- 681 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Burdur Belediye Başkanı Sayın Ali Orkun ERCENGİZ ile Röportaj/ “Burdur, huzur kenti ve eğitimli insan sayısının fazla olduğu, şirin bir Anadolu şehridir.”
15 plaka kodlu Burdur: Göl manzaralı kayak merkezi, ayakları yakmayan beyaz kumsalları, berrak suları, kamp, piknik alanları ve şifa kaynağı olan çamur banyosuyla bizlere her mevsimde tatil olanakları sunan Selda Gölü. Kendine özgü mermer ve doğal taşlarıyla yapılmış konakları, Susuz Kervansarayı ve simgesi haline gelmiş görkemli bir görünüme bürünen saat kulesiyle karşılıyor bizi.
*
1965 yılında halk ziyaretlerine açılarak ülkemizde turizme açılan ilk mağara unvanını kazanan İnsuyu Mağarasıyla ününe ün katan ve Akdeniz bölgesinin önemli şehir konumunda bulunan ayrıcalıklı bir yerdir Burdur.
*
Biriktirdikleriyle kişilikli, belleğinde sakladıklarıyla zengin ve çevreye verdikleriyle cömert olan Burdur, kişilikli bir insana benzeyen illerimizden biridir. İnsanların kimliği, şehirlerin ise tapusu vardır. İnsanların dış güzellikleri, iç güzelliklerinin dış kapısıdır. Keza şehirlerin de yeraltı kaynakları yeryüzü şekillerine yansır. İnsanlar doğar, çocukluk, gençlik ve yaşlılık döneminden geçtiklerinden sonra geride bıraktıkları ile ya tarihe anlam katan isimlerden olurlar veya yaratılış amaçlarına uygun davranmışlar ise çevreleri tarafından uzunca bir süre takdir ile anılırlar, ya da sonsuza dek yok olup, ölürler. Şehirler kurulur ve gelişerek büyüme devresinden geçtiklerinden sonra, bir deprem veya savaştan geçmeleri durumunda, ya tarihin tozlu sayfalarının arasından çıkıp yeniden eski canlılığına kavuşurlar, ya da tarih sayfaların arasında unutularak yıkılıp, yok oluyorlar. Yani insanlar ve şehirler birbirine benziyor demek mümkündür.
*
Örneğin Burdur; Malazgirt zaferinden sonra daima Türklere ev sahipliği yapmış ve halen bu izleri taşımaktadır. Kurtuluş Savaşı’nda Kuvay-i Milliye’ye erzak, silah ve asker yardımında bulunan burdur, tarihe not düşülecek niteliktedir. Yapılan bazı kazıların sonuçlarına göre; Paleolitik Çağda bu bölgede ilk insanın varlığı kesinleşmesi ve M.Ö. 7 bin yıllarında, insanın yeryüzünde hayvanı evcilleştirip, köyler kurarak çanak çömlek yapmasını öğrendiği, toplayıcılıktan üretime geçerek belli bir yere bağlandığı görülmesi ile Burdur, tarih sayfalarında önemle yer almaktadır. Ülkemizin göller yöresinde yer alması, ovalar, ekili arazi, sebze, bol meyve ağaçları ve gül bahçeleri ile tabiat güzelliğini yansıtır. Bu zenginlikleriyle insanlara faydalı olduğu kadar, göllerinin çevresinde barındıran; çamurun, elmabaş patka, pasbaş patka ve dikkuyruğun da bulunduğu çok sayıda su kuşu vb. pek çok canlılara da faydası dokunan illerimizden biridir. Başta da belirttiğimiz gibi; Biriktirdikleriyle kişilikli, belleğinde sakladıklarıyla zengin, insanlara ve çevreye verdikleriyle cömerttir Burdur.
***
15. haftamızda ve 2018 yılının ilk haftasındaki röportajımızı Sayın Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ ile gerçekleştirdik. Bu söyleşi ile Sayın Başkanımızın çalışmalarını ve yeni projelerinin yanı sıra Burdur ilimizin özelliklerini de öğrenmiş olacağız.
