YAĞMUR
Yağmur bir coğrafya terimi olarak ;Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve yeryüzüne düşen yağışın sıvı durumda olanı olarak adlandırılmıştır. Benim için kelime anlamından ziyade manevi anlamı ilgilendiriyor. Bence yağmur çoğu insan içinde manevî anlamını ilgilendirir zira ilgilendirmeseydi bunca şiirler yazılmadı.
Benim için ise yağmur KURTULUŞTUR. Çünkü tarlada sıcağın anlında çalışırsın , bunalırsın . Sonra Hakk’a dua edersin bir damla yağmur için . Bi bakarsın yağmur yağıyor. Bu yağmur bunalmış bedene ne iyi gelir değil mi ?
Saten yağan yağmur artık eve git bu kadar yeter, birazda canlılar nasibini alsın ,sen biraz dinlen demek değil mi ?İşte tamda bu yüzden kurtuluştur toprak kokulu tarladan.
Başka nedir yağmur ?
Uykudur, tatlı belki de dünyanın en tatlı uykusu ,yağmur damlaları uykunu getirir yavaş yavaş . Havanın kapalığından mı yoksa yağmur damlalarının ıslaklık hissi mı bilmiyorum . Veyahut da yağmur yağarken yudumlamaktır çayını . Nefestir, soluktur, dinlenmek ve düşünmektir. Yada yağmur ve toprak bir olmuş dünyada eşi benzeri olmayan bir koku yayması ve bu havanın ciğerlerine kadar çekmesi...
Başka ? Ne hissettirir insana , bana
Doğanın temizlenmesidir sıcaktan bunalmış ağaçların soğuk duşudur. Doğayı temizlemekle birlikteki insanlarıda temizler yağmurdan kaçan insanları (Sağanak değil çisenti şeklinde olandan bahsediyorum.) Her yağmur damlasını hissetmek ,damlaların sessiz bir şekilde verdiği sırrı duymaktır. Bu yüzden soğuk damlaların altında yavaş yavaş yürürüm.
***************************************
Ben yağmurun iyiliğe yorumlasamda güzelliklerinden bahsetsemde Necip Fazıl ile aynı fikirde değiliz . "Bu Yağmur " adlı şiirinde açıkca bahsediyor . Bir dizesiyle sizlere açıklayayım :
Bu yağmur... bu yağmur... bu kıldan ince
Nefesten yumuşak yağan bu yağmur...
Bu yağmur... bu yağmur... bir gün dinince.
Aynalar yüzümü tanımaz olur.
Necip Fazıl ’ın ifadelerinden yağmur yağarken yazıldığı anlaşılıyor. Şair burada “bu yağmur” kelimesini çokça kullanıyor. Bunun nedeni değişimin şiddetini daha iyi anlatmak içindir. “Yağmur” kelimesi anahtar kelimelerin en önemlisidir. Yağmurun tabiat üzerindeki etkilerini düşünelim. Her şeye Allah’ın izniyle hayat verir, yeniden yeşertir, temizler, nefes aldırır, sağlıklı bir ortam getirir ve güzelleştirir. Peki çok yağdığında sel olunca ne yapar o zaman da çok hayat alır. İşte yağmurun tabiat üzerindeki değişimi gibi şairde de değişimler olacak.
Necip Fazıl Kısakürek ne kadarda olumsuza indirgesede benim için kurtuluşun sembolüdür.
FATMA GÜL KARAKAYA (2018)