ERDEK
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Ne? siz daha Erdek’i görmediniz mi? Hiç mi görmediniz? O zaman siz Yenikapı’dan feribota binip, hiç trafiğe takılmadan 2 saat 15 dakikada Bandırma’ya, oradan da hemen feribot iskelesinin yanından kalkan midibüslerle 15 dakikada kolayca Erdek’e ulaşabileceğinizi de bilmiyorsunuzdur. Dur ben anlatayım bari…
Bandırma’dan çıktıktan sonra yer yer bölünmüş, yer yer de hiçbir kuvvetin bölemediği, bazen büyük fabrikaların bazen de zeytin ağaçlarının arasından süzülerek kıvrılan güzel bir yolda ilerlersiniz. Tam Fabrikaların oralarda sol tarafınızda tepenin üstüne doğru bakarsanız çatılmış bir tüfek grubuna benzeyen bir anıt görürsünüz. Bu tepenin adı “Ay yıldız tepe”, bu anıtın adı da “Son Kurşun Anıtıdır” ve Kurtuluş Savaşımızın son kurşununun atıldığı yer burasıdır. Kocaeli grubuna bağlı 61. Alay Kumandanı Albay Vecihi beyle birlikte 80 şehit verilen bu tepede çatılmış 8 tüfek şeklindeki bu anıt gelen geçen yolcuları sükunetle selamlamaktadır.
Aşağı Yapıcı- Tatlısu kavşağına geldiğinizde alıcı gözle bakarsanız hem sağ tarafınızda hem de sol tarafınızda deniz olduğunu görürsünüz. İşte tam o anda Marmara Denizine güneyden bir kısrak başı gibi uzanan Kapıdağ yarımadasının boyun kısmındasınız demektir. Tanıştırayım; sağ tarafınız Bandırma Körfezi, Sol tarafınız Erdek Körfezi. Nedendir bilmem ama buradan her geçişimde içime gereksiz bir mutluluk dolar. Sanki bu güzel manzarayı görmek herkese nasip olmaz, ben bu şansa nail olmuş seçilmiş biri olarak hissederim kendimi…
Tatlısu kavşağını geçtikten kısa bir süre sonra Düzler mahallesine ulaşırsınız. Burası eski bir pomak köyüdür aslında. Zaman içinde yapılan düzenlemelerle mahalle olmuştur. Yolun kıyısında asırlık Çınar ağacının altında çok güzel bir köy kahvesi vardır. Rahmetli Vehbi KOÇ’un sağlığında gelip oturmaktan keyif aldığı köylülerle sohbet ettiği yerdir burası. Burayı geçtikten sonra yol ikiye ayrılır. Direkt giderseniz Erdek’e, sağa dönerseniz yine Erdek’e ulaşırsınız. Niye şaşırıyorsunuz ki? Eskiden bütün yollar Roma’ya çıkmaz mıydı? Yok yok öyle değil. Direkt giden yol eski yoldur ve diğerine oranla çok dar ve virajlıdır. Yolun sol tarafında resmî kurumların yazlık kampları ile turistik tesisler vardır. Bunlardan birine gitmek isterseniz bu yolu tercih etmelisiniz. Yok arkadaş, ben basıp giderim, bi dakka bile kaybetmem derseniz sağdan devam edebilirsiniz. Sonuçta birkaç kilometre sonra eski yolla buluşacağınız yer Murat bayırı başlangıcıdır. Murat bayırının tepe noktasına geldiğinizde Erdek bütün güzelliği ile sizi selamlar. Rampa aşağı inerken; solda şehir mezarlığı, biraz ileride Erdek Futbol sahası ve karşısında Marmara Birlik tesislerini ve Erdek Şehirlerarası Otogarını göreceksiniz. Erdek’e toplu taşım vasıtası ile girenler için son durak burasıdır. Buradan köylere ve çuğra plajına düzenli seferler yapan minibüslere binebilirsiniz.
Otogar önünden sola dönerseniz, vapur iskelesine varırsınız. Yüzünüz denize dönükken sol tarafınızda tarihi hükümet konağı, onun yanında küçük bir açık hava müzesi ve çocuk parkı ile yolun devamında Kurbağalıdere plajına ulaşabilirsiniz. Plajın bitimindeki tepenin adı Seyit Gazi tepesidir ve buradan gün batımını izlemek muhteşemdir. Sağ tarafınız ise halkın yürüyüş yaptığı, trafiğe kapalı, sağında solunda çay bahçeleri, restoranlar, dondurmacılar ve birçok esnafın bulunduğu Cumhuriyet meydanına oradan da şehir merkezine ulaşabileceğiniz güzel bir yoldur. Yolun devamında Çuğra mevkiine kadar uzayan uzun bir sahil şeridine ulaşırsınız. Akşamları iğne atsanız yere düşmeyecek kadar kalabalık olan bu yolda ne kadar yürüyeceğiniz sizin performansınıza bağlıdır.
