4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ'NÜN TARİHİ
4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ’NÜN TARİHİ
Roma imparatorluğu zamanında , babasının gazabından kaçarak, İzmit yakınlarında madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan, çalışmakta olan madencileri koruduğuna inanılan ve bu nedenle madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara’nın 4 aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi, , önce anadolu’da daha sonrada avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılmaktadır.
TÜRKİYE’DE YAŞANAN MADEN KAZALARI
1983 Armutçuk grizu faciası: 7 Mart 1983 tarihinde Zonguldak’ın Armutçuk beldesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen grizu patlamasında 103 işçi yaşamını yitirmiştir.
1990 Amasya grizu faciası: 7 Şubat 1990 tarihinde Amasya’da, Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 3 işçi yanarak 65 işçi ise göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti
1992 Kozlu grizu faciası: Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden birinde, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda 263 madenci yaşamını yitirmiştir.
13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciaya kadar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümlü maden kazası olmuştur.
1995 Yozgat-Sorgun grizu faciası: Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, Matsan Madencilik Şirketi’ne ait kömür ocağında grizu patlaması sebebiyle meydana gelen kazada 38 kişi göçük altına kalarak can vermiştir.
Balıkesir-Odaköy grizu faciası: 23 Şubat 2010 tarihinde Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de, toplam 47 kişinin çalıştığı maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 17 kişi ölürken 30 kişide
yaralanmıştır.
2014 Soma kömür madeni faciası: Türkiye’de en büyük kayıbın yaşandığı maden kazasıdır. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Holding tarafından işletilen kömür ocağında meydana gelmiştir. Patlamanın etkisiyle madende yangın çıkmış ve çok sayıda madenci içeride mahsur kalmıştır. Faciada toplam 301 kişi hayatını kaybetmiştir.
2014 Karaman-Ermenek maden faciası: 28 Ekim’de Ermenek’te olan maden faciası..350 metre derinlikte 18 maden emekçisinin su baskını sonucunda mahsur kalarak yaşamını yitirdi.
Madenci bir babanın çocuğu olarak 4 aralık dünya madenciler gününü kutluyorum maden kazalarında ve sonraki hayatlarında fani-yata göç edenlere Allah’tan rahmet yaşayanlara sağlık,sıhhat afiyetler diliyorum
Ali Cemal AĞIRMAN
YORUMLAR
Merhaba Ali Cemal dost ve saygıdeğer kalem dost, önce emeğe saygımla madenci babanızın kömür karasıyla benim gözümde aklaşan emekçi ellerinden öperim.
Evet ülkemizde maalesef bilim, bilimi yaşama katma sürekli öteleniyor.
Mevki, makam, mal hırsı tüm insanlık değerlerinden üstün tutuluyor. Durumun iyiden doğrudan yana düzeleceğinden yana tünelin ucundaki ışıklar hep kapatılıyor.
Egemenler, emeği sömürenler at oynatmaya devam edecek yalanın gerçeklerden fazla seslendirildiği ve kabul gördüğü bu topraklarda.
Dilerim ülkedeki ilerici güçler bir an önce dayanışma içine girerek bu vahşi uygulamaların önüne bir set çeker.
Emeğe ve sanaata sonsuz saygımla.
şair67
Var olun eendim
saygı ile
Eşimin babası Amasya eski çeltek kömür işletmesinden emekliydi.
Ve bir kaç kez şehrimizde tanık olmuştuk grizu facialarına..
Yazık ki " Bunlar olağan şeyler, bu işin fıtratında ölüm var!" diyen sorumsuz sorumlular olduğu sürece bu ülkede maden faciaları bitmez.
Ölen tüm madencilerimizi rahmetle anıyor,vefalı kaleminizi kutluyorum.
Sevgilerimle
şair67
Sizi mahir kaleminizi can-ı gönülden kutluyorum
Bilge dost yürek, iyiki varsınız diyorum
saygı ile efendim