Araftaki Medeniyet :)
Değer verdiklerimiz, bize mutluluk, neşe, yaşama tutunma azmi verenler ailemizden başlar, ailesi olmayan veya kaybeden insanları düşünmenin ızdırabını anlatmaya denk gelebilecek bir kelime ve bir anlam bulmak imkansız gibidir değil mi?
Daha önceden sizlere bahsetmiştim, robotların hayatımıza girmesinin kaçınılmaz olacağını, belki uçan arabaları piyasaya sürmeyenler robotları da piyasaya sürmeyi ellerinden geldiğince erteleyebilirler, çünkü ellerinde bu teknoloji.
Nasıl ki arabaların a, b,c, d segmentleri ve kendi içlerindeki x, s, xl, vb özelliklerini fayda maliyet analizine ve insanların ekonomik durumunu göre piyasaya çocuk oyuncağı gibi sürüyorlar, öyle ya; robotların da piyasaya sürülmesi fayda-maliyet analizine ve sosyo kültürel alıştırmaya bağlıdır.
Öncelikle şu konuda hem fikir olmalıyız; insanları yaklaşık 50 yıldır yeni çağa hazırlıyorlar. Dünyada ne oldu da??? son 2 yüz yılda, 2 bin-3 bin hatta 5 bin yıllık tarihe göre birden refah ve kolaylık bazında çığır atladı?? Çok enteresan bir konu ve son teknolojik gelişmelerin getireceği sonucu kim belirleyecek??
Corono virüsü ile internette dolaşan bir çok bilgi var, insanlar tarafından üretildiği, bilerek veya yanlışlıkla gözetim altından kaçtığı veya kaçırıldığı ile ilgili. Öyle ki zaten gıda, sağlık ve etkileşim açısından maddenin dnasını çözmeye ve hatta dnasını değiştirmeye varan bir teknolojik, ilmi gelişme yaşıyoruz. Yine de çoğu zaman insan doğanın kendi döngüsüne her zaman yeniliyor.
3-4-5 yaşlarında bir çocuk bir robot anneye veya robot bakıcıya duygusal olarak bağlanabilir mi? Robot insanlar veya insansılar duygu ve düşünce özgürlüğüne kavuşur mu, kavuşturulabilir mi?? İşte bu konu, var olan madde-maneviyattaki kördüğümün çözülmesi ve insanın tarihte ilk defa programlayabildiği, kodlayabildiği bir varlık üretebilmesi yani insanın bir bakıma yarı tanrılık makamına çıkması anlamına gelmez mi?
Size aile olabilecek, anne veya babalık yapabilecek, kardeşiniz, eşiniz, akrabanız olabilecek bir insansı robot kültürünü düşünür müsünüz?
Düşünmüyorsanız, sizin yerinize düşünenler epey kaliteli bir senaryo ile gelmesi muhtemel çağa ışık tutmaya çalışmış. Bir rus yapımı olan dizi, türkçe dublaj olarak da 2018 yılında yayınlanmış. İzlemenizi öneririm, corono virüsü nedeniyle evde hapis hayatı yaşıyorken geleceğe bir başka gözle bakmanızı sağlayabilir.
İlgili dizinin bağlantısı:
www.diziyo8.net/bolum/better-than-us-1-sezon-5-bolum-turkce-dublaj-izle/
Yine de hala ortaçağdan kalma devlet yöneticilerimiz ve kurumsallaşmış derin devletlerimiz var dünyada. Çocukların ve gençlerin hayalleriyle süslenen çağdan fersah fersah geride kalan bu yöneticiler;
kimi eski dünyanın uyuşturucu, köle ve kadın ticaretinden boy vermiş..
kimi derin devlet kurumlarından yetişmiş, soğuk savaş sisteminin yansıması..
kimi eski dinlerin etkisi altına girmiş, dinist bir ideolojiyle hayatları zindan edip zulmeden..
kimi hala krallık-kraliçelik kültürünü devam ettirmeye çalışan..
kimi dini veya ırki üstünlük ile kendi düşüncesinde bir dünya öngeren..
kimi.. kimi.. kimi.. özet olarak; ben çobanım sen koyunsun fikrine sadık dinozorlar dünyamızda hala etkin.
Parmak uçlarında bir takım yönetmeye alışmış, bir orduyu sevk ve idare etme noktasına gelmiş, engin deryalarda ve gökyüzünde hayretini artık gördüğüne hükmetme, isterse öldürme veya yönlendirme aşamasına getirilmiş bir gençliğin ve çağın öncesinde düşüncelerimiz, hayallerimiz programlanıyor. İstemesek de, istesek de değiştirme gücümüz yok pek.
Sizler robotları ekseri, yanlış tahminde bulunmuyorsam da, "Terminatör" filminden hatırlarsınız. Lakin onun ötesinde son 10 yılda çekilen ve yeni bir yaşam tasarrufu, düşüncesi sunan ve ilk aklıma gelenler;
Mother( Robot anne)
Chapie( Bedenin ölmesi ve insan zihninin robot bedenine aktarılarak yaşamın devam etmesi)
Robot Köpek axl ( Kendine bir sahip edinmekle birlikte dijital kölelikten kurtulmuş bir yapay zeka köpek)
sinema filmleridir.
