- 663 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
DİNLERİN KARDEŞLİK DEKLARASYONU
Yahudi öğretileri, Hristiyan eğitimi ve İslam felsefesi her üçünde de ilahi istekler ile bunlardan çıkan bilgelik eğitimi ile kalplerin ve ruhların dönüşümünü sağlıyor. Her ne kadar çok farklı yollarımız varmış gibi görünse de; Bunlar gelecekte birbirini bütünleyen ve birleştiren yollar. İnsanoğlu için her birimizin tek umudu evrensel bir şekilde insanlığın toplandığı Tek bir Tanrı’nın olduğu kardeşliktir.
Günümüzde savaşların hüküm sürdüğü, insanların yerlerinden yurtlarından edildiği, göçlere zorlandığı bir dönemde; Her zamankinden daha çok beraberce el ele bunun için çaba gösterme zamanı gelmedi mi? Aynı Tanrı’nın çocukları değil miyiz? Dayanışmayı, merhameti, kardeşliği unutarak özellikle din adına Tanrı’nın kendisi adına yapılan şiddet ve terör ötekileştirmenin sonucu değil mi?
İlahiyat ve ritüeller açısından rastladığımız farklılıklar (aslında birbirlerinden çok uzak olmamalarına rağmen) çok mu önemli? Havralarda, kiliselerde, camilerde, dinleri ayrıştıran noktalardan ziyade, Tanrı sevgisi, oruç, haç ve daha nice ortak paydalardan bahsedilemez mi?
Şimdiye kadar yer etmiş olan yargılarımızdan sıyrılabilmek, evrensel kardeşlik ve ortak etik değerleri yaşayabileceğimiz bir dünya inşa etmek çok mu zor?
Ötekinin ne düşündüğünün, ne yaptığının, neye inandığının yargılanmasından çok, birbirimizi daha iyi dinlemenin yollarını arayamaz mıyız?
Her din kendisi ile ilgili ne diyor, saygıyı yaşamak için olan projesi nedir ve insanlığın iyiliği için bunu nasıl yapabilir? Artık karşımızdakini daha iyi nasıl anlayabileceğimize, takdir edebileceğimize, seveceğimize daha çok dikkat edemez miyiz? İnsana yaşama sevinci veren, kalbindeki sevgiyi büyüten bir “Ortak Kurtuluş Yolu” hazırlamak çok mu zor?
Kötülüğün sonsuza dek yenilgiye uğratıldığı, insanların yüreklerine sevgiyi ve onun beraberinde getirdiği mutluluğu uyandıracak ruhu gerçek yaşama taşıyacak bir yol bulunamaz mı?
Biz Müslümanlar, siz Hristiyan ve Yahudiler ile gelecekte neleri beraber inşa etmeyi umut edebiliriz?
Bu bağlamda Ortadoğu, Avrupa’nın yeniden imanını ve ruhunu bulması için yardım edebilir. Avrupa ise Ortadoğu’ya ışık ve açılım getirebilir. Gerçek anlamda yapılan insani, ruhsal, kültürel ve dini paylaşımlar iki tarafı da zenginleştirebilir ve sıklıkla ufukta görülen nefrete, tehdide ve savaşa zıtlık oluşturabilir.
Hüseyin Çelikten
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.