Benim Erdek’te yapmayı en sevdiğim şey; sabah şehir henüz uyanırken kalkıp tüm sahil şeridi boyunca yürümek ve dönüşte denize girmektir. Bazı günler, her sabah saat 08:30’da düzenlenen balık mezatına katılıp, açık arttırmadan balık almak bana müthiş haz verir. Bu mezata katılmak için hiçbir ön şart yoktur. Gidersiniz, küçük bir alandaki tribünlerden birine oturursunuz ve yaklaşık bir, bir buçuk kiloluk tepsilerde sergilenen balıklar için mezatı yöneten kişi tarafından belirlenen başlangıç fiyatının üzerinde fiyat vererek istediğiniz balığı almak için başkalarıyla yarışabilirsiniz. İhale size kaldığında balığınızı alırsınız. Ödemeye gittiğinizde 2-3 TL gibi bir mezat katılım ücreti ödemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Bu uzun yürüyüş sonrası taze domates, biber, salatalık gibi sebzeler, yöreye has kelle peyniri ve birbirinden güzel zeytinlerle donatılmış bir kahvaltı gibisi yoktur. Kahvaltı sonrası çay kahve faslı, gazetelere göz atma derken öğlen güneşin yükseldiği saatlerde bir iki saatlik uyku gibisi yoktur. Saat 15:00’den sonra da deniz sefası. Hangi plajı seçmek size kalmış. Erdek’in içinde ve Kapıdağ yarımadası sahillerindeki köylerde çok güzel sahiller sizi bekliyor. İsterseniz günü birlik Avşa Marmara seferlerine katılıp, adaları da keşfedebilirsiniz. Erdek plajlarında aç kalmanız çok zordur. Burada karadan ve denizden birçok seyyar satıcı size birçok seçenek sunar. Kıyı boyunca sandalın içinden size poğaça, simit ve çeşit çeşit kekler, kurabiyeler satan esnafın bu yaratıcı pazarlama tekniğine her zaman saygı duymuşumdur.
Erdek’te kalmak için birçok otel, motel pansiyonun yanında ev pansiyonlarında da kalabilirsiniz. Günlük 150-200 TL arası bir bedel ödeyerek halktan birinin evinde kalmanız mümkündür. Kaldığınız sürece evin tüm imkanları sizindir ve birçok kişi bu yöntemi tercih etmektedir. Yeme içme konusunda deniz mahsullerinden, lahmacun pideye geniş yelpazede seçenekler mevcuttur. Sokak lezzetlerini severseniz; midye dolma, midye tava, kokoreç, köfte ekmek sizi bekliyor. Rakı Balık Ayvalık üçlemesinin karşılığı; Rakı Levrek Erdek olarak söylenir buralarda. Bu üçlemeye göre Erdek Levreğinin çok meşhur olduğunu zannetmeyin, kafiyesi çok uygun, o kadar. Rakı balık sohbetinizi Çay bahçeleri önünde sahile yanaşmış tekne restoranlarda yapabileceğiniz gibi, Çuğra mevkiinde kumlar üzerine hazırlanmış denize sıfır masaları da tercih edebilirsiniz.
Benim gibi dalış merakınız varsa Seyit Gazi tepesinin denizle buluştuğu noktadaki Erdek Dalış Klübüne bir merhaba deyip dalabilirsiniz. Balık meraklısı iseniz sandal veya motor kiralayıp balığa çıkabilirsiniz ya da sahilde oturup güneşin batışını izleyebilirsiniz.
Bu yazı bitmez. Erdek sevdası insana sayfalarca yazdırır. Erdek’i bilenler yorumları ile yazıya katkı sağlayacaklar, benim yazmadığım şeyleri de ekleyeceklerdir. Erdek İstanbul’un çok yakınında ve ulaşımı çok kolay. Misafirperver halkı ile kollarını açmış sizi bekliyor…
YORUMLAR
Arkadaşımın erdekte yazligi var, çok defa davet etmisti, bir türlü gidememistim. Sizin gibi anlatsaydi belki de coktan oradaydım :)
VarolT
Erdek'e dair çok anım var doğrusu.
Bir elma bahçesinde evimiz vardı bir zamanlar ve yazı iple çekerdim.
Sonra ne mi oldu?
Erdek'le aramıza engeller girdi.
Bu gün, git, deseler asla gitmem Erdek'e sanırım araya zaman girince bazı şeylerden soğuyor insan.
Kutluyorum, efendim.
Selam ve saygılarımla.