- 751 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Hayatı kolaylaştırmak adına
Yine Merhaba Sevgili Okuyucular;
Sizlerle yazılar aracılığı ile buluşmak ne güzel! Bir yazar olarak hayata bakış açımızı paylaşmak, tecrübelerimi sizlere yol gösterici olarak sunmak çok güzel! Çünkü -insan insanın avusunu alır derler -bizim oralarda. Kısaca nedir bu derseniz; yazılan yazılarda paylaşılan konular okuyucunun bam teline basıyorsa ,kalbini titretiyor ve de işte tam da bu noktada ben de böyle düşünüyordum fikirlerime tercüman olmuş dedirtiyorisak isabet etmiş olur. Sizlerin duygu ve düşüncelerine yoldaşlık ederek katkıda bulunmus oluruz. Böylece yazarla okuyucu arasında güzel bir bağ oluşur ve siz yazmadan onlar okumadan duramaz. Ne güzel bir buluşmadır ve ne güzel bir yol alıştır bu öyle değil mi?
Hızlı teknolojinin olduğu ama insan ilişkilerinin azaldığı bir çağda yaşıyoruz. Herkes dertli, herkesin çözümlenmesi gereken sorunları var. Toplum olarak bireyselleşmeye ve yalnızlaşmaya gittiğimiz için artık kendimize ait sorunlarımızı varsa en yakınlarımızla ya da bir psikolog yardımı veya bir yaşam koçu aracığı ile çözmek zorunda kalıyoruz.
Eskiden insanların hayır hahları olurmuş. Birbirlerine yanlış yaptıklarında uyarırlar birbirlerine kardeşlik yaparlarmış. Çocuklarını büyük konaklarda yetiştirenler kız çocuklarını mürebbiyelerle, erkek çocukları lalalarla büyütür daha az yanlış yapmalarını önlerlermiş.
Biz saraylarda konaklarda büyümedik. Ancak şimdiki çocuklara göre daha şanslı idik. Komşularımız, teyzelerimiz, halalarımız, yengelerimiz amca kızlarımız bizlerle ilgilenir, bizim sorunlarımıza çare üretme konusunda gönüllü davranırdı. İyi insan olmamız için düşüncelerini, fikirlerini bize anlatır ve hayat görüşlerini bizimle paylaşarak daha az hata yapmamızı sağlardı. Şimdiki çocuklar teknoloji ile iç içe ama genelde yalnız bazen bakıyorsunuz asosyal ve paylaşmayı bilmiyor. Aile ilişkileri iyi olan ailelerde çocuklar daha şanslı ama çalışanların çocukları büyüklerle birlikte büyüyorlar. Bazen bu durum çok çözümleyici oluyor sevgiye doyuyorlar ama bazen çok şımartılıyorlar zaman kişiliklerinde problem olabiliyor. Okulda arkadaşları ile geçinme hayatı eşyaları paylaşma konusunda sıkıntı çekiyor.
Bunun için emekli bir öğretmen ve dört çocuk annesi olarak velilere bazı önerilerim olacak.
Eskilerin bir sözü vardır Azını çocuğa çoğunu kocaya derler. Bir kere tüm imkanlarınızı önüne sermeyin. Her dediği anında yerine gelmesin. Bazen idare etmeyi, bazen sabretmeyi, bazen sorumluluk almayı anlamaya başladığı andan itibaren uygulayın. Çünkü insan terbiye ediyoruz. İnsan şartlara en çabuk uyan ve alıştığı şartları kolay terk etmeyen bir yapıda varlıktır yüzden orta yol daima iyidir. Bir gün sıkıntıya düştüğünde isyankar olmaz.
İkincisi paylaşmayı kendisi gibi arkadaşları olduğunda bölüşmeyi öğrensin. Bu ilerleyen yaşlarda toplu oynanan oyunlarla da katılabilirsek de küçükken kavratmak merhametli olmasını sağlar. .Paylaşma zevkini öğretirsek kendinden fedakarlık etmeyi toplumda yardımlaşmayı da öğrenir.
Zevkle geçirdiğiniz kaliteli beraberlikleriniz olsun. Masal anlatın onlara mesela. Başını okşayın zaman zaman sarılıp göğsünüze sarıp sarmalayın. Güven duysun aşırı derecede kızıp azarlamayın. Çünkü yüzsüz olmasın. Bırakın kendini size yakın hissetsin. Hayatta hiç kimse onun size yakın olduğunuz kadar olmayacak. İstese de hiç kimse anası babası olamaz olmak istese de bu en azından biyolojik olarak mümkün olmayacaktır. Bırakın bunun tadını birlikte çıkarın. Kendinizi bir varlığın bir çocuğun bir insanın hayatında en önemli görevi üstlendiğiniz için mutlu olun ve mutlu edin.
Vücudunu ve aklını korumasını öğretin yeri geldiğinde ona çok değerli olduğunu çünkü yaratılan en değerli varlık olduğunu severek ona kendine değer vermeyi öğreterek sevgiyi aşılayın damarlarına. Öğretin ki kendini savunmasını korumasını sevmesini öğrensin. Siz ona merhamet ettikçe oda insanlara sevgi duyacaktır.
Hayvanlarla iyi ilişkilerde bulunun merhamet gösterin.. Onların yanında sevin ki onlar da sevsin. Acıma duygusunu geliştirmemiz önemli çocukların.. Canlılara merhamet duygusu olmazsa acımasız bir nesil yetiştiririz. Facede bazen paylaşımları görüyorum bir insan olarak utanıyorum.
Ayrıca çiçek yetiştirin onlarla bir saksısı olsun mesela. Müzik kulağı gelişsin. Milli müziğimizi dinleyin dinlemeleri için fırsat oluşturun. Kitap okuyun sizi okurken görürse onun önünde örnek teşkil etmiş olursunuz.. Dua edin birlikte yine mesela.. Dua etmesini öğrensin ki dua inanan insanın en önemli silahıdır.
.Bütün bunlar güzel ruhlu insanlar yetiştirmemiz için bir reçetedir. Çünkü bizim önce iyi karakterli güzel ruhlu düzgün sanattan anlayan naif insanlara ihtiyacımız var.Toplum kalitesi bu şekilde yükselir ve dertlerimizi kendi kendimize çözümlemede rol teşkil etmiş oluruz.En azından çocuklarımızla güzel diyalog kurarak onların hayatında güzelliklere sebep oluruz.
Semiray Sezgin Daylan
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.