Eleştiri 1
Y’den
Vay köfteye bak sen, çekirge gitti köfte geldi. Selam verdim borçlu çıktım. Olmadı bu deyim buraya, "Selam verdim borçlu çıktım" atasözü mü yoksa, yazmıştır şairin, ozanın biri patlamış gitmiştir.
İşin gücün yok sen de, sallıyor dünyevi. Ohh sana güzel defter... Karala karala şeyettir.
Büyük harfe karşıyım abi, olabilir. Karşı olamaz mıyım. Kimi kelimeleri büyük harfle başlatmayınca bir garip oluyom, (oluyorum) sanki o kelime kalkacak beni yerden yere çarpacak. Veya o kelimenin tariflediği canlı veya cansız beni boğacak gibi hissediyorum. Düz yazıda da kullanmak gerekiyor, şiirde de büyük - küçük harfe dikkat etmeli amma emin değilim işte. Son kararım hiç değil. Diyorlar ki; en bildiğimiz özel isimler, yer, zaman, coğrafya, tarihi tanımlama, önemli olay, dünyadan yıldızlara giderken, topluluk, grup isimleri, ülke, devlet, tırnak içre ifadeler vb... büyük harfle başlamalıymış. 10’larca 20’lerce maddesi var.
Önemli mi, değil mi büyük harf kullanımı, düşünmek lazım. Türk Dil Bilgisi dersinde sınava giriyorsan dikkat edeceksin, çakarsın sınıfta. Diğer türlü öğrenci yazıları dışında, meramını anlatabildiğin müddetçe karşındaki arifgillerden değilse; saygıdan girer, senin öğretmenin kimdiden çıkar, sakalını keser, makyajını yapar.
Ya hu bu yazım işleri çok tehlikeli, kimi oluyor lanet ediyorum ilk şiir, hikaye, ders mers gördüğüm yıllara. La ne çok kural şart mart var her ilimde, bilimde, batakça, çatakta, kültürde, anıda, tarihte, dinde, sevgide, saygıda. Bazı kurallar olmazsa olmaz, olmazsa olmaz mı gerçekten?
Ben genelde .. iki nokta yan yana kullanıyorum, lakin literatür tezgahında yoğ imiş. Napcaz şimdi??
Hangi işe başlasam, o işin kökcağazında bir edep var imiş, gelenin geçenin kafasına kepçeyi, tokmağı, kılıncı vuruyormuş. Sersem olmamak için bu devirde kafatasının üzerine bir kafatası daha geçirsek iyi olur, çift kaburga kemiklerimiz olmalı kalp sağlığı açısından da, güvenlik önemli. Hukuk nire biz nire...
Bir de şu; -de ve -ki ekleri var ki; kaldıram atam bunları. Şahsen ; noktalı virgülü de çok kullanayor dünyevi, kızayorum kendime.
Bir yassağ koyam - de ve -ki eki kullanılmasın. Hadi -de yazımını hallettim ben %98 de, bu -ki ekinin doğru yazımı konusunda oranım kaç bilemeyam, % 95 veya % 84 daha da düşmez herhalde aşağıya doğru yav. 85 not üzeri 5 üzerinden 5 vereyodu okuduğumuz sestem.
Bah hele, la kaç defa değüştü dünyanın yasası bizim serüvenimizde Y kuşşağları olarak. Bi araştırın bakem, ergenliğinizden sonra T.B.M.M’mizde kaç yassağ değişmiş? Biz de o kadar edebiyat ve dilbilgisi, yazı, şiir vb konularında değişiklik yapalım, olu mu? Orası meclis, biz birey miyiz, yapamaz mıyız? TDK- Türk Dil Kurumu denilen bir meclisimiz var, internet sitesi karuşuk, teknolojiye de pek adapte mi olmak istemeyola, bilmeyam. Çalışmayacaklasa orayı da kapadam bir KHK’lık işi var sonuçta. Koyalım onun yerine google arama motoru, yabancı sayfa çıharsa, sağ tıkla Türkçe’ye çivir derim. Oldu bitti maaşallah.
