Tecrübe
Bizi daha bir acı tohum iken meyve veren güzel bir ağaca dönüştürecek olan "tecrübe"den bahsetmek istiyorum. Bana göre tecrübe nedir? İnsana faydası nedir? Tecrübe gerekli midir? Tecrübenin bizlere getirisi olduğu gibi olumsuz etkilendiğimiz durumları da var mıdır? Tecrübe edindikten sonra hayatımızın eskisi gibi devam etmesi mümkün mü? Yaptığımız seçimlerimiz sonucunda farkına vardığımız yanlış veya doğru bize tecrübe kazandırır mı? Bu sorular gibi belki de sorulabilecek nice sorular vardır. Ben de kendi fikirlerimle tecrübe hakkında birkaç cümle yazıp sizinle paylaşmak istiyorum. Umarım bu konuyu yorumlarımızda karşılıklı soru cevap eşliğinde iyiden iyiye analiz eder ve arkadaşlarımıza bir nebze de olsa yardımcı olma başarısını gösteririz.
Tecrübe, herhangi bir konuda veya uygulamada zamanla elde edilen bilgi birikimdir. Belirgin bir konuda tecrübe sahibi olanlara da uzman denir.
Bana göre tecrübe, iş hayatında kişinin yaptığı hataların neticesinde problemleri kendi başına çözme ve işi yönetme ya da kendi işinin planını yapabilme ve yeterli düzeyde bilgi birikime sahip olma meselesidir. Günlük hayatta kişinin yaptığı hataların sonucunda yanlışı görüp ders çıkarmasıdır. Anne, baba, amca, hala, kardeş, hayat arkadaşı, dostluk gibi akrabalık ve yakın arkadaşlık görevini yerine getirebilme gayretine sahip olmaktır. Genel anlamda yaşamdır. Aslında benim düşünebildiğimden çok daha fazlasıdır. Bu konu hakkında en uygun olanı, kendi bilgi birikimimle tecrübe kavramını ’bana göre’ anlatmaktır.
- Peki tecrübenin insana faydası nedir?
- "Daha az hata yapmaktır." Kendinden emin bir şekilde problemlerin çözümünü bulmaya çalışmaktır. Sorun çıkarmamak, çözüm üretmektir. O zaman bir diğer sorduğum sorunun ( tecrübe gerekli midir? ) cevabını da vermiş oluyorum. Evet, bu anlamda tecrübe gereklidir. Tecrübe edinmenin bize sayısız getirisi vardır. Tecrübenin bizi olumsuz etkiledikleri yanları; stres, mutsuzluk ya da daha az mutlu olmak, risk alma oranının düşmesi, vb. Tabi daha önceden de söylediğim gibi, bu yazdığım olumsuz tarafları kendi şahsi fikirlerim. Öyle de olmayabilir.
Hayatımıza tecrübe kazandıktan sonra daha farklı devam ederiz. Artık eskisi gibi sürekli hata yapan, düşünmeden ve bilgimizin olmadığı bir konu hakkında yorum yapan bir profilden uzak imaj sergileriz.
Uzun uzadıya daha fazla ve belki de kalın kitaplarla anlatılacak bir kavram gibi duruyor.
Bana göre bireyin en büyük tecrübesi kendini tanımasıdır. Karakterini iyi analiz etmiş bir birey tecrübelidir. Tecrübeli olmaya hazırdır. Çünkü kendini bildiği, tanıdığı için karşısına çıkan imkanların, sorunların, vb. kendisini nasıl etkileyeceğini iyi bilir.
Herkesin, kendisini iyi tanımasını dilerim. Her bireyin kendi tecrübesini yaşamasını ve elde ettikleri deneyimi hayırlı işlerde insanlığımıza sunmasını dilerim. Benim şu an ki zamanda bu konu hakkındaki düşüncelerim, bunlar. İmla ve yazım hatalarımı mazur görünüz. Zamanla bu hatamı düzelteceğime inanıyorum. İyi okumalar diliyorum.