- 706 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Sosyal Hizmet uzmanlığı Mezunu Ömer Coşkunoğlu ile
Sosyal Hizmet Uzmanlığı Bölümü Mezunu Ömer Coşkunoğlu: “ İyi bir sosyal hizmet uzmanı olabilmek için kişisel ve toplumsal sorunları iyi analiz edebilme özelliğine sahip olmalı”
SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz bugüne kadar?
ÖMER ÇOŞKUNOĞLU- Adım Ömer ÇOŞKUNOĞLU 27.10.1995 tarihinde Tokat’ta dünyaya gelmişim. İlkokulu 600 Evler İlköğretim okulunda okuduktan sonra babamın tayini nedeniyle NamIk Kemal ilköğretim okulunda öğretimime devam ettim. Liseyi Plevne Anadolu lisesinde okudum. Lise yıllarımda öğretmenlerimin kaliteli olması ve benim derslere gösterdiğim ilgi sebebiyle lise yıllarım çok güzel geçti. Lise son sınıfta girdiğim YGS ve LYS sınavından istediğim başarıyı alamayınca bir sene daha sınava hazırlanma süresi geçirdim. Bir senenin sonunda girdiğim YGS sınavında heyecanlanmam sonucunda kaydırma yaptığımı anladığım zaman daha sıkı çalışmam gerektiğini düşündüm. LYS sınavında YGS de kaybettiğim başarıyı biraz olsun telafi etme imkanı buldum. Üniversite olarak Bingöl Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümünde okumaya başladım. 2018 haziran ayında okulumdan mezun oldum.
SORU- Neden sosyal hizmetler? Neden Bingöl Üniversitesi? Bu okulu tercih etmeden önce ve şu an duygularınız arasında ne fark var?
ÖMER COŞKUNOĞLU- Sosyal hizmetler ile tanışmam dershanedeki hocam sayesinde oldu. Hocam puanım sonucunda sosyal hizmetlere başvuru yapabileceğimi ve sosyal hizmetlerin ne olduğunu kendi bilgisi ile anlattı. İnsanlara yardım etmeyi sevdiğim için kendi mesleğim olabileceğini düşündüm ve yazdım. Tercihlerimin hepsinde sosyal hizmetleri yazmıştım. Bingöl’ün gelmesi beni de şaşırtmıştı. Bingöl’ün küçük bir şehir olduğunu biliyordum ama sosyal çevresi hakkında bir bilgiye sahip değildim. Bingöl’e gittikten sonra güzel insanlar tanıdım. Bölümümü ve sosyal hizmet mesleğini öğrenmeye başladığımda mutluluğum daha da artı. Okuduğum için mutluyum.
SORU- Sosyal Hizmet Uzmanlığının alanını tarif eder misiniz?
ÖMER COŞKUNOĞLU-Aile araştırma Kurumu, Gençlik ve spor genel müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı, Sosyal Yardımlaşmayı Dayanışmayı Teşvik Fonu Genel Sekreterliği,
- İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, İl Sosyal Hizmet Müdürlükleri,
- Cezaevleri, Çocuk Mahkemeleri,
- Emekli Sandığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde, İçişleri Bakanlığı ve bağlı birimlerinde gibi kamu kurumları,
- Kamu veya özel sektöre bağlı Hastaneler,
- Huzurevleri, Kadın Sığınma Evleri, Bakım Merkezleri
-Yaşlı Dayanışma Merkezleri, Sokak Çocukları Merkezleri, Anaokulları, Okullar
-Sivil toplum kuruluşları ile vakıflar
Bu alanlarda sosyal hizmetler bölümünü bitirmiş olan her Sosyal Çalışmacı çalışabilir.
SORU-İyi bir sosyal hizmet uzmanı nasıl olmalı?
ÖMER COŞKUNOĞLU- İyi bir sosyal hizmet uzmanı olabilmek için kişisel ve toplumsal sorunları iyi analiz edebilme özelliğine sahip olunmalı, aile içi uyuşmazlıklarla karşılaşıldığında ya da haklı bireylerin haklarının savunulması gerektiğinde konuşma ve ikna kabiliyeti yüksek olmalı, empati yeteneğine sahip olmalı, bu mesleği işi olduğu para kazandığı için değil gerçekten ihtiyaç sahibi insanlara yardım edebiliyorum diye mutluluk duyan işini seven birisi olmalı, Sosyal hizmet uzmanı farklı alanlarla ortaklaşa iş yapıp koordine edilmesi gereken bir iştir. Bu yüzden liderlik ve koordinasyon vasıflarına sahip olunmalı. İnsan hak ve hürriyetlerine saygı duymalı, müracaatta gelen ihtiyaç sahibi bireyin zayıf ve güçlü yanlarını iyi analiz edebilmeli, bireyi ya da toplumu zayıflıklarından kurtarmak için çaba sarf edecek dinamik enerjiye sahip olmalı, müracaatçılar arasındaki kültürel ve akademik farklılıkları gözetebilmeli, kısaca özetlemek gerekirse insan olmanın gerektirdiği görev ve sorumlulukları bilen, farkına varan duyarlılığı yüksek kişiler olmalıdır.
