muhtemelen birçoğumuzun aklına ilk olarak kaşar peyniri ve bal geliyordur. Fakat Kars’ın yöresel mutfağında bundan çok daha fazlası var. Burası Doğu Anadolu mutfağının renkli parçalarından biridir.
Kars mutfağı, tarımsal faaliyetlerine paralel olarak hayvansal ürünler, un ve tahıl ağırlıklı bir yapıya sahip. Tabi bütün Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu gibi kaz etinin yeri Kars’ta da ayrıdır. Namı ülkemize yayılan ‘Kars Kazı’ bahar aylarında meralarda otlatılarak yetiştiriliyor. Ekim ayı sonrası sadece arpa yedirilen bu kazlar kışın da iyice yağlanıp irileşince kesilecek kıvama geliyor. Kesim sonrası da zahmetli işlemlerden geçen kazlar Kars mutfağındaki yerini alıyor. Yani Kars’ta tadacağınız kaz eti sıradan bir et yemeği değil, uzun bir sürecin sonucu ortaya çıkan eşsiz bir lezzet.
Kaz etinden kaşar peynirine, bal ve tatlılardan hamur işlerine kadar birbirinden lezzetli Kars yemeklerinin listesi şu şekilde;
• Hangel (Hıngel)
• Kars Kazı ve Pilavı
• Kars Katmeri
• Haşıl
• Hörre Çorbası
• Kars Gravyeri
• Sulu Köfte
• Erişte Pilavı
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.