- 544 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda
Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda
Henüz bitirdiğim, ama okurken de, hem bilgilendiğim, hem de bildiklerimin yeniden güncellendiği bir kitabı bitirmiş olmanın üzüntüsünü yaşadım.
Siyasi bir romandır da diyemem, değildir de diyemem.
Ne çocuklara yönelik roman, ne de büyüklere…
Yani herkesin okuması gereken ve okurken de bilgilenebileceği bir roman.
Okumaya başlayıp, sayfaları bir bir çevirdiğinizde, hep farklı bilgilerle ve söylemlere karşı karşıya kalıyorsunuz.
Romanda, kahramanın gittiği okul, Demokrasi, Menderes, İmam Hatip, Cuma bahsi, Milli Gençlik Vakfı, 12 Eylül, Irak, Çekiç güç, İstanbul, Adana, Ölüm Nevruz, Milli görüş gibi yüzlerce tema işlenmektedir.
Kimi zaman, “Aa ben bunları biliyordum bilmesine de, böylesine, bu şekilde değil!” diyeceğiniz güzel bir kitap, okunası bir roman.
İlk sayfasından itibaren kimi zaman duygulandığınız, kimi zaman “evet aynen böyleydi, böyle olmuştu, ya da demek ki böyle olmuş...” diyebileceğiniz bir kitabın sayfaları arasında kayboluyor, bilindik olayları, farklı bir anlatımla öğrenmiş oluyorsunuz.
Naçizane bitirdiğimde, birçok olayı ve gelişmeyi yeniden öğrendim diyebilirim. İnsan ne kadar bildiğini düşünse de, illa ki bilmedikleri var demek ki. Ama öyle, ama böyle…
Her zaman söylerim: Her kitap, yeni bir aşktır, yeni bir heyecandır, yeni bir başlangıçtır, yeni ufuklara yelken açmaktır, yeni denizlerde, menzile yol almaktır. Her kitapla, etrafa ışık saçılır, yeni insanlarla tanışılır, yeni yeni umutlar belirlenir, yeni mesajlar verilir, yeni umutlar aşılanır, yenidünyalar keşfedilir. Her kitapla, insan kendini tanır, çevresini tanır, Hâkim-i Mutlak-ı tanır, bahşedilen nimetleri tanır, rabbine olan şükrünü, hamdını arttırır, geçici olan fani dünyada mutlak olan ölümün farkına varır, ders alır, nasihat alır, nerede ne, neyi, nasıl yaptığını, yapacağını bilir, kendine bir yol bulur, çizgisini belirler, görevini anlar, sorumlulukların farkına varır”
Bu romanda, “beraber yürüdük biz bu yollarda” sloganıyla, aslında aynı yolda beraber yürüdüğümüz ne insanlar var da farkında değiliz/olamıyoruz. Yürüdüğümüz yollarda, bize refakat edenlerle bir bütün olduğumuz/oluşturduğumuz, insanları, olayları daha iyi anlama fırsatını buluyoruz, kendimizi buluyoruz o romanda.
Okunurken zaman zaman, “acaba benden de bahsetmiş mi?” hissine kapılıyor insan. Çünkü anlatılanlar hep tanıdık insanlar, belki birebir ismen söylenmese de, biraz zihninizi zorladığınızda kimlerden bahsedildiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Saf, sade, olaylar basite indirgenerek, herkesin anlayabileceği bir dil ve akıcı bir üslupla, tane tane her insanın anlayacağı şekilde yazılmış bu kitap, o kadar ilgi çekici olaylardan ve çeşitli önemli isimlerden bahsediliyor ki, âdeta yakın tarihimize ışık oluyor, ayna tutuyor.
1940-2002 yılları arasındaki Türkiye’de yaşayan siyasi, sosyal olayları, değişimleri ve gelişmelerin kıskacında yaşayan bir ailenin, fertlerinin, çevresiyle, arkadaşlarıyla olan etkisini, değişimini ve gelişimi farklı bir tarzda anlatılıyor.
Bahse konu olan kitap, “Beraber yürüdük biz bu yollarda” kitabının yazarı Zeki KARAKAŞ. Üniversite mezunu bir eğitimci, eğitim bilimleri uzmanı.
Kendi deyimiyle, “kısacası birçok kişiden az, birçok kişiden de çok çalışıyor” dediği biri.
Adıyaman Kâhtalı ve yedi çocuktan sonuncusu.
“Kral Antiochos” adlı tarihi romanından sonra, yine tarihi ve siyasi sayılabilecek bu ikinci kitabı. Henüz Artikel yayıncılıktan çıkmış olup, güzel bir kapakla okuyucuya sunulan bu roman,180 sayfadan oluşmaktadır. Ancak bu kitabın üzerindeki “1. Kitap” yazısını gördüğümüzde; devamının geleceği, yani 2002 sonrası toplumsal, siyasi Türkiye ve dünya gündeminin işleneceği anlaşılıyor.
1976 doğumlu olan Zeki KARAKAŞ’ın geçmişte yaşananları, tarihi süreci içerisinde kahramanlaştırarak anlattığı başka romanlarının olduğunu biliyorum. Eminim ki en kısa zamanda bunları da yayınlayarak, edebiyat dünyasına farklı yüz ve tarzda eserler kazandıracaktır.
Yeni yetişen genç nesilleri bilgilendirmek ve meraklarını gidermek, bilenlerin de hafızlarını tazelemek isteyenlerin okuması gereken bir kitap, “Beraber yürüdük biz bu yollarda.”
Sizin de okumanız gerektiği kanısındayım, Hem ne kaybedersiniz.
Kerim BAYDAK
[email protected]
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.