Şimdiki Zamanda Öğrenci Olmak...
Öğrenci iken iki üç kişiyi geçmezdi belge alan,
Parmak ile gösterilirdi belge alan öğrenciler.
Öğretmenliğimde iki üç kişi var belge almayan,
Parmak ile gösterilir belge almayan öğrenciler.
…………………………………………………………
Şimdiki gibi ders ve çalışma kitapları ne arardı,
Üst sınıfa geçenlerin kitapları işimize yarardı,
Kitaplardan özet çıkarır inci gibi güzel yazardı,
Yazı güzelliğine önem veren öğrenciler vardı...
…………………………………………………………....
Şimdiki yazılı sınavlarda soruların dört şıkkı var,
Yazı yazmaz sadece soruyu işaretleme hakkı var,
Dört şıktan birini işaretlese de doğru şansı var,
Yüksek nota ulaşmak için açık olan çok kapı var...
…………………………………………………………...
Şimdiki zamandaki öğrencilik kolay her yönden,
Velisi her türlü rehberliği yapar gider önünden,
Yiyeceği, içeceği, giyimi, kitabı hazır ta dünden,
Biz bunların çoğuna sahip değildik öğrenci iken...
Evet… Evet...Şimdiki zamanda öğrenci olmak…Sizce kolay mı zor mu?
Sizin öğrenci olduğunuz zamanda öğrencilik nasıldı? Çalışacak ders kitabı, soru çözecek test kitabı, sözcüklerin, deyimlerin, atasözlerinin anlamlarına bakabileceğin sözlük ansiklopedi var mıydı?
-Hele bir düşün de öğrenci olduğun yıllara geçmişe doğru bir yolculuk yapsana…
…
Orta birinci sınıfa başladığım yıldı. Rahmetli babam belediyede canı gönülden çalışıyor sağ olsun belediye de 5-6 aya bir maaş ödemesi yapıyordu.
…
Ortaokul 1.sınıfa yani o zamanlar 6.sınıfa heyecanla başlamış içimdeki okuma aşkını heyecanını yüzümde görmeliydin. Yeni bir okul, yeni bir hayata başlangıç, köy okulundan şehir okuluna başlama kimsenin eline geçmeyen bir fırsattı o zamanlar.
O zamanlar eğitim sistemi mi zordu öğrenciler mi çalışmazdı bilmem ama bizden önce ortaokula başlayan akrabalarım, köylüler hep çift dikiş yaparak sınıfı geçerlerdi.
Ben sınıfta kalınır mı diye sorgularken içimdeki hırs daha çok artıyordu.
…
Evet ortaokul 1.sınıfa başladığım o gün Hassa Lisesi’nin bahçesi tıklım tıklım doluydu…Düşünün ortaokul ve lise öğrencileri şimdiki çardak lisesinin bahçesinde okulun açıldığı ilk gün toplanmışlar.Okul her haliyle yeni… Yanlış hatırlamıyorsam ilk olarak biz burada başladık okula…
…..
İstiklal Marşı okunup günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından herkes sırayla sınıflarına gidiyor. Sınıfım 1-D, sınıf rehber öğretmenimiz ise okul müdürünün eşi Gülsüm Yüce…
-Büyük heyecan ve sevinç biraz da korku ile başladık.
-Korkmak mı?
-Evet
Ortaokul çok zor. Ortaokula başlayan 5 öğrenciden 2 si sınıfta kalıyor. Ben de kalır mıyım diye beynime yayılan bir korku.
Korkmana gerek yok içinde bu okuma aşkı olduktan sonra okulda kalınır mı?
Burası ilkokul gibi değil her ders farklı öğretmen giriyor.
……..
Tabi ki her derste ilk önce tanışma ardından okul ile ilgili bilgi ardından ise ders anlatımı…
….
Türkçe Öğretmeni: Ali Naci Ak
Matematik öğretmeni: Ramazan Kutlu
Fen bİlgisi Öğretmeni: Ramazan Özerli
İngilizce Öğretmeni: Nizamettin Arık
…
…
…
Sağ olanlara mutlu ve sağlıklı uzun ömürler vefat edenlere ise Allah’tan rahmet dilerim.
….
Sağsa kulakları çınlasın Fen bilgisi öğretmenimiz Ramazan Özerli Dedemli köyünden motorsikletle geliş gidiş yapardı. Demek ki köyü; köy hayatını, köyde yaşamayı severdi. Dersinde de bol bol şaka yapar bizleri güldürür, motive ederdi…
…
Köydeki gelen öğrenciler daha masum daha samimi daha dost daha arkadaş canlısı idi.
Çok iyi hatırlarsın Yusuf Yüksel’i, Adem Ülgeri, Bestami Yıldız’ı, Yakup Azgın’ı…
…..
Demek istediğim şu ki öğrenci olduğum yıllarda öğrencilik her yönden zordu.Öğrenciler öğretmenlerden çekinir saygı gösterirdi . Ders çalışmaya çalışırdık ama çalışacak kitap yazı yazacak defteri zor bulurduk.
Nerde şimdiki gibi hem ders kitabı hem de çalışma kitabı. Üst sınıf öğrencilerinden ders kitabı bulabildiysek ne mutlu o da yırtık kirlenmiş olurdu. Biz kirli ve yırtık olmasına dünden razıydık yeter ki kitap bulalım.