SORU-Ailenizin bu çabanıza bakışı nedir? Anne ve babanız ne iş yapar? Kardeşler nerede okur?
ÖMER COŞKUNOĞLU- Çaba ikiye ayrılır, sonunda emek aldığın veya almadığın .sonunda emek almasan bile oradan bir deneyim elde ediyorsan bu çaba da boşa gitmiş sayılmaz. Allah’a şükür çabam boşa gitmedi ve okulumu bitirdim. Bundan sonraki yaşamımda çabalamaya devam ettiğim sürece güzel günlerin bizi beklediğine inanıyorum.
Annem ev hanımı, babam 2015 senesinde vefat etti. İki abim, bir tane ablam var. En büyük abim Fatih Coşkunoğlu kendisi özel bir hastanede fizyoterapist olarak çalışıyor, diğer abim Metin Coşkunoğlu ise ilk öğretim okulunda öğretmenlik yapıyor, ablam Hayriye ise evli. Kendisini ev hanımı.
SORU-KPSS sizce adil mi? Sizce nasıl olmalı?
ÖMER COŞKUNOĞLU- KPSS’ de alan sınavlarını her yıl genel yetenek genel kültür sınavlarını ise 2 yılda bir yapılması sınavlara hazırlanan insanları olumsuz etkiliyor. 2-3 saatlik sınavlar ile insanların bilgi ve kültürlerini sınamak sistemin olumsuzluklarından birisi, sınav günü rahatsız olsanız ya da kötü bir durumla karşılaşsanız 2 yıllık emeğiniz boşa gidebilir. Biz sınava girdiğimiz zaman sadece bilgimizle değil aynı zamanda stres ve heyecanımız ile yarışıyoruz. Bu sistem insanların kendi alanlarında değil de ne kadar çabuk devlet kurumuna girebilirim sorusuna cevap verilmesi şeklinde bir bildiri getiriyor önümüze
Dünyada bazı yerlerde insanların beceri, eğitim ve kabiliyetlerine göre hangi yeteneklerle ile daha güzel donatılabileceği, hangi işleri yapabileceği üzerine çocukluktan itibaren verilen eğitim modelleri var, bu eğitim modelleri sistemin ne kadar başarılı olabileceğini gösteriyor.
SORU- Üniversiteler gençleri yeterince hayata hazırlıyorlar mı? Nasıl bir hazırlık yapmalılar?
ÖMER COŞKUNOĞLU- Üniversiteleri ve gençleri oluşturan toplum ve toplumun çekirdek yapısı olan ailedir. Herkesin hayata hazırlık süreci aynı olmadığı için kimisi lise yıllarında hayatın ciddiyetinin farkına varabiliyor, kimi insan da 50 yaşına gelse bile hayatın ciddiyetinin farkına varamıyor. Bu algı meselesinden kaynaklanıyor. Ben üniversiteye yaşadığım şehirden farklı bir şehir yazdığım için beni ister istemez dışarıdaki hayatla tanışmamı bu noktada hızlandırdı. Aileden ve yıllardır tanıdığın kişilerden uzaklaşınca insan afallama sürecine giriyor. Bu afallama sürecinde kime ne kadar güvenmesi gerektiği konusunda emin olamıyor. Bazen aldatılabiliyor. Bu süreyi dikkatli atlatan birey hayatta karşı daha olumlu bakıyor. Gelecek olumsuzlukları önceden seçebilme yeteneğine sahip olabiliyor.
SORU- Sosyal Hizmet Uzmanlığı mezunlarının genel sorunu nedir? Çözüm yolları neler?
ÖMER COŞKUNOĞLU- Şuan mezun olan arkadaşlarımın ve benim en önemli sorunumuz iş bulma sorunudur. Sosyal Hizmetler insan ve toplumla ilgilendiği için günlük hayatta karşımıza çıkabilecek olan bütün sorunlar ile Sosyal Çalışmacılar ilgilenir. Bu yüzdendir ki bu bölümü okuyan kişilerin kaliteli bir eğitim modeli ile eğitilmesi için örnekler ve örneklemler üzerinden gidilmesi gerekmektedir. Bu sayede insanlara daha iyi hizmet edebilirler.
SORU-Bu Meslekten nereye gelmek istersiniz?
ÖMER COŞKUNOĞLU- Ben Çocuk evlerinde çalışmayı isterim. Çünkü problemli çocukların topluma ve dünyaya kazandırılması Sosyal Hizmetin en önemli sorunlarından birisidir. Çocuklarla olan muhabbetim ve kendime olan güvenim orada çalışmamı isteme noktasında olumlu yönde artıran etkenlerden birisidir.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.