- 1021 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Lekelenmeme Hakkı !
İnsan hak ve özgürlükleri bağlamında,gündelik hayatın akışı içinde,farklı görüş ve düşüncedeki insanlarca kısaca üç ana "sözleşme" referans olarak alınmakta,birlikte yaşamanın "omurgası" da bir şekilde bulunmaya çalışılmaktadır.
Bunun sağlıklı ve olması gereken bir "yol" olduğuna inanmaktayım ben de.
Ki bol ettiğimiz sohbetlerde,
1-Virginia İnsan Hakları Bildirgesi,
2-Medine Vesikası ya da Sözleşmesi ve
3-Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi mutlaka "masamızda" bulunmaktadır.
Ben çok "detaya" girmeden Virginia İnsan Hakları Bildirgesinde yer alan "mutluluğu arama hakkını" çok değerli ve önemli bulduğumu belirtmek isterim.
Ayrıca uzun yıllar kamuda çalıştığım için,memurların haksız iftiralara ve belgesiz şikayetlere karşı da korumasız kaldığı bilgim ve tanıklığım dahilinde idi.
Nihayet bu duruma da 15.08.2017 tarihinde "Ceza Muhakemesi Kanununun" 158.maddesine bir ekleme yapılarak,"lekelenmeme hakkının" mevzuatımıza girdiğini gördüm.
Hatta bir yıllık zaman dilimi içinde,33 bin kadar "insanın" "lekelenmeme hakkına" bağlı olarak "şüpheli" sıfatıyla da olsa ifadesi alınmamıştır.Yani üzerine atılı suç kaydı siciline işlenmemiştir.
Böylelikle kişinin mağdur olmasının bu bağlamda önüne geçilmiştir.
Gündelik hayatın "gergin" atmosferi içinde pek aklımıza gelmeyen ya da haberdar dahi olmadığımız bu iki hak da konuşulmaya,tartışılmaya ve anlamaya değer bence.
Haklarımızın yanına "mutluluğu arama hakkını" ve "lekelenmeme hakkını" eklersek bir şey kaybetmez,üstelik yelpazemizi de genişletmiş oluruz!
YORUMLAR
Sürekli kanunlar değiştirildiği için öyle bir madde var mı yok mu bilmiyorum ama varsa sadece güçlüler içindir. On binlerce lekelenen insan var şu anda, önce içeri alınıyorlar, sonra suçsuzluğunu ispatlamasını istiyorlar. Avukat mı, onların da Allah belasını versin, korkularından savunma yapamıyorlar, zaten duruşma salonunda savunmaya izin de verilmiyor.
İki örnek vereyim; birisi bir kadın yapılan işlemin kendisine ait olmadığını ispatlamak için sağ ve sol elle ( ki sol tarafı felçliydi) 12 sayfa yazı ve imza örneği vermek zorunda kaldı da öyle dosyası kapandı. Bir imam tanıdım, boş zamanlarında boya badana yapıyormuş, gittiği yerler içinde belirli bir yurt olduğu için 18 ay hapis yattı ve alakan yokmuş diye geri salındı. Kağıt üzerinde yapılan aklamaların günlük hayatta ona ne getirisi olacak, kaybettikleri manevi değerleri. Kanunlar halkın büyük çoğunluğunu korumaktan aciz. Konu ilgimi çekti düşüncemi yazmak istedim saygılarla.
sabri ayçiçek
sabri ayçiçek
çok akıllıca uyutuyorlar milleti. önce lekele sonra lekelenmeme hakkını getir. lekelenmeme hakkını ülkemiz konjöktüründe kimler için getirdiler acaba?? çünkü son aym kararında yargıçların kararlarını onları atayan cb ile kıyaslıyor düşünürler..
yani kişiye göre eğilip bükülebilen yasalarımız var.vicdan ne de olsa soyut bir kavram.
lakin önemli bir gelişmemi elbette.
ülkemiz korku duvarını yavaş yavaş yıkıyor. hukukçular mert olsun, namuslu olsun, şeref sahibi olsun her şey düzelir ülkede bir de empati yapsınlar....yeterince dip görüldü ülkemizde hukuk namına, hızla düzelmek zorunda..
güzel bir konuydu.
saygılarımla..
esen kalınız..
sabri ayçiçek
Şahsen daha adil ve özgür ülkede yaşama istediğimi yarım asrı geçen sürede hep dillendirmeye çalıştım gücüm oranında.
İyi akşamlar dileğimle.