***
Burdur ilimizde sizin döneminizde başlayan ve halen devam eden çalışmalarınız nelerdir? İlimizin geleceği adına düşündüğünüz yeni projeler var mı? Bizlerle paylaşmak ister misiniz? Sayın Başkanım
-Tabi memnuniyetle Hande Hanım. Belediyecilikte aslolan hizmettir. Halka hizmet ederken kaynaklarımızı en etkin biçimde kullanmak ve çağdaş yaşanabilir şehirler inşa edebilmek temel görevimiz olmalıdır. Bu bağlamda Burdur Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bugüne kadar 32 milyonun üzerinde borç ödedik. Bir taraftan borç öderken diğer taraftan da çağdaş yaşanabilir bir Burdur inşa etmeye çalıştık. İnsana dokunan, yaşam kalitesini yükselten, kentin değerlerini ön plana çıkaran hizmetlere ağırlık verdik. Sadece asfalt, yol, kaldırım yapan değil aynı zamanda kültürden sanata, spordan eğitime yaşamın tüm renkleriyle yaşanabilir bir kent olmayı da başardık. Hayata geçirdiğimiz projelerle vatandaşlarımızın yüzünde bıraktığımız tebessüm, gözlerindeki umut bizim en büyük mutluluğumuz olmuştur.
21. yüzyılda değişen kent anlayışı içerisinde Burdur’un ihtiyaçları ve halkımızın talepleri doğrultusunda kentin gelişimine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hizmet Kampüsü bölgenin en modern kampüsü olma özelliğine sahip. Tesisimizde Fen İşleri, Park Bahçeler, Su İşleri, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri ve İtfaiye Müdürlüğümüz yer alıyor. Tesisimizde ayrıca depolar, araçlar için lastik ve yağ değiştirme alanı, demir atölyesi, ahşap atölyesi, marangozhane, boyama ve pvc atölyeleri, proje odaları, revir, işçiler için dinlenme salonları, toplantı ve çalışma odaları, fuaye salonu, eğitim salonu, kantin, arşiv ve yemekhane bulunuyor.
Marka Cadde-Çayboyu
Katılımcı bir yönetim anlayışıyla Gazi Caddesi ve Kalekapı Caddesi’ni Burdur’un dokusuna uygun olarak yenileyerek marka cadde haline getirdik. Şehrimizin en işlek caddelerinden bir tanesi olan İstasyon Caddesini ve Kalekapı Caddesini doğal taş kaplaması ve ışıklandırmalarıyla marka bir cadde haline getirdik. Burdur’un dokusuna uygun olarak oluşturduğumuz marka caddelerimi her yaştan vatandaşımızın hoşça vakit geçirebileceği yaşam alanları haline getirdik. Marka şehirler, marka caddelerle anlam kazanır. Burdur’un caddelerini öne çıkarıp hem ekonomiye hem de sosyal hayata katkı sağlayamaya devam edeceğiz.
Burdur’un ne kadar kullanılmayan alanı varsa, en merkezi yeri varsa bu noktaları vatandaşımızın hem kullanımına açıp hem de Burdur’a yakışacak bir yaşam alanı olarak kazandıracağız. Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği tarafından ödüle layık görülen Çayboyu düzenlemelerimizin 2. Etap çalışmalarını tamamladık. Vatandaşımızda efektif olarak kullanıyor. Yaz ve kış koşullarında vatandaşımızın kullanımına açtık. Burdur Belediyesi olarak burada yaptığımız çalışmada hammadde haricinde dışarıdan alım yapmadan kendi imkanlarımızla çalışmamızı tamamladık. İşçilik, emek dışında 500 bin TL’ye mal oldu. Bu projeyi ihaleyle yaptırmış olsaydık 3-4 katına mal olmuş olacaktı. Kendi üreten, kendi ürettiğini de halka sunan belediyecilik anlayışını Burdur’umuza getirdik.
Düğün Salonu ve Süper Market projesi
Atatürk Mahallemize Düğün Salonu ve Süper Market projemizin inşaatına başladık. 1500 metrekaresi depolama alanları, zeminde 1500 metrekare kapalı alanı olan süper market olacak. Zemin katta marketten bağımsız 3-4 tane dükkan olacak ve bu bölgeye hizmet edecek. Zemin üstünde de 1500 metrekarelik bir düğün salonu olacak. Düğün salonu 600 vatandaşımızın yemekli düğün yapabileceği bir alan oluşturacağız. Yaklaşık 5000 metrekare kapalı alanı bulunan bu alan kısa süre içerisinde vatandaşlarımıza hizmet verecek.