Lakin size yukarıda linkini verdiğim "better than us" dizisi ise daha aile odaklı ve hayatın içinde. Dizinin tam türkçe karşılığı ne bilmiyorum ancak; "daha iyisi can sağlığı" diyesim geldi:)
Ekşi Sözlükten diziyle alakalı en spolier içeren :) yazıyı da paylaşayım..
("efektler, aksiyon sahneleri yer yer cortlasa da futuristik dünyayı başarılı bir şekilde yansıtabilmiş, kaliteli bir bilim kurgu dizisi. kurgu ciddi anlamda başarılı, karakterlere eşit davranılmış, iyi kötü demeden her karakterin yoluna taşlar çıkıyor, bu da olay bağıntısını oldukça realistik yapıyor. oyunculuklar da çoğunlukla başarılı, özellikle robotlar bazen gerçek mi acaba diye sorgulatıyor. bir de karakterlerin arka hikayeleri zayıf olmasına rağmen oldukça ikonik karakterler üretebilmeyi başarmışlar, birçoğu akılda kalıcı olmuş. dizide artık klasikleşmiş olsa da seks robotlarının aldatma sayılıp sayılamayacağı, yapay bir makine ile duygusal bağ kurulabilmesi gibi bazı etik sorulara da yer verilmiş ve bunlara çift taraflı eleştiriler getirilmiş. bunlar da hoş detaylar olmuş.
zayıf yanlarına gelecek olursak; olaylar mantıklı gelişse de karakterlerin davranışları aşırı aptalca olabiliyor, rasyonel davranan çok az karakter var. hele ki bir ergen var, daha ne kadar aptal olunabilir diye sorgulatır insanı. hikaye başlarda oldukça güzel ilerlerken, 5. bölümden sonra ufaktan bir gereksiz uzatma olmuş, 5. ile 13. bölümler arasındaki olaylar hep kendini tekrar ediyor, sadece yeni birkaç karakter ekleniyor.
ekstralar; arisa’yı canlandıran paulina andreeva’yı oyunculuğundan ötürü ayrıca tebrik etmek gerekiyor. sonya dünyalar tatlısı bir çocuk. son olarak da, bir dizide hiç mi çirkin kadın olmaz abi?" 01.12.2019 00:45 dukkani kapatirken gelen musteri )
Ben bu yazıyı izlerken pardon yazarken 5. bölümdeydim, ekşi sözlükteki yorumu okuyunca keyfim kaçtı, sanırım 5. bölümden sonra sıkıcı olacak gibi..
Uçan arabaların gerçekleşmemesi gibi, insansı robot teknolojileri de göremeyeceğiz belki. Nedeni malum, yukarıda kısaca değindiğim orta çağ fikirli eski kuşakların idarelerde olması ve halkı, milleti, dünyayı hala savaşa sürüklemesinden dolayı..
Kimi zaman kendimi alır, 1000 yıl önceye koyar ve düşünürüm, acaba ne düşünebilirdim o zaman diye?? Tarihi bugünden yargılayamayız ancak geleceği bugünden yoğurabiliriz, o yüzden lütfen orta çağ düşünceli insanlara prim vermeyelim artık.
Nasılsa öleceğiz mi?? İhtimal uzun yaşamı bizler de göremeyeceğiz veya 30-40 yıllık görsellerden sonuç çıkarımlarımız bir çok gencimizi intihara sürükleyecek..Belki bizlerden bir çoğunu da..
Dizimiz; seks robotlarından giriş yapıyor ancak öyle ailecek izlenemeyecek görüntüler yok, daha doğrusu ilk 4 bölümü ailecek izleyebilirsiniz.. Diğer bölümlerini ben de izlemedim daha..
Dünya kültürlerinde en çok dillendirilen adem -havva hikayesinde d,e ademin istediği sanırım seks robotu gibi bir şeydi özünde değil mi? Kaburga kemiğinden tayyare anlatıları iliklerimize kadar işlemiştir. Hele de ülkemiz ve coğrafyamız kültüründe??
Seks robotu deyip geçmeyin sakın. Sonuçta insana benzeyen robotlar; metal, sıvı iletken, yapay deri vb karışımı. Nasıl ki çocuklarımızı ve nesilleri eğitirken, öğretirken peyder pey okullarda sınıf anlatarak programlıyoruz, bu robotlar da öyle.. Burada asıl mesele kendi öğrenen veya herhangi bir meslek de programlanabilen insansılar. Duygusal bağlar, soyut tahmin edilememezlikler işin biraz girift yanı olacaktır.
