- 1039 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
PLASTİK ŞİŞELERİN BİZLERE ZARARLARI
Bilindiği gibi plastik şişelerin ham maddesi petroldür.Plastik şişeler ucuz olduğu için su ve bir çok gıda ürünlerini paketlemede kullanılmaktadır.Çok para kazanma hırsıyla hareket eden insanlar,bunların çevreye vereceği zararları düşünmeden,plastik üretimini yıllardan beri yapmışlardır.Plastiklerin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararları sayılamayacak kadar çok fazladır.
Özellikle plastik şişelerin içine konan asitli içeceklerin (kolalı, gazlı içecekler,süt,meyve suları vb.)eritici etkisi ile bu kimyasallar plastikten koparak içeriğindeki içecek veya yiyeceğin özüne geçebiliyorlar. Bu durumda insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.Özellikle sıcak yaz aylarında nakliye veya depolama sırasında güneş altında, yüksek sıcaklıklarda bekletilen bu plastik şişe ve kaplardaki asitli ve diğer içecekler 50-70 derecelere varan bir sıcaklıkta, plastikten ayrışan kimyasallarla karışmaktadır.İçecek veya yiyeceğin özüne geçen kanserojen maddeler ne yazık ki, soğutulsa bile zararlı etkilerini insan vücudunda göstermektedir.
Ayrıca doğaya atılan geri dönüşüme kazandırılamayan bu atıklar,hem görüntü kirliliği oluşturduğu gibi,toprakta erimeyerek yüzlerce yıl kalmakta,tarım topraklarını kirletmektedir. İşte bu manada hayatımızı sağlığımızı her bakımdan tehdit etmektedir. Plastik şişelerin zararları, insan sağlığını doğrudan etkilemektedir.Yapısında yer alan ve sonradan katılan yüzlerce kimyasal madde insan sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir.
Plastiğin yönetim biçimlerinde biri de: Plastiğin doğada bozulma hızı yüzyıllar alıyor. O zaman hangi plastikleri hangi yaşam alanında en uzun süre kullanabilir; bunun düşünülmesi ve ona göre modeller oluşturulması gerek. İşte o zaman plastik kullanımı en iyi yönetilmiş olur.
Örneğin pencerelerdeki PVC’ler en zararlıları; o pencereler o yapı malzemelerinde 30-40 yıl kalabiliyorsa, yaşam döngüsünde en uzun süre kalacak plastiktir odur. Yani o ev yıkılacak ki, ya da camlar sökülecek ki o atığa gitsin. Ama bir plastik su şişesi o gün içildikten sonra çöpe atılır, atık olur. Yani cümlenin özeti şu: Plastiği en uzun süre kullanımda tutmak, atığa dönüşmesinin süresini uzatmak. İşte bu en iyi yönetim biçimidir.
Sonuç olarak bizler bu plastikleri hayatımızdan söküp atamayacağımıza göre,bunu nasıl en iyi şekilde yönetebiliriz?Zararlarını nasıl en aza indirebiliriz diye düşünmemiz gerekir? Ayrıca plastik ve diğer atıkları ekonomiye kazandırmak için ülkemizde yerel yönetimler yeni planlar yapmalı ve çevreyi korumanın yollarını aramalıdır.Okullarımızda ise çevreyle ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.Ders müfredatlarına da konu veya ders olarak okutulmalıdır.
YORUMLAR
Merhaba,
kimya yillardir meslegimdir ve ilk paragraftaki yazdiklariniz dikkatimi cekti.. Asid genelde (kimya dilinde) inorganik bir maddedir. Gerci organik asitlerde vardir ama bunlarin iceceklerde kullanilacagini zannetmiyorum. Plastik ise organiktir. Bu baglamda inorganik bir madde organik bir maddeyi eritemez. Plastikde bulunan kansorejen maddelerin icege gececegini dusunmuyorum.
Buna ragmen cam en sagliklisi...
diger konularda ise size katiliyorum.
saygi ve selamlar,
abdullah