Jeton köşegen olunca geç düşe bende. Epey de Türk Saflığı var. Ne yaxıcadım unuttum. Ha, koymuşla önümüze 100’e yakın, kaç yüze yakın, hepsini nasıl okucak çocukla; edebiyatcı, üstad, usta, romancı, şair,şiir, kitapçı, defterci... Deyela ki geçecen bunları. Kı niye geçem, yarış mı bu. Allasen, meaanyeak mısın nesin yav.
Belli türde 100 şair listele, onların en gözzel, kaliteli şiirlerini bir oku, yap sıralama; 123456... 98765... gibi, bir okumalı. Nasıl listeye girmiş o roman, o şiir, o hikaye, o eleştiri, o edep, o lahana turşusu. Edebi neymiş o ilimin. Kısa yazz deyo üstadım, aydın havası olsun, aydın havası ne o nu da bilmem.
Çok konu var, ha bi de, Öz Türkçe’ye sahip çıkmalı. Dolduruyola, arapça, farsça bir de inceltme işaretleri var tabii. Bu ekstra karakterler kafamı çok bozuyo. Bir ara aldıydım Osmanlıca Türkçe Lügat okuyodum, bir yerde kullanınca eski dil kelime, incelmesi va mı deyo bakıyodum. Ben gerçekten çok saf imişim. Yar kelimesinde a’nın üstüne şapka inkilabı koyunca sevgili oluyoru, koymazsam uçurum oluyoru. Şiirde veya yazıda anlatmak istediğin anlamı vermek için o tür kelimeleri tam yerinde kullanırsan hiç gereğ yoğ şapkasına.
/- Bir de yeni devirde bunlar -/ çıktı internet edebiyatı sayesinde. Hoş oluyoru. Can’ım, Gün’eş-im deriken şekil oluyoru, önemli bir manayı da içerebiliyor kime, neden, niçin yazıldıysa o kelimede o işaretler. İlk başta çok kafam atıyorudu. Sonra alıştım, alışmağ kudurmağdan arı kovan meselesi işte.
Gene uzun oldu galiba. Yoğ yani bir yorum yaptım, döner tekme, salto, taş, füze ohh canıma deysün. Saygı değer rumuzu da belki göz aşinalığım varsa rumuzdan ötürü o kada tanıyoru tanımıyoru, gereğ de yoğ, , yazı veya şiir sahibi de değil idi, lakin güzel çıkıştı, teşekkür ederim yeniden. Eyü oldu, vardur hikmetü. Hangi dizideydi, ha, Güzel Köylü dizisinde Hikmet varudu. Olur olmaz yerde giriyodu senaryoya.
Herhangi bir eleştiride haksızlık yapmamaya özen göstereyom. Eleştirmek sanat. Lakin yapmıcam, bana ne yav. 3-5 Y, 3-5 üstad, 3-5 sitedaş yete. Fazlaya lüzum yoğ. Lakin kendimden de bileyom, eleştiriyi kaldırmak çok zor. Tanrı’nın hiç eleştiri kabul ettiğini gördünüz duydunuz mu? Gene gitti zihnim O yedi cihet, iç, dış her yerde olduğunu düşündüğümüz ulu’ya. Bir de O’nun diğer adı var. Onları da yassağlıcam kendime. Tavuk kursağı tövbe tuta mı. Yav gene geldi o kelime, tövbe.. Suç işleyen ede tübeyi. Genel lügatte günah işleyen .Ne günah işlediniz, yazın bakem. Toplu tübe edem, Defter Tövbesi koyam adını da. İnsan tübesi olsun amma ha.
Gene uzun oldu, kim okur ki, daha ölemedik la bu dünyada. "Dünyevi" dedim ya kendime kazık mı çağtıracah bu topra. "Uçucî" desem kendime kanatlanıp getsem yav. Dünyanın edep hatasını yapmışımdır, bu nes’ir-de mi? Bilemeyam. Bu Tutunamayanlarda bir Lutfîîîîî var ya... Uçucâââ
saYgı, sağlık ve huzurla efendim.
eksik olmayın.
YORUMLAR
Bak bu Öz Türkçe konusunda çok hoşuma giden bir örnek var. Bu arada baştan söyleyeyim hamdolsun Türk'üm !