Yol turizmini kullanacağız
Burdur’un el emeği göz nuru ürünleri ile Burdur’a özgü lezzetlerin sergilenip satışının yapılacağı El Sanatları Merkezi’nin kaba yapısını bitirdik. 1500 metrekare kapalı alanı ve 2 katlı olarak inşa edilecek olan El Sanatları Merkezi’nde Alaca Dokuma, seramik, ebruli, ahşap yakma, cam işleme atölyesi gibi birçok sanat atölyesi yer alacak. Yol turizmini de kullanarak merkezimizde hem yöresel ürünlerimizin tanıtımını hem de satışını yapacağız. Kısa süre içerisinde merkezimizi tamamlayacağız.
Halk Plajı
Burdur Gölü’nün tekrar cazibe merkezi olabilmesi amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Halk Plajı’nda oluşturduğumuz yürüyüş yolları, seyir terasları, oturma alanları, spor alanları ve iskele ile vatandaşlarımızı tekrar gölümüzle barıştırdık. Burdur Gölü’ne dikkat çekmek amacıyla düzenlediğimiz etkinlikler ve konserlerle Burdur Gölü vatandaşlarımızdan tarafından uğrak bir yer haline geldi. Halk Plajında ki düzenlemelerimize bu yıl da devam edeceğiz.
Katı Atık Bertaraf Tesisi
Sadece üst yapıda değil, alt yapıda da halkımıza verdiğimiz sözleri bir bir yerine getiriyoruz. Yarım asırdır çözülemeyen Burdur’un bir sorununu daha çözüyoruz. Katı Atık Bertaraf Tesisi çalışmalarımız hızla devam ediyor. Hem çöpten kurtulup hem de enerji üreteceğiz. Vahşi depolamadan kaynaklanan ve sağlığımızı tehdit eden kötü koku ve gazdan da kurtulacağız. Toplanan katı atıklar düzensiz depolama alanlarında gelişi güzel bir şekilde bırakılıyordu. Katı atıkların düzensiz depolama yapılması önemli olumsuzluklar ortaya çıkarabiliyor. Katı atıkların ayrıştırılması, düzenli depolanması ve atıktan enerji üretimini sağlayacağız. Yap-işlet-devret modeliyle ihalesini yaptığımız projemizi 29 yıllığına yüzde 29 enerji üretim payı ile alan Atlas İnşaat firması idari bina ve kademe inşaatına devam ediyor. Tesisimiz kısa bir süre içerisinde tamamlanarak Mart 2018 tarihinde faaliyete geçecek. 29 yıl boyunca hem kira geliri elde edeceğiz hem de üretilen enerjinin yüzde 29’u birliğimize aktarılacak.
Burdur denince ilk aklımıza ne gelmeli?
-Burdur, huzur kentidir. Eğitimli insan sayısının fazla olduğu, şirin bir Anadolu şehridir.
Burdur ismi nereden gelme?
- Akdeniz Bölgesi’nin batı kesiminde, Göller Yöresin’de yer alan Burdur’a Bizans döneminde Polydorion denilmiş. Bir sava göre, Polydorion sözcüğü önce "plydor" olarak söylenmiş, sonra Burdur’a dönüşmüş.
Antik çağlarda Burdur’da herhangi bir yerleşme olup olmadığı bilinmiyor. Ancak coğrafi açıdan yerinin her devirde iskan edildiği mutlak. Burdur’a yerli Rumların verdikleri Plydorion adı da antik çağların değil, daha yakın zamanların bir anısı.
Bazı kaynaklara göre, Burdur yöresinin eski adı Limobrama’dır. Bu ad, "Göl Kenti" anlamına gelen Limonobria sözcüğünden türemiş, sonra değişerek Burdur olmuştur.
Burdur adıyla ilgili başka söylencede, Burdur şehrini kuran Türkmen boylarına uzanır. Türkmen boylarından Kınalı Oymağı burayı bulduğunda, bölgenin güzelliği karşısında " cennet buradadur" demiş ve " buradadur" sözcüğü zamanla halk arasında Burdur’a dönüşmüştür.
Burdur’a özgü kültürel faaliyetler nelerdir?
