ŞİİRDE YORUM YAPMAK
Şiir yazanın duygu düşünce ve dünya görüşüne dayalı sezgilerini de katarak ortaya koyduğu söz hece ve anlatım dizelerinden meydana getirilmiş bir yazı şeklidir. Şiir yazmanın kendi içinde kuralları vardır bu kurallar şiirin anlatım şekli teması konusu ve mesajının gerçek ve mecazi anlamalarını ortaya koyan bir eserdir. Ne kadar doğru düşünüp doğru yazıldığı zannedilse de şiire talip olanın anlayışına muhtaçtır.
Şiire yorum yapmak şiirde bilgi sahibi olanla olmayanın arasında fark olacaktır ancak şiiriniz yorumlanmışsa yorumun ne olduğu değil size ne mesaj verdiğine bakarak oluşan fikirle daha iyi da güzeli yakalamakla kalmayıp mükemmele ulaşmanın yollarını bulmak için vesile olur. Şiirlere yorum yapanlar "Ağzına yüreğine sağlık, Kalemin susmasın, Güzel şiirdi çok beğendim, vs" gibi yorumda bulunanlar gerçek yorum yapmış olmuyor karşıkini kırıp dökmemek kendisen ukalalık yapılmasına meydan vermemek için yorumun kolayını seçer oysa hakaret içermeyen üçüncü şahısaları rencide etmeyen sadece okuyup anladığını bnakış açısına göre gördüğü pencereden anlatılması en doğru ve yapıcı yorum olur. illede sizin duygu düşüncelerinizi yansıtacak diye bir şey olmadığı gibi yazarın duygu düşüncelerini anlama mecburiyeti de yoktur.
Bu minvalle yorum yapanların yapıcı olması için anladığını kırmadan dökmeden doğru bir dille yorumlamaları ne kadar güzel olacağını zamanla görmek mümkün olacaktır.
Herkes şiir yazar ama duygu, düşünce, beğeni ve öğreti kazandıran en mükemmel şiir okuyanın takdiriyle mümkündür.
YORUMLAR
Şiir yazmak bir meleke, yetenek olabilir ama okuduğumuz şiire çıkarım yaptığımız birkaç sözcüğü yazmak en azından eli kalem tutan kişiler olarak beklenen bir şeydir..
Her şiir farklı olduğu gibi, okuyanların algısı ve duygusundan dolayı çıkarımlar da farklı olacaktır elbette, ( varsa ) dönüşler de... En çok rahatsız olduğum konulardan bir de ‘toptancılık’... Şiirleri okuduklarını bile düşünmediğim bazı üyelerin her şiire aynı kopyala yapıştır ‘yorumları’... ya da farklı yorumlara aynı yöntemle şablon gibi yapılan ‘dönüşleri’... sanat adına yapılan bu çalışmaları tekdüzeliğe indiriyor ve sanki fabrikasyonlaştırıyor...
Bu toplum ne yaşadıysa “-mış” gibilikten yaşadı... Zorunlu görevdekileri ‘hiç onaylamadığım halde’ anlamaya çalışıyorum.... Başka seçenekleri yok diye... Ama böyle ‘sosyal’ siteler tamamen bir seçimdir... Üye olmaktan paylaşımlara gitmeye kadar... Az seçim yapın, öz ve özgün yazın.... Şiir va şair kazansın....
Bunun ardında ‘ben gideyim de bana da gelsinler’ yatırımından başka, niteliğin ötelendiği nicellik kaygısından başka hiçbir şey yok!.... Yakışmıyor... Edebi sanatın en ayrıcalıklı dalına bu bayağı yaklaşımlar yakışmıyor...
Bu yaklaşım ne hafif deyimiyle şiire verilen emeğe ve şair yapılan bir saygısızlıktır... Şiire ve şaire hiçbir katkı sağlamayan ve hatta benzerliklerinden dolayı rahatsızlık veren o kadar çok şablon dönüşler yapılıyor ki karşıdan ‘tenezzülen’ görüntüsü veriyor...
Şiir yorumu adına kaleme aldığınız bu yazınıza muhtemelen ekleyecek çok sözünüz vardır, içeriği çok geniş çünkü.... Kısıtlamışsınız...
Ben de kısıtlamazsam, bir bu kadar daha çıkar!... ))
Özellikle son cümlenizin kayda değer alınması dileğimle... duyarlılığınız kutlarım... Saygılarımla...
ŞEMİSTAN
Şu kırılır şu bozulur diye düşünmeden eleştiri en güzelidir ancak meşrebine uymazsa bile fikir görüş istikamet farklı bile olsa hakaret içeren sözler veya yorumlar her zaman yanlıştır. Bunu da yapanlar cahildir kendinden başkalarının bir şey bilmediğini düşünerek aşağıladığın zanneder ki en büyük sıkıntıda budur. Bu gibi durumlar yazarı etkilememesi lazım . Karşıkinin seviyesi o kadar olduğunu düşünürse.
Bizde Divan Edebiyatı Var, Yine Bizde Halk edebiyatı var yine Bizde moderin edebiyat var. Aruz vezniyle şiir yazmak hiçte kolay olmadığı gibi anlamaya çalışmak o kadar zor değil. Halk edebiyatında Vezinli şiirle yeni şiir(vezinsiz) Üslubu şekli dizilimi ölçüsü birde bunların tanımlanmasını bilmek şiir yazan için şart yorum yapan için önemlidir.
