- 639 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
SEKÜLERİZM VE AKLEDEN KALBİN PARÇALANIŞI
Modern zamanların insanları ihtiyaçlarını karşılamak ister. Bu ihtiyaçlar, maddi ve manevi olmaktadır. İnsanın biyolojik ihtiyaçlarının yanında sosyal ihtiyaçları da vardır. Cinselliği biyolojik ihtiyaçlar arasında saymakla beraber, sosyal bir ihtiyaçtır da bu. İnsan, bu ihtiyacı yaşamı boyunca kullanmak ister. Bu ihtiyacı, helal yolla sağlamak İslam’ın emridir. Aynı zamanda bu Sünnetullahtır. Neslin devam etmesi için şarttır. Bu sebeple evlilik müessesi kurulmuş ve bu müessese kutsal sayılmıştır.
İslam dini, nesli korumayı temel almıştır. İnsanın doğası gereği cinsel ihtiyacı zaman zaman yanlış kullanabilir. Özellikle toplumun cinselliğe yönelik hoşgörüsü günümüz insanlarının bu eyleme bakışını hatırlatmaktadır. Romalılar fuhşu ve fahişeliği vergilendirerek yasal hale getirdiler. Modernizmin pençesine düşen toplumlar, hayvani duyguları insanlara yükleyerek doyumsuzluk yaşamak istemektedirler.
Modernizm batıda başladı. Modernizmin din ile savaşı zaman zaman olmuştur. Modern Hıristiyan dünyası dışında şimdilik tek örneğinin uzak doğuda olduğunu görürüz. Bizimle aynı zamanda modernleşme sürecine başlayan bazı uzak doğulu devletlerin yine bir zamanlar büyüleyen tarafı geleceklerini bozmadan bu işi (modernizmi) başardığı ön kabuldür.
Modernizmden zaman zaman ülkemiz de payına düşeni almıştır. İslam dini üzerinde Reform yapılmaya çalışılması bunun delillerindendir. Batının modernizm akımı İslam toplumuna uygulamaya çalışılmıştır. Ezan ve Kur’an’ın Türkçe okutulmaya çalışılması, dinsel mekânların kullanılmaz hale getirilmesi bu sebeple yapılmıştır.
Kur’an ayetlerinin bir kısmının işlevsiz hale getirilmesi, dini sembol içeren kıyafetlerin yasaklanması vb. konular örnek olarak gösterilebilir. Bizdeki modernleşme geçmişinden tamamen sıyrılarak yeni bir sistem üzerine oturtulmaya çalışılmıştır. Topluma biçilen bu elbise misali ya dar gelmiş ya da bol gelmiştir. Bütün dayatmalara rağmen her iki durumda da topluma uymamıştır. Kanaatimize göre Cumhuriyet Dönemi sonrasında modernizm, modern süreçlerde aktif kalarak üç alanda, üç kurumsal yapı aracılığıyla devam etmiştir.
A- Politik Alan- Demokrat Parti
B- Eğitim Alanı- İmam Hatip Okulları
C- Ekonomik Alan- İslami Finans Grupları
Bu süreçlerle birlikte Müslüman, modernitenin belirgin işlevlerine sahip şu üç özelliğini keşfeder:
“Kâr- Moda- Marka…” Tekbir Giyim gibi.
Şüphe yok ki Müslümanların kaderinde modernite ile imtihan edilmeleri de varmış…
1993/Konya
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.