Burdur Belediyesi olarak sadece asfalt, yol, kaldırım yapan değil aynı zamanda kültürden sanata, spordan eğitime yaşamın tüm renkleriyle yaşanabilir bir kent olmayı da başardık. Belediyecilik sadece fiziki yatırımlardan ibaret değil. İnsan her şeyden önce sosyal bir varlık ve pek çok sosyal ihtiyacı var. Belediyeler insanın bu sosyal, kültürel ihtiyaçlarını da düşünmek zorunda. Bu amaçla, halkımızın yaşamını kolaylaştıran uygulamalara imza atıp şeffaf belediyecilik hizmetleri sunarken, yerel kültürel değerleri korumak, Burdur kültürü ve bilincini artırmak için de projeler geliştiriyoruz. Çocuğu olan ailelerimize yeni doğan seti hediye ediyoruz. İlkokula başlayan öğrencilerimize kırtasiye seti dağıtımlarımız her yıl devam ediyor. Bakıma muhtaç büyüklerimizin ev temizliklerini düzenli olarak yapıyoruz. Yakınlarını kaybeden ailelerimizin bu üzüntülü günlerinde taziyeye gelen misafirlerine yemek ikramında bulunuyoruz. Ramazan ayında her gün bir mahallede düzenlediğimiz gönül sofralarımızda vatandaşlarımızla birlikte oluyoruz. Özel günlerde ulusal sanatçılarımızı halkımızla buluşturuyoruz. Kısacası Burdur Belediyesi doğumdan ölüme kadar olan süreçte vatandaşlarımızın her an yanında.
- Burdur’u diğer illerimizden ayıran özellikleri nelerdir?
Burdur, sahip olduğu doğal güzellikler ve arkeolojik değerler yönünden ülkemizin zengin yörelerinden biridir. Burdur, kültürel değerleri, gölleri, yaylaları, yakın çevresindeki antik kentle, zengin folkloru ve yaşatılmaya çalışılan el sanatları ile önemli bir turizm potansiyelini barındırır. Göller yöresinin masmavi suları, " su sporları" na uygundur. Göllerde kışlayan su kuşları " kuş gözlemciliği" ve " kış turizmini" çekici kılan en önemli unsurlardır. Salda Gölü, doğal koy ve plajlarıyla günü birlik ve çadırlı kamp yapmak isteyenleri beklemektedir. Gölleri ve kireçli su damlacıklarının oluşturduğu kalsit kristalleri ile İnsuyu Mağarası, doğanın Burdur’a bir armağanıdır. Ülkemiz turizminin can damarı olan bölgeler arasında bir köprü durumundaki Burdur, doğa ve kültür turizmi için her türlü özelliğe fazlasıyla sahiptir.
Burdur’un turistik yerlerini kısaca tanıtır mısınız?
Sagalassos, Kibyra ve Kremna Antik Kentleri, turizme açılan ilk mağara olan İnsuyu Mağarası, başta Burdur ve Salda gölü olmak üzere göllerimiz, tarihi konaklarımız, yaylalar ve mesire yerlerimiz görülmesi gereken önemli noktalar.
-Belirgin yöresel yemekleri nelerdir?
Burdur Şiş Köfte, testi kebabı, kabak helvası, ceviz ezmesi, ceviz helvası, genevir helvası, haşgeş helvası ve kömbe ilimizin yöresel lezzetleridir.
***
Sayın başkanımıza başarılarının devamını diliyoruz. Kendi çalışmaları ile beraber Burdur ilimizin özelliklerini de bizler ile paylaştıkları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz.
15 Burdur
Susuz Kervansaray’ın batı cephesinden girelim,
Burdur gülü, doğanın diliyle akar, ilk durağım,
Kanat çırpar, endemik kuşların selamını aldım,
Dik kuyruk ördeklerin başkaldırışı var, anladım,
Benzersiz havzada ya bitse sular, sahip çıkalım.
Milattan ileri, izlerine dalsa da gözlerim,
Tarihi eserlerinden bir sır, çözemem bilirim,
Her dört mevsimde de hasat verir, özlü toprakların,
Elma, kirazı gülden bir fidan, nasıl koparırım?
Dallarından, dokunmaya kıyamam, bakar geçerim.
Susamlık tepesinden Altınova’sına inelim,
Taşoda, mısır konakların yapısına bakalım,
Karacaören Barajı’ndan saf enerji alalım,
Teke Yöresi eğlencesidir, çoğu bölgelerin,
Selda Gölü’yle aydınlığı görmeden dönmeyelim.
Hande Hamdiye Ağırman
Önce Vatan Gazetesi
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.