- 442 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Çarpan
Çarpan
Uzaktan eğitimde, orta derece matematik tavsiye ederim. Zihin açar!
Pozitif sayı, iki sayının çarpımı olarak ifade edilebilir. Bu iki sayı, kalansız bölmek için de aynıdır. Sıfır ile çarpıldığında sayı, sıfırlanmış olur. Yani halk arasında "Çarpılmış" olur. "1" ile çarpıldığında, artmaz veya azalmaz; birden büyük bir pozitif sayıyla çarpıldığında katlanmış olur. Negatif sayı ile pozitif sayı çarpılınca hepsi (Eksi) değer alır. İki negatif çarpılınca da sonuç (Pozitif) olur.
"Çarpılma" durumu yani (0) ile çarpılma halinde sıfır ile çarpılan sayı (Değer), güme gider.
Sosyal hayatta "Çarpan", tercihlerde de matematikteki benzer şekilde işler.
Mesela; başkalarına haksızlık eden için "Haksız", "Sıfır" yani ilk sayı gibidir. Çarpanlardaki ikinci sayı ise kişinin kendi (onur) sayısıdır. Kişinin suçlamaları, eğer esasta yok ise "Sıfır" ise diğer çarpan olan eldeki sayı da sıfırlanır. Birinci çarpan, ikinci çarpan ilişkisine dikkat! Eğer birinci çarpan, haksız (negatif) ise ikinci çarpan da negatif yani haksız ise iki haksızın karşılıklı hesaplaşması, "Pozitif" ibretlik sonuç doğurur. Çarpanlardan birinin negatif olması, sonucu "Negatif" yapar. Yani çarpılan iki değerden birisi veya ikisi için sonuçta "Değer" kaybı kaçınılmaz!
Kişi pozitif katsayı ile "Değer" kazanır. Negatif katsayı veya "Sıfır" ile değer kaybeder. Misal; kişi, 5 katsayılık bir pozitif işinden 5 misli kazanır. -5 katsayılık bir işten de eksi değere düşer. Sıfırlamak bile "Eksi" duruma düşmekten hafiftir.
Son tahlilde; pozitif olan kişi, negatifle çarpılmadığında katsayısı kadar kazanır. Negatif olan da pozitife çarpılması halinde kaybeder; negatif, negatife çarpılınca da ikisi birden kaybeder. Sonuç "Pozitif" olur. Hak yerini bulur. Matematik, zihin açar!
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş