- 665 Okunma
- 6 Yorum
- 5 Beğeni
kİTAPLAR
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
"İnsanlar yanlızca kitaba girmiş şeylere önem veriyor,kitaba girmedikçe bir doğruyu geçerli saymıyorlar,okudum demek birinden duydum demekten daha geçerli,kanıtlarımızı kitapçı dükkanından alıp kullanmak gördüklerimizden çıkarmaktan daha üstün gibi gelir.
Belki gözümüzün önündekileri ayıklayıp değerlendirmeye onları eleştirip örnek haline getirmeye kafamız yatkın değil çünkü kendi tanıklığımıza güvenecek kadar bilgin değiliz"
bu sözler zamanımınızdan beş yüz yıl önce Montaigne tarafından söylenmiş, insanların kitaplara ne kadar güvendiğini anlatıyor,bu güven günümüzde arttı mı sizce? herhangi bir konuda kitaplara mı güveniyoruz yoksa daha kolay olan kulaktan dolma bilgilere mi?
Sorunun cevabı basit, kitapların beş yüz yıl süren saltanatı bitiyor, artık bilgiye çok kolay ulaşıyoruz, ulaştığımız bilginin ne kadar doğru olduğunun farkına varmadan,kitaplar bilgiye ulaşma konusunda çok zaman istiyor bu doğru ama bilginin yüzeysel olmasını engellemekteler,internetten okuyup elde ettiğimiz bilgi kısa sürede hafızamızdan silinip giderken kitaplardan elde ettiğimiz bilgiler ise beynimizde kalıcı oluyor , ne kadar inkar etmeye çalışsak da emek vermeden hızla elde edilen yüzeysel ve kaynağı belirsiz bilgi sağlıksız oluyor, insanlar yıllar boyu zamanda yolculuk hayalleri kurar, aslında zaman makinesi günümüzden beş asır önce Gütenberg tarafından bulunmuştur, matbaa bir zaman makinesidir, ben şimdi bilgisayarımın başında Montaigne isimli yazarın kitabını okurken onun düşüncelerini özümsemeye çalışırken zamanda yolculuğumu tamamlamış oluyorum ve beş asır sonra Denemelerin yazarına kitaplar konusunda kendisine katılmadığımı belirtmek istiyorum, insanlar bence kitaba giren bilgilere önem vermeye devam etmeli , kaynağı belli olan bilgiye sahip çıkmalı ve sorgulayan beyinlere sahip olmalı, bunun tek yolu ekran karşısında uzun videolar izleyerek yada yalan yanlış bilgiler saçan seviyesi düşük internet siteleri değil , kitaplar olmalı ve onların beş yüz yıl süren hükümdarlığı nice asırlar devam etmeli, yaşasın kitap okumak!
YORUMLAR
Yaşanan çağa ve o çağın gerekliliklerine göre bunlar değişim gösteriyor.
İnsanlık tarihinin en büyük filozofu sayılan Sokrates, o dönemim akademiyasında derslerini verirken hiç kağıt ve kalem kullanmamış, düşüncelerinin tek bir cümlesini yazmamı, ama kitabı olan herkesin önüne geçebilmiş...
Montaigne, kitabın kutsandığı ve ( okur - yazarlık azınlıkta olduğu için ) sahip olmanın ayrıcalıklı olduğu dönemde tabii ki kitabın ve yazının önemine değinmiş. Siz de şimdi ona katılmıyorsunuz çünkü çağla beraber, önemsenenler de değişti.
Zamanla belki bir düzen gelecektir ama günümüzde internetin arama motorlarından alınan bilgilerin ( hele de kaynak belirtmiyorsa ) güvenirliği tartışılıyor. Çünkü 'ağzı olan konuşuyor' misali her sayfaya ( kim olduğu bile saptanamadan ) eklemeler, kaynaklardan silmeler, değiştirmeler yaşanabiliyor. Ne amaçla? İşte o tartışılır.
Bu güvence oturuncaya kadar benim için de şimdilik ilk önce ve mutlaka kitap!..
Sonrasını zaman gösterir.
Geç kalmanın özrüyle, çok önemli bir konuya değinen, günün yazısı taltifini de alan paylaşımınızı kutlarım.
Saygılarımla.
Erdoğan abi,yıllardır sahaflık yapan biri olarak bu söylediklerini yüreğimin derinliklerine kadar hissettim.Okuyan kişi ile okumayan kişinin hareketleri ,mimikleri ,konuşmadı bile ak ile kara kadar ayan beyan...Erdoğan abi su akar yatağını bulur..Hiç bir şey kitabın yerini tutmaz.. Çok güzel bir yazıyı kaleme almışsınız tebrik ve saygılarımla
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz, tebrik ediyorum. 'Söz uçar yazı kalır.' diye bir söz var, maalesef okumak artık angarya geliyor insanlara. Okuduğu gösterişini yapmak için bir kaç popüler yazarın kitaplarının ismini söyleyerek farkındalık oluşturduğunu zanneden çoook insan var. İyi okumalar, iyi yazmalar.