- 783 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beğeni
ŞOLOHOV ÜZERİNE
Şolohov kimdir ? Bu soruya denizaltı avcılığıyla uğraşanların ’’deniz nedir?’’ sorusuna cevap verdikleri gibi cevap verebilirim. Dıştan bakıldığında, sonu yokmuş gibi görünen bir su, kükreyen mor dalgalardır. Uçsuz bucaksız bir uzaklık, gemiler, bilinmeyenin çağrısıdır. Ama içine dalarsanız, gözlerinizi suyun içinde açarsınız, ağır ağır yüzen balıklar, bitkiler, garip ve belki de biraz korku verici büyülü bir dünya görürsünüz. Şolohov’da böyledir işte. Onda, ilk bakışta tüm hareketliliği, tüm karakter zenginliği ile Rusya’yı görürsünüz.
Şolohov, Don Kazanlarının tarihçisi değildir. Kazaklar, özellikle yabancı ülkelerde yiğit ve savaşçı bir kabile olarak tanınırlar. Şolohov da bir Kazaktır ve daha çok Kazakların hayatını anlatır. Ama, bunu yaparken çok daha önemli bir şeye, Rusya’ya ve Rusya’nın kaderine ışık tutar.
Şolohov üzerine, her dilde, pek çok kitap, pek çok yazı ve diploma tezleri hazırlanmıştır. Onun sanatına ilgi duyanların sayısı pek fazladır.
Şolohov’un çekiciliği parlak ve renkli gerçekçiliğinden, çağımızın ana teması olan, büyük işçi kitlelerinin sosyalizme geçişi konusunun çağdaş hümanizmasını vurgulamasından kaynaklanır. Şolohov’un kalemiyle, anlatıldığında, bu tema özel bir çekicilik ve dramatizm kazanır. Çünkü Şolohov’un eserlerinde, sosyalizme karşı köklü ön yargılar miras almış Don Kazakları anlatılır. Şolohov’un Durgun Akardı Don ve Sürülmüş Topraklar’da anlattığı da budur. Romanlarındaki kahramanları, Tolstoy’u andıran öylesine bir canlılıkla ve şiirsel çizer, onların devrime kazanılmalarını öylesine gerçekçi şekilde anlatır ki, adı kısa zamanda tüm dünyada duyulmuştur.
Mihail Şolohov 1905’de doğmuştur. Babası tezgahtarlık, hayvan ticareti, bir buhar değirmeninde yöneticilik yapmıştır. Değirmenin sahibinin evinde, geleceğin yazarı, hali vakti yerinde Kazakların, kazak subaylarının ve ’’üst tabakalardan ’’ başka kişilerin hayatını gözleme fırsatını bulur. 1918 yılına kadar Şolohov liseye devam eder. Yazmaya daha on sekiz yaşında başlamıştır. İlk hikayelerini konsomol dergi ve gazetesinde yayınlamıştır. 1926’da ilk kitabı Don Hikayeleri yayınlanır. Dört ciltlik Durgun Akardı Don romanına 1925 yılında başlamıştır. Bu dört ciltlik romanını 1938 yılında tamamlamıştır Şolohov. 1932’de , Sürülmüş Topraklar’ın ilk cildini yayınlamış, kitabın ikinci cildi otuz yıl sonra çıkmıştır.
Don Masalları ve Mavi Step adlı hikaye kitaplarında, Şolohov özellikle iç savaş döneminde Don Kazaklarının hayatını sergiler. Ama bu kitaplar, Kazakların yüzyılın başından bu yana hayatını anlatan, anıtsal bir destan olan Durgun Akardı Don’a, sadece bir giriş, bir önsöz sayılabilir. O zamana kadar Rus edebiyatında, Kazakları konu edinen benzeri bir esere rastlanmamıştır.