Bir seks robotunu bir marangoza, askere, memura, işçiye hatta çiftçiye çevirebilmek zor olmasa gerek değil mi? Neden seks robotu? Cinsel güdülerimiz, hazlarımız ve isteklerimiz hayvandan insana hatta bitkiye kadar çeşitli şartlar altında benzerdir. Hormonlar, ten, yenilenebilir ten, kanamayan iç organlar, hastalıksız bir insansı robot.. Bir de bu robotun kendi mantığını geliştirdiğini düşünün.. Sahi, siz bir robot olsanız ne ister ne hayal edersiniz, mutluluk veya üzüntü durumlarında, gözyaşının sevinçten mi üzüntüden mi olduğunu hangi programla yapay zekaya aktarabiliriz ve robot gözyaşı dökebilir??
Bir robot gözyaşı döktüğünde tüm düzen değişmiştir, tüm eski fikirler, dinler, tarih vb çöpe gönderilmiştir diyebiliriz.
Kimi senaristlerin deyimiyle ilk adem ve ilk havva veya ademliktir ilk üretilen prototip insansılar. Ve ademlik-havvalık özelliklerini birlikte içinde barındıran, sanırım deniz atlarında bu vardı yanlış hatırlamıyorsam, üremek için karşı cinse ihtiyaç duymuyordu, belli dönemler eril belli dönemler dişilik özelliklerini kendi içinde bir döngüde yaşayabiliyordu. Komple bir kültür bitiyor yeni bir kültür başlıyor olacaktır hal anlatmaya çalıştığım şekle dönerse?
Lakin insan daha eril ve dişi ayrımından kurtulamadı. Teknoloji sayesinde kurtulabilir mi, şimdilik meçhul. Sanal fikirlerin veya görüntülerin gerçekleşmesi kaç yıl veya asır alabilir ki??
Yarı Tanrı bir medeniyetin eşiğindeyiz, ya geriye kul ve kölelik sistemine döneceğiz ya da geliştikçe bambaşka bir çevre ve kültür dünyamız olacak.. Robotlar Tanrı tanımaz arkadaşlar! Yaratılışa inanmaz diye düşünüyorum.
Gelişmiş robotlarda olan özellik ise; özgür seçim, düşünce ve duygusal bağ kurmaları..Yani full insana benzeme.. Robotun kendi bir soyut-duygu,his dünyası olacaktır.
Eh beden olarak da, etten kemikten daha iyisi can sağlığı diyelim..Corono morona o zaman neyler ki bize..
Gelecek nesli öyle kolay kolay çalışma hayatına da sokamayacağız, ne diye çalışacaklar?? Sanal olarak her şey kolay, hayatın teri, alın teri, karın tokluğu, iş, sosyal güvence prosedürleri, eskiden kalma kültürel yaşam delete edilmek üzere. Gençlik hiç olmadığı kadar geçmişten kopmanın yol ayrımında ve ihtimal ki kopacaklar.
O yüzden dünyada meydana gelecek en bariz değişim, ekonomik sistem ve paylaşımın resetlenerek yeni çağa bambaşka hayaller, umutlar, inançlar ve kültürlerle adım atmak olacaktır.
Fırından yeni çıkmış bir robot gönderin bana!
Saygı ve huzurla
Esen Kalınız..
YORUMLAR
Öncelikle kalemine sağlık nesildaşım.
Robot devrimi uzantısında dizi eleştirisi olarak da ayrıntılı ve güzel bir inceleme olmuş. Benzer dizileri izliyor olduğumuz için aşina olduğum bir dizi yorumunu ( özellikle sen yazdığım icin) pas geçemedim.
Robot devrimi bama gorede kaçınılmaz asıl merak ettigim zihin transferi sayesinde ölümsüzlük arayışları...oldukça ilgi çekici gelmiştir bana. Tabii ki bir de sanal cennet durumu var. Ölümden sonra zihnin sanal bir dünyada yaşamaya devam etmesi. Bana nedense olasi gelmiştir hep. Bu konularla ilgili başarılı dizileri eminim izlemissindir.
Lâkin hep son nokta çok başarılı bulduğum başka bir filme beni götürür. Matrix....söze gerek yok sanırım robotların kontrolü ele geçirmesi;)))
Sağlıcakla kal nesildaşım
Huzurlu bir gece dilerim
Yinsani
Robotlar mı?? Uçan arabalara dönmesin de bu gidiş.. Her eve dizideki o üstün robottan bir tane lazım diyesim geldi.. hele hele temizlik konusunda:)) Dışarıdan bile yemek sipariş edememe durumlarındayız..
Bir de ihtiyarlara yapılan saygısızlıklar... gündem kaos.. lakin kaosunda bir planı var.."kaos" filmini seyretmişsindir..
bir zaman sonra, bana robotunu söyle sana kim olduğunu söyliyeyim özlü sözleri ile de karşılabiliriz belki...
"Sanal cennet" bu çağın tam ortasına geldi kuruldu.. İnsanın dahi yeni neslin bunu kaldırması ve eski neslin ( biz bile eski sayılabiliriz) anlaması çok zor olacak..
saygı ve huzurla..
black_sky
Göz ucuyla dahi olsa sevindirdi takip etmen. Ayrıca teşekkür ederim beğenin için.
Sağlıcakla kal demek güne uygun düşer sanırım.