Aşağıdaki cümle öyle edebi bir cümlede değil , günlük yaşamda kullanılan bir dil hadi bunun içindeki doğu ve batıkökenli kelimeleri çıkaralım Öz Türkçe konuşalım ( Örnek Hayati İNANÇ Üstada aittir. )
Örnek: Bakkaldan aldığım somun içine peynir koyup sandviç yaptım. Balkona oturup hanımın getirdiği çay ve su beraberinde afiyetle yedim.
Bakkal - Arapça
Somun - Rumca
Peynir - Farsça
Sandviç- İngilizce
Balkon - Fransızca
Hanım- Moğolca
Çay- Çince
Su- Çince
Beraber - Farsça
Afiyet - Arapça
Yedim- Türkçe
yer misin ? :)
Sahir Neva tarafından 9/21/2020 12:27:43 AM zamanında düzenlenmiştir.
Yinsani
Sahir Neva
Yinsani
TDK'da hiç olmazsa bahsettiğin kelimeleri yazınca, öztürkçe karşılıklarını verecek bir sözlük hazırlanmalıydı.. bunun içinde yapılacak belli, öztürkçe kelime tabanı oluşturulması gerek. kolay değil ki; aşağı yukarı 5000 yıllık yolculuktan bahsedilir.
yazının başında baştan söyleyeyim diyerek, türk'üm demene gerek yoktu. Türklüğü devlet politkası yönlendirir, bizler sadece fikrimizi yazarız en güzel ulaşmak için..
bu örneği çürütürüm öz türkçe ile de ne imkanım var ne zihnim müsait. oh ne ala oradan kopyala yapıştır sal'la dünyeviye :)) eksik olma nesildaşım..güzel yerden yakaladın.. mat oldum kabul ediyorum..:)
Sahir Neva
Hayati hocam o sandığın hocalardan değil hukuk tahsil etmiştir, ama hukuk mesleğiyle değil gönlüne koyduğuyla meşgul oluyor.
Yanlış bilmiyorsam 7.000 üstünde divan şiiri beyt hıfz etmiş o yüzden böyle bir hafıza konuşursa dinlenilir; üstelik konuştuğu da gönül verdiği şey :)
Alanında gayet yetkin bir örnek varken istifade etmek kötü olabilir mi :)
Ama sana istersen bir de kendi örneğimi vereyim cümle değil ama :)
Ölü , meyyit , ceset , kadavra, mevta , merhum, merhume , müteveffa maktül.... daha da gider 20 ye kadar
Biri bildiğimiz ölü , biri otopsiye hazır ölü , biri birazdan defnedilecek ölü, birisi erkek müslüman ölü, biri kadın müslüman ölü biri gayr-ı müslim ölü biri cinayete kurban katledilmiş ölü ... Hepsini atalımda her biri için ölü mü diyelim sadece ?
Onunçün kopyaladı yapıştırdı diye öldürmemek şaapmamak lazım :P
Seni nesildaşım bildim banada bu payeyi sen biçtin. Ne ara şah olduk ki bugün mat olalım ;)
Uykum geldi benim, ben yatar iyi geceler Y'ce gönüllü kardeşim.
Yinsani
Insanın kendini elestirebilmesi kadar güzel bir şey var mi bu erdemdir bu adamliktir bu karakterin dışa dönüşüdür yapabilmişsin her kes kendini eleştiremez bir yani hep ağır basar bende kendini çok fazla elestirenlerdenim hatta kendisi ile dalga geçenlerden insanlar adına sesli düşünmek deselerde ben kendimi daima daha iyi olmak hata yapmamak adına hep eleştiriyorum evet uzun yazıyorsun ama her satırı okunmaya değer içi boş yazan o kadar insan var ki bazen hiç anlamıyorum ne demek istiyor o yüzden kuşak dasim bende y kusagiymisim dedim bir kuşaktır gidiyor ben ne kusagiyim ve öğrendim kimseyi kafana takma içinden uzun yazmak geliyorsa uzun yaz kisa yazmak geliyorsa kısa yaz seni seven değer veren okuyacaktır her aşıkarda güzel bir iç hesaplaşma olmus
Asi ruhun serzenisi
Kutluyorum