Düz bilgiyle okunan şiirin az bilgiyle yorumlanması şairin ne dediği ve sizin ne anladığınızı ölçüp tartma yetiniz varsa yorumunuz elbette yerinde olur. Yoksa Bilindiği gibi anlamsız manasız boş laflarla geçiştirilen bir yorumdan öteye gidemez.
Bizler hazırı seviyoruz birde karşıkini eleştirirken dahi iyisi nasıl oluru unutup en kötü ve yanlış fikirlerle beğenmediğimizi ortaya koymaya çalışıyoruz tehlikeli olanda budur.
Bu konunun tartışılıp bir olgunluğa ulaşması her zaman gereklidir ancak geniş bir anlam taşıdığını düşünüp kaçmakla da bir yere varılmaz
Yanlış her yerde yanlıştır doğruyu anlamak zaman alabilir yeter ki nerde ne aradığımızı bilelim.
Saygı bizden olsun Hoşça kalın
ŞEMİSTAN
Burada sistem övgüye teşekkür, eleştiriye küfür şeklinde devam ediyor. En iyi ihtimalle yorumunuzu siliyorlar. Sistemi eleştirince haksız bile oluyorsunuz. Bugüne dek sayfamdan tek bir yorum silmedim. Merak edenler şiirlerimde ne kadar ağır eleştirilerin hala yorumlarda olduğunu göreceklerdir. Eleştiriye tahammülsüzlük eleştiren için bir kayıp değildir. Eleştirilere kulaklarımı tıkasa idim hala yerimde sayıyor olurdum. Ben burada yapılan yorumlarla kendimi görme,ölçme ve değerlendirme fırsatı buldum. İstiyorum ki başkaları da bunu yapabilsin. Ama yazdıkları şeye tapar halde insanlar tek kelime olumsuzluk duymak istemiyor. Baştan sona facia olan bir şiire ya da yazıya yorum bile yapmam. Ama eğer düzeltme umudu varsa bir ip ucu göndermek isterim karşı tarafa. Gel gör ki dostum uğramadığımız hakaret kalmıyor. ;Üstelik bunları yapanların yanına yaptıkları kar kalıyor. Ben böyle böyle soğuyorum burada okuyucu olmaktan. Artık pek önemsediğimi söyleyemem.
Sevgilerimle..
ŞEMİSTAN
Düz yazıyla ardaşık gelen satırların birbirini yüceltiği bir yazıyı okuyarak şiir doyumu yaşayabilirsiniz. ancak serbest şiirde olsa kendince kuralları ve okuyucunun dikkatini çekecek durakları vardır . her şiirde bir konu etrafında bir şeyler anlatılır ancak giriş açıklama ve sonuç olarak düzenlenmemesi yazılanın anlaşılmamasına veya farklı anlamlar taşınmasına sonuçta maksadını aşıp değerini azaltan bir çalışmayı kimse yapmak istemez.
Sizin yazdığınızı herkes beğenecek diye bir şey yok eleştiri bilgi görgü kültür ister. Bunlar yoksa kötü yorum ve saygısızlık ortaya çıkar. Bunlara da aldırmamak lazım zira onları düzeltemiyorsak bozarak dahada hırçınlaştırmanın bir yararı olmaz
"Herkes şiir yazar ama duygu, düşünce, beğeni ve öğreti kazandıran en mükemmel şiir okuyanın takdiriyle mümkündür."
Çok doğru bir tespit..
Yorumlara takılmamak lazım.. Kimi içselleştirerek okur, kimiside okumuş gibi görünmek için okur.
Edebiyat defterindeki sayfam benim şiir sandığımdır. isteyen ve merak eden açar, okur . isterse yorum yapar istemezse beğenmez çeker gider. Önemli olan küçükte olsa bir kaç gerçek şiir severe duygularını ifade edebilmektir.
Anlamlıydı yazınız. Tebrik ediyorum bu bağlamda. Sevgi ve selamlarımla
ŞEMİSTAN
Amaç daha güzeli yakalayarak mükemmele doğru yol almak
yorumunuza ve katkınıza teşekkür ederim
Şiir dalga gibidir, kıyıya ulaşan köpükleri öykü ve romana dönüşür Aşk duygu ise anlamı vuslattır Şiirde duyguyu ayakta tutan içeriğidir Şiiri anlaşılmaz imgelere boğmak tusanami dalgasında sörf yapmaya benzer Şiirde farklı anlamlar çıkarılması ışığın prizmadan renklerine ayrışması gibidir. Esenlikler dileklerimle...
ŞEMİSTAN
Bu konuda çok şey yazılıp çizildi bu güne kadar ama bazı insanlardan kopyala yapıştır yorum yapma mantığı gitmedikçe yapacak pek bir şey yok. Bazı eleştiri yapan kişiler ise eleştiriyi kırıp dökmek olarak algılıyor ne yazık ki. Şiir veya yazıyı yapıcı yönde ve kırmadan eleştirenler bir elin parmaklarını geçmiyor.
Yazınız inşallah faydalı olur hepimize, herkese.
Saygıyla
ŞEMİSTAN
Yorumunuza teşekkür edrim