- 445 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
NARLI
NARLI
Nar "Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane," diye çocukken birbirimize bilmece sorardık. Nar , hayatımızın her döneminde yer alan, ağacıyla, meyvesiyle, yaprağıyla, reçeliyle, meyve suyuyla doğamızı ayrı bir güzellik katan, damaklarımızın lezzeti olan bir meyvedir.
Bu eşsiz güzelliklere sahip olan olan meyve sokaklarımıza, köylerimize, apartmanlarımıza, sitelerimize işletmelerimize isim olmuş. Bir araştırma yaparken çok sayıda NARLI adında yerleşim birimi olduğunu gördüm ve sizlerle paylaşmak istedim.
Narlı, Balıkesir ilinin Erdek ilçesine bağlı bir mahalledir. Erdek’e 15 km. uzaklıktadır. Yani güzel bir sahil köyüdür.
Narlı, Erdek ilçesine bağlı Ocaklar ve İlhan Köy arasında kalan köy, Kapıdağ Yarımadası’nın en batısında yer almaktadır.
Narlı küçük bir köy olduğu için bir gününüzü ayırdığınızda köyün her yerini görmeniz mümkün.
Narlı denize yakın olmasından kaynaklı bütün sokaklar denize açılıyor. Narlı’da evler rumlardan kalma eski evlerin yanı sıra şu anki mimariye uygun modern inşa edilmiş evlerlede karşılaşmanız mümkün. Narlı Limanı köyün girişinde konumlanmıştır.
Narlı Köyü içerisinde Rmların yaşadığı dönemden kalma Aziz Dimitrios Kilisesi bulunmaktadır. Hem deniz hem de kültür turizmini bir arada yaşayabilirsiniz.
Erdek’e bağlı Narlı Köyü, güzel ve şirin bir tatil köyü. Kapıdağ yarımadasında bulunan turistik belde, Paşalimanı adasının karşısında yer alıyor ve büyük bir iskelesi mevcut.
Köyün iklimi, Marmara Bölgesi’nin genel iklim etkisi altında. Bir kısmı yazlık sitelerden oluşan köyün ekonomisi balıkçılık, tarım ve turizm üzerine kurulu. Yazın gelmesi ile birlikte köyün ekonomisi de yükseliyor. Köyde PTT şubesi, ilköğretim okulu, sağlık evi mevcut ve köye ulaşmak için kullanılan yol asfalt.
1924 mübadelesinden önce mahallenin nüfusu Rumlardan oluşurdu. Mahallenin Rumca adı Roda’dır (Ρόδα). Halk arasında Rutya olarak bilinir. Mübadeleden sonra Rum nüfus Yunanistan’ın Halkidiki yarımadasında Nea Roda (Yeni Roda) adlı yerleşimi kurmuştur.
Narlı Köyü, Kazdağları’nda yer alan, Edremit’e bağlı bir köy. Köyün bulunduğu alan, Kazdağı’nın batı tepelerinde denize bakan kısımda körfezi seyrediyor. Balıkesir’e 120 km, Edremit’e 32 km uzaklıkta olan köy, Balıkesir ile Çanakkale sınırı olan Mıhlı Çayı’nın doğusunda kalıyor.
Narlı Köyü’nün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yok. Eski tapu kayıtlarına göre eskiden Biga Sancağı’nın Ayvacık kazasına bağlı olan köyün kuruluş tarihi de bilinmiyor.
Girit, Midilli ve mübadele yıllarındaki göçmenlerden oluşan köyün kendine has gelenek ve görenekleri var. Tüm yemeklerde zeytinyağı kullanılıyor. Köyün geçim kaynağı zeytin ve zeytinyağı, ayrıca orman köyü sınıfına da girmekte. Narlı Köyü’nün karşı yamaçlarında komşu köy Doyuran var. Bu iki köy yüksek tepelerden adeta birbirlerini selamlıyor. Narlı Köyü zeytinyağı konusunda güney bahçeleri ile meşhur. Özelliği bahçelerin güneye bakan, yüksek rakımlı bahçeler olması. Burada yetişen yeşil salamura zeytin ve sele zeytinlerinin tadı harika.
Köyde 3 bin 900 hane bulunuyor. Kışlık nüfusu 7-8 bin civarında olan köyün yaz nüfusu 29-30 bini buluyor. Yaz aylarında hem köy halkı için hem de dışarıdan gelen misafirler için geziler düzenleniyor.
Köyü ilçe merkezine bağlayan yol asfalt. Köyde her sene Eylül ayının ikinci haftasındaki pazar günleri köy hayrı yapılıyor. Köyde 5 adet restoran, 4 adet de motel pansiyon mevcut. Tarihi Başdeğirmen Köprüsü ve şelale köyde görebileceğiniz diğer güzelliklerden.
