- 402 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ORHAN KEMAL.
ORHAN KEMAL.
Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü fakat Türk Edebiyatına altın harflerle geçen isim olarak anılan Orhan Kemal, 15 Eylül 1914 yılında Osmanlı Devleti zamanında Adana’da doğan, roman, oyun, hikaye,şiir yazan önemli bir edebiyatçıdır.
En çok Romanları ile adını kazıyan Orhan Kemal, 1949’da yayınladığı Ekmak Kavgası öykü kitabı ile ismi Türkiye’de duyulmaya başladı.
Orhan Kemal Kimdir? | Hayatı | Biyografisi
Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğan Orhan Kemal, babası Abdülkadir Kemali Bey,bir avukat annesi Azime Hanım ise öğretmendi. Doğduğunda babası Çanakkale Savaşında topçu teğmeni olarak görevdeydi.
1.Dünya Savaşında Adana, Fransız işgaline uğramasından dolayı, Niğde’ye ardından Konya’ya taşınmak zorunda kaldı. Babası Kuvay-ı Milliye güçlerine katılmış, Konya’da iken Milli Mücadele’ye karşı gelişen ayaklanmalardan biri olan Delibaş İsyanını bastırmış. (İstanbul Hükümeti’yle yakın ilişki içinde olan Delibaş Mehmet, Ankara Hükümeti’ni tanımadığını ilan etmişti.) Babası isyanı bastırdıktan sonra TBMM’ye Kastamonu milletvekili olarak girdi ve Ankara’ya taşındı. 1923 Cumhuriyet kurulduktan sonra ise Adana’ya geri döndü. Çok kısa Çiftçiliğe başladılar ama babası Toksöz gazetesini çıkarmaya başladı.
O zamanlar ülke genelinde aşırı radikal dinci gruplarının yayın organları ve Şeyh Said ayaklanması gibi yapılanmalardan dolayı Devlet, 4 Mart 1925’te Türkiye Büyük Millet Meclisinde Takrir-i Sükûn Kanunu (Huzurun Sağlanması Yasası) kabul edildi.Pek çok gazete ile birlikte Toksöz de kapatıldı ve Abdülkadir Kemali Bey 1 sene kadar tutuklu kaldı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.