- 529 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Anıl Kölmük ile...
Üç Kere Ağza Üç kere Burna” Kitabının Yazarı Anıl Kölmük: “ Yazı yazmak isteyen kişilere en büyük tavsiyem: Vazgeçsinler”
Soru-Bize Kısaca Kendinizi tanıtır mısınız ?
Anıl Kölmük- Öncelikle değerli zamanınızı bana ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Anadolu Üniversitesi Sosyoloji çıkışlı olmama rağmen daha öncesinde mekatronik mühendisliği ve güzel sanatlar resim bölümünü bıraktım. İçerik üreticiliği ve metin yazarlığı yürüttüm ve "Üç Kere Ağza, Üç Kere Burna” isminde bir kitap yayınladım. Şu anda www.yazbuz.com üzerinden takipçilerime sosyal bilimleri genelde hedef alan içerikler üretiyorum.
Soru- Yazmaya Nasıl başladınız?
Anıl Kölmük- Yazmaya başlama durumu, her kendini bilmez gibi benim için de bir dışavurum olarak başladı. Gençlik dönemimde özellikle ergenliğin getirdiği farklılık arama tutkumu, kağıt ve kalem ile dışarıya çıkarttım. Sonucunda da edebi anlamda karşılığı olmasa bile benim için derin manaları olan sayfalar dolusu kelime ile baş başa kalmıştım. Bir şekilde ilk kitabım yayınlanacaktı, edebi anlamda yazı yazmaya başlamamın ardından on yıl geçmesinin ardından bu tutkum sonunda Cinius Yayınevi ayrıcalığıyla taçlandırılmış oldu.
Soru-Kitap çıkarma hikayenizi anlatır mısınız?
Anıl Kölmük- Kitap çıkartmak maalesef edebi değil ticari bir olaydır. Bunu bir çok yazar arkadaşımıza da ifade etmeye çalışıyorum. Yayınevleri tamamen kendi çıkarlarını gözettikleri durumlarda sizinle iş birliği yaparlar. Yazdığınız yazının edebi bir karşılığı olmasından daha çok, yazacağınız yazı için ne kadar yatırım yapabileceğinizi ve bu işten ne kadar para kazanabileceklerini düşünürler. Ben de ilk kitabımı çıkartırken yaklaşık 90 yayıneviyle görüştüm. Cinius yayınevi benim şartlarıma uygun olan tek yayıneviydi.
Soru-Kitabınızı bize anlatır mısınız ?
Anıl Kölmük- Kitabım ise postmodern bir dışavurum ve eleştiri olarak ele alıyorum. Toplumsal olgulara karşı mücadele yaratan benliğimi referans alarak, dünyayı anlamaya ve çözümlemeye çalışan ben olgusunu sosyal bilimleri referans alarak yansıtmaya çalışıyorum. Dürüst olmak gerekirse büyük bir geri dönüş beklemiyordum. Kitap okumak, yazı yazmak, kitap çıkartmak ve başarılı olmak çok farklı kıstaslar. Ben bunlardan birinde ya da hepsinde başarılı ya da başarısız olduğumu söyleyebilecek konumda değilim. Sadece buradaydım ve üzerime düştüğü kadar yazabildim.
Soru-Yazarken nelerden beslendiniz?
Anıl Kölmük-Kitap yazarken etkilendiğim bir çok olgu ve araştırma mevcuttu. Kitabı doğrudan referanslar olmadan yazmam mümkün olmazdı. Kitap içerisinde yer alan dört bölümde, dört farklı yazım biçimi kullanmaya çalıştım. Sonucunda giriş, gelişme ve sonuçtan bağımsız bir eser elimde kaldı. Okuyan bir çok tanıdığım, kitabı okurken yaşadıkları zorlukları ve güzellikleri dile getirirken hiç bir şeye dokunmamanın en iyisi olacağına kanaat getirdim. Olduğu gibi çıkarttım. Çünkü kitabı yazmak toplamda birkaç günümü almıştı. O dönemimi anlatacak daha iyi bir eser düşünemiyorum.
Soru-Yazmak isteyenlere ne önereceksiniz?
Anıl Kölmük- Yazı yazmak isteyen kişilere en büyük tavsiyem: Vazgeçsinler. Babam ben kitap çıkarttıktan sonra bana dönerek “Dünya’da en az kitap okunan ülkelerden birinde yazar oldun” diyerek durumumu özetlemişti. Bunu hobi olarak yapın tabi ki. Ancak mesleki olarak büyük bir sınav olarak sizi bekliyor olacak.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.