1924 Lozan mübadelesiyle köye Selanik il merkezine bağlı Karacaova (Karacaabad) nahiyesinin Tresino ve Prebodişta köylerinden gelen Pomaklar ve Romanlar ile yine mübadeleyle gelen Giritli göçmenler mahallenin nüfusunu oluşturur.
Narlı, Pazarcık ilçesine bağlı bir beldedir. Kahramanmaraş iline 37 km, Pazarcık ilçesine 12 km uzaklıktadır. Nüfusu, 2000 yılı verilerine göre 8.798 kişidir. 2008 sayımına göre ise nüfus 8.215 kişi olmuştur.
Narlı’da yaşam 1929 yılında Devlet Demir Yolları İstasyonu’nun kurulmasıyla ile başlar. Gaziantep-Kahramanmaraş ve Pazarcık yol ayrımında olan beldede yerleşim, istasyon kurulmasını izleyen yıllarda çevre köylerden yoğun göç almış ve gelişmiştir. 1938 yılında köy tüzel kişiliği verilmiş. Hızlı nüfus artışı nedeniyle 1942’de bucak olmuş, 31 Aralık 1985 tarihinde de belde düzeyine ulaşmıştır.
Narlı; Cumhuriyet, İsmetpaşa ve Bahçelievler Mahalleleri olmak üzere toplam üç mahalleden oluşmaktadır.
26 Ocak 1936 tarihi Narlı için özel bir gündür. Bu tarihte Mustafa Kemal Narlı’ya Gaziantep’e gitmek üzere tren ile gelmiştir. Narlı bu tarihi günün anısına beldenin 4 Ekim 1999’da eğitime açılan bir ilköğretim okuluna (Narlı 26 Ocak İlköğretim Okulu ) isim olarak vermiştir.
Narlı, Adıyaman ilinin Sincik ilçesine bağlı güzel bir köydür. Adıyaman il merkezine 98 km, Sincik ilçesine 18 km uzaklıktadır. İklimi karasaldır, halkı tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.
Narlı Bursa il merkezine 47 km, Gemlik ilçesine 16 km uzaklıktadır. Narlı mahallesinin tarihi Cenevizlilere kadar dayandığı iddia edilir. Mahallenin ilk yerleşim yeri şu an Eski Narlı olarak bilinen yerdir. Korsan saldırıları sonucu köy şu anki mahallenin tepelerine taşınmıştır.Köy Osmanlı döneminde vakıf mahallesi olarak kurulmuştur.Mahallenin ahalisi Osmanlı döneminde saraya çiçek yetiştirmekteydi,hala dağlarda o dönemde kalan soğanlı bitkiler(Sümbül,Lale)bulunmaktadır.Ayrıca mahallede Osmanlı donanma kadırgalarına kürek üretilmekteydi. Evliya Çelebinin seyahatnamesinde yazdığı gibi yukarı Narlıda yetiştirilen ekşi narlar saray mutfağında Padişah ve ailesinin şerbet ihtiyacını karşılamaktaydı. Kurtuluş savaşında Yunanlar tarafından Gemlik ve civar işgal edilmiş Rum işbirlikçiler tarafından köy ahalisi çocuk kadın ve erkek cami ve köy hamamına toplanarak yakılmış köy tamamıyla ateşe verilmiş bu soy kırımda kurtulanlar sandallarla İstanbul’a sığınmıştır. Yakılan cami ve hamam yanmış ve yıkılmış vaziyete ibret abidesi olarak durmakta.Yunan işgalinin son bulmasıyla köylüler Narlıya dönmüşler ancak eski yukarıdaki mahallenin tamamıyla yakılıp yıkıldığını görüp yerine şu andaki sahildeki mahallesi inşa ederek yaralarını sarmaya çalışmışlardır.Bu yıllarda ipek böcekçiliği mahallenin geçim kaynağı olmuş, ancak iklim değişiklikleir ve tarım ilaçlarının yaygınlaşmasıyla ipek böcekçiliği 1960 yıllarda bitmiştir. Narlı mahallesi sakinlerinden Durmuş kaptanın öncülüğünde deniz taşımacılığı ve balıkçılık önem kazanmış ancak Gemlik körfezinde kirlilik balıkçılığı olumsuz profesyonel balık avcılığı bitme noktasına gelmiştir. Mahallenin son yıllardaki en büyük geçim kaynağı turizm ve zeytinciliktir. Ayrıca hafta sonları köye gelen amatör olta balıkçılarına küçük kayıklar kiralanmaktadır.
İSMAİL MALATYA 22/09/2020-SALI-İST.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.