- 362 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
Eski Malatyalı / Haci Ali (Haceli...)
Malatya-Sivas Kara yolu 1986 yılına kadar Eski Malatya’dan Kırkgöz köprüsü üzerinden sağlanırdı. Karakaya Barajı su tutunca bu yolda köprüde su altında kaldı. İşte Eski Malatya’da geçen her araç onu Battalgazi ilçesinin surları önünde yolun kenarında ayakta beklerken gördüklerinde hemen dururdu. Çünkü orada Haceli vardı, ve şoförler Haceli’ye para vermeden geçtiklerinde kaza yapacaklarına inanırlardı. O nedenle Haceli efsaneleri şoförlerin dilinden düşmezdi. Haceli uzun zıbın’i ile hala insanların belleklerin dedir. Eski Malatya’nın Battal Gazinin sevilen insanıydı . Yoldan geçen bir çok arabalar durur para verirlerdi . Dualarını alırlardı . Haci Ali. Allah Rahmet eylesin.
Haceli Eski Malatya’da yaşamış Malatya, Arapgir, Arguvan, Hekimhan ilçe ve köylerinde yaşayan her vatandaşın sevdiği bir insandı. Deli olarak düşünülen Haceli, belki de hayatında hiç kimseye bir rahatsızlık vermemiştir. kendi halinde, Malatya dan Arguvan, Arapgir, Hekimhan yolu güzergahında, tren köprüsü ile Battalgazi arasında bulunan söğüt ağaçlarının gölgesinde yol kenarında beklerdi.
İşte Haceli ile ilgili olarak anlatılanlar:,
"Gelelim ’Aşağı şiher’ (Eski Malatya) ayakta bekleyen Haceli’ye...
Üstünde çizgili zıbın’i ve iri gövdesiyle hep ayakta bekler durumda görünen bu ünlümüz, şoförlerin korkulu rüyası idi. Özellikle köylere toplu taşıma yapan kamyon, otobüs, römorklu traktör şoförleri, Haceli’ye para vermeden geçmeleri mümkün değildi..Haceli konuşmaz, kimseye sataşmaz, kendi halinde, hasta, zavallının biri. Yere yatınca kendiliğinden kalkamadığı söylendiğine göre, belki de aşırı kireçlenmeden çile çeken biriydi. Dedik ya, şoförlerin amacı bu ıssız yolda gece gündüz bekleyen Haceli’ye yardım etmek değil de, kendi yollarını kazasız belasız devam edip, sağ-salim varmak için köylerine , biraz para verip kendilerini garantiye almaktı. Oraya gelince, Kemal-i ciddiyetle duran şoför, Haci Ali’nin eline biraz para tutuşturmuş’sa, oh artık, rahat rahat yola koyulurdu. Bu nedenledir ki, yaşam çizgisi bitmiş olsa da Haci Ali’nin, hiçbir ekmek ve çaba sarf etmeksizin havadan para kazananlara, geçinip gidenlere "Sen de Haceli şansı var oğlum" demek ya da O kişi için sadece ’Haceli’ demek, Malatya’ya özgü bir deyim olmuştu." Alıntı
Cenabı Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın kabrinde, mekanı cennet olsun. Şehit şüheda ile komşu olsun peygamberimize inşallah... ((( Amin )))