…
Yazılara bir hafta önceden çalışmaya başlardık. Başka sınıflar yazılı olduğunda o sınıfın öğrencilerinden yazılı sorularını alır yazılıda çıkmış sorulara çalışırdık.
-Niye çok önceden başlardınız?
-Kardeşim şimdiki gibi test usulü sorular yoktu ki…
1-Hücre nedir? Hücrenin şeklini çizerek organellerini yazınız?
2-………
3-……
10 tane klasik soru yap yapabilirsen
…Yazılılar okunur. Şimdiki gibi 60,70 80 ,100 yoktu..
32 den 1
45 den 2
65 den 3
Sınıfta 4 ve 5 alan ya bir kişi ya da hiç olmazdı.
….
Şimdiki gibi her sınıfta 10-15 kişi belge almaz 2-3 kişi belge alır,belge alan öğrenciler ise parmakla gösterilirdi. Şimdi ise tam tersi belge almayan öğrenciler parmakla gösterilir oldu.O zamanlar aldığımız belgenin çok değeri vardı.
……………..
Şimdiki öğrencilere bir gün önceden 40 tane test sorusu verilir, bunlardan sorulacak dersin çoğu öğrencini umurunda bile değil… Nasıl olsa sınıfı geçeceğim diyor. Bir de karneye yakın öğretmenlerden not istemeleri yok mu?
……
İnanın 90 verdiğin öğrenci notu beğenmiyor yanına not istemeye geliyor.
Hatta bugün öğretmenler odasında bir öğrencinin not istemesine şahit oldum, şaşırdım kaldım.
Türkçe dersi ortalaması 98 düşmüş ders öğretmeninden not istemeye geldi, öğretmen ise şöyle baktı güldü geçti…
…..
Şimdiki öğrencilerde ders çalışma kitapları, test kitapları, yaprak testler, internetten konu anlatımı ve soru çözümü… Aklınıza gelen her türlü çalışma kaynağı var ama eksik olan bir tek şey var…
Bildiğiniz gibi o da çalışma isteği ve çalışmama…
Bazen bu imkanlar ve şimdiki gibi arkadaş olup yol gösteren öğretmenler öğrenciliğimde olsaydı ne iyi olurdu diye hayal kurup öğrencilik yıllarıma üzüntüyle bakıyorum.
….
Öğretmen iken öğrencilerimize her türlü bilgiyi vermeye çalışıyor en güzel yolu da göstermeye gayret ediyoruz. Gayret kuldan rahmet ise Allah’tan…
Öğrencilik yıllarımı sınıflarda öğrencilere anlattığımda hikaye değil de masal gibi geliyor onlara…Sanki bu olaylar hiç yaşanmamış hiç olmamış gibi…
06.06.2017
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-Yazar
YORUMLAR
bir kez daha öğrencilerin kanını emen (öğrencileri yok sayan) öğretmenlere rastlarsam şarap tanrısı köpek öldüren avradım olsun ki söverim. valla billa. atılmam hoşunuza gideceğine bile bile söverim. insan olun biraz ya. çocuklar söz konusu olduğunda susarsam şarap tanrısı dilsiz şeytan yapsın beni.
ihsansan
sami biberoğulları
Şarap Tanrısı Köpek Öldüren üzerine yaptığın yemin de, bize sövecek olman da, bu sövgü sonucunda siteden atılacak olman da ve hatta hakkımızda söylediğin '' Öğrencilerin kanınını emen'' ifadesi de hiç mi, hiç umurumda değil. Ama '' İnsan olun biraz'' şeklindeki çıkışın eleştiri sınırlarını fazlasıyla aşmış durumda.
Sabır ve anlayışın da bir sınırı vardır. Beni zorla yine Agresif şair'e dönüştürme olur mu? Çünkü bir başladım mı tamamen zemberek boşalıyor bende.
Sevgili Meslektaşım
Şimdiki zamanda öğretmen olmak kesinlikle bizim zamanımıza göre çok daha zor. Allah sizlere kolaylık versin.
Selam ve sevgilerimle
ihsansan
hocam,
gunumuzde ogrenci olmak mi yoksa ogretmen olmak mi zor bilemiyorum... kesin bildigim bir sey var
bu devirde her sey cok zor aslinda...
selamlar,
abdullahl
ihsansan
80'li yıllarda ortaokulda ve lisede okudum. Bizim zamanımızda saygı, sevgi vardı öğretmenlerimize. Sadece öğretmenlerimize değil, arkadaşlarımıza da.Örneğin yardımlaşmayı, dayanışmayı, otobüste büyüklerimize yer vermeyi öğretmenlerimizden öğrenmiştik. Bilgili, kendilerini yetiştirmiş, deneyimli bir eğitim ordusuydu öğretmenlerimiz.. Yapılan ikaza rağmen, saçımı kestirmedim diye, öğretmenimiz elinde makasla saçıma yol çizmişti.. Tabi üç numara tıraş oldum sonrasında. Laubali, şımarık bir şekilde konuşmak ne haddimize, zaten bilmezdik ki bizler ukalaca hareketleri.
O yılları iyi ki yaşamışım. Anlatıyorum da çocuklarıma, dediğiniz gibi masal gibi geliyor.. '' Baba o dediklerin eskidenmiş '' diyor..
Büyük endişe içindeyim, çünkü eğitim ordusu eskiler gibi kaliteli değil, onlara da öğretmen lazım gerekli bilgileri daha iyi almaları konusunda.
Hiç bir şey eskisi gibi değil...
İnşallah ben yanılırım..