- 440 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
ŞEHİRLERİN HAFIZASI
KAZIM ÖZTÜRK
ÖZTÜRKÇE
[email protected]
ŞEHİRLERİN HAFIZASI
Şehirler; yapılarıyla, mimari görüntüleriyle, yeşil alanlarıyla, park ve bahçeleriyle, cami, kilise, havra ve tarihi eserleriyle…şehir olma vasfını yerine getirmiş olmaz. Şehirler; cansız, ruhsuz mekanlardır. Onlara ruh veren; ilim ve fikir adamları, mütefekkirler, mutasavvıflar, kanaat önderleri, yazarlar, edebiyatçılar, şairler ve kültür insanlarıdır.
Kültür adamlarını, ilim erbabını çekip aldığınız zaman ortada; ruhsuz, cansız, anlamsız, kör ve sağır bir görüntü çıkar karşımıza! Tarihe baktığınızda, bütün devlet ricalinin yanında mutlaka; ilim erbabının bulunduğunu görürsünüz. Selçuklular döneminde; Mevlana’lar, Şems-i Tebrizi’ler, Sadreddin Konevi’ler… ve daha sayamadığımız birçok ilim, din ve tefekkür adamları, devletin her işinde söz sahibi olmuş, “devlet ebed müddet” anlayışı içinde bir yol izlemişlerdir. Şehirlerin fethinde; dervişler, mütefekkirler ve ilim erbabının payı inkâr edilmez! Anadolu’nun, Türk yurdu olmasından önce; “Abdalan-ı Rum, Bacıyan-ı Rum, Gaziyan-ı Rum” unvanlı “ilim, kültür, sanat ve tefekkür erbabıbın büyük rolü olmuştur! Bunlar öncelikle, kalelerin fethinden evvel, gönülleri fethetmişler ve kalelerin fethi kolay olmuştur!
Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi, Şeyh Edebali’den; Fatih Sultan Mehmet, Molla Gürani’den…feyiz almış, hocaları, ilim, fikir ve düşünce adamları, devletin bekası için çalışmış, devlet yöneticileri, bu insanlarla yanyana, kol kola hareket etmişlerdir.
Bir başkent her zaman başkenