Karneniz çok zengin mi?
Karneler bir dönemin göstergesi,
Her dönem çalışman karnede olur,
Çalışanların karne ile çıkar gür sesi,
Bir elde karne diğerinde belge olur.
Hakkıyla çalışanda not zengin olsun,
Notlar seviyene göre dengin olsun,
Çalışmayan kişilerde ise engin olsun,
Karnede doğal zenginlikten bulsun…
………………………………………………….
………………………………………………….
Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik derler ya bizler de çalıştık çalıştık dönemin sonuna geldik. Öğrencilerin bir yıllık bu dönemlik çalışmaları bugünkü alacakları belge olan karnede olur. Kimi öğrenciler sevinirken kimi öğrenciler de üzülür.
…
Ama eskisi gibi üzülen öğrenci yok gibi. Öğrenciliğimde iken 1 puanla takdiri kaçırdım,2 puanla teşekkürü kaçırdım diyen öğrencilerin sesini duyar üzüntülerini hisseder gibi oluyorum.
Maalesef çocukluğumdaki öğrenciliğimdeki sevinci göremez oldum.
…
Bu neden oldu? Öğrenciler mi sevinci unuttu biz mi onlara sevinmeyi sevgiyi vermedik tam bilemiyorum. Sevinmeler de doğallığını yitirmiş yapay sevgi haline dönüşmüş sanki. Bu teknolojinin kazandırdığı bir olumsuz davranış mı bunu sormanızı sorgulamanızı bu konu üzerinde düşünmenizi istiyorum.
Dikkatimi çeken bir diğer konu ise karnelerin çok zengin aşırı zengin olması…
-Kıskandın mı?
-Yok canım nerden çıkardın sen de…
-Bende bir varsa komşumda iki olsun diyenlerdeniz biz.
-Demek istediğim zenginliğin hali zor. Bu zenginliğin hakkını verecek mi?
-Karneler de öyle…
-Notlara bakar mısın ne kadar da zengin? Bunlar not yönünden gerçek zenginlerden mi?
-Yani alın teri ile çalışarak kazanan hak eden zenginlerden mi?
Sen merak etme doğal enginlerden değil yapay zenginlerden ise her dönem yapılan TEOG sınavında gerçek zengin olup olmadığı ortaya çıkar.TEOG not yönden en iyi ölçen sınav sistemidir. Zaten bu not zenginliğinin gerçek faturası TEOG sınavı ile ortaya çıkmaktadır.
…
Ne mutlu zengin olup da hakkını verenlere…Ne mutlu çalışıp da hakkını alanlara ve doğal zenginlerden olanlara…
Ama çalışmayıp da yüksek not alanlara, çalışmayanlara yüksek not verenlere ne demeli. Yüksek not vermekle iş bitmez. Hakkından kat be kat fazlasını verirseniz öğrenci kendini hep çalışkan zanneder bu yüzden de çalışmaya ihtiyaç duymaz.
Öğrenciliğimde iken her sınıfta birkaç kişiyi geçmezdi belge alan şimdi ise birkaç kişiyi geçmiyor belge almayan. Buna göre ya bizim zamanda öğrenciler tembeldi ya şimdiki öğrenciler çalışkan ya da…
….
e-okul öğretmenler ve öğrenciler için çok güzel bir sistem. Öğretmenler sınıflara gör ders notunu, sözlü ve proje notunu buradan giriyor öğrenciler de girdiği şifre ile notlarına bakıp hangi dersten yüksek hangi dersten düşük aldım diye rahatlıkla bakabiliyor ders notlarını buradan takip edebiliyor.
…
Öğretmenliğimin ilk yıllarındaki not defteri, elle yazılan not çizelgeleri,sınıf geçme defteri geride kaldı…Demek ki zamanla her şey değişiyor çok şey eskiyor eskimeyen ise teknoloji kalıyor. Teknoloji her gelen günle yenileniyor sayısız güzellikleri biz insanların kullanımına sunuyor.
e-okul sistemi de teknolojinin getirdiği bir yenilik değil mi? Evet hem de öğretmenleri her türlü not yükünden kurtaran bir tuşla tüm sınıfların notlarını kağıda döken kendi başına küsürata kadar otomatik hesaplama yapan olmazsa olmaz bir sistem.
…
Geçen yıllarda karne vermeye bir hafta kala öğrenciler e-okuldaki notlarına bakarak takdir teşekkür alabilmek için öğretmenlerden not istemeye başlarlardı. Bu yıl bu olumsuz durum ile pek karşılaşmadık. Son bir haftaya kadar öğrenciler notlarına bakamadı dolayısı ile not da isteyemedi. Doğrusu da bu değil mi? Zaten her öğretmen arkadaş her öğrenciye hakkından fazla not veriyor. Tekrar gelip de not istemenin ne anlamı var? Notları şişirmeye, hormonlu yapay hale getirmeye ne gerek var? Her varlık doğallığı ile güzel olduğu gibi notlar da doğal kalsın güzel olsun.
…
Bazı notlara şaşmamak da elde değil? Bu kadar olur mu diye insanın sorgulaması gerekiyor. Her sınıfta bir dersten tüm öğrencilerin notu 100 olabilir mi? Diğer notlar size üzülmez mi? 85,90,95,80,70… boşuna mı var? Bu notlar da verilmek için öğrencileri değerlendirmek için var. Objektif değerlendirme ne kadar da iyi… Çalışan çalışmayan verilen notlarla rahatlıkla ortaya çıksın. Öğrenci kendi yerini bilsin. Hakkından fazla not verirsek karneler çok zengin olur dolayısı ile çalışmayan öğrenciler de kendini çalışkan zanneder bu yüzden de çalışmaz. Ama eksiğini, notunun gerçek değerini bilirse o derse ağırlık verir daha çok çalışır.
Neyse karnesi kendi hakkıyla not yönünden zengin olan ve üst sınıfa geçmeyi hak eden tüm öğrencileri buradan tebrik eder; tatilde bol bol dinlenmelerini, gezmelerini ve kitap okumalarını tavsiye ederim.
İyi tatiller…
İyi dinlenmeler…
İyi gezmeler…
İyi kitap okumalar…
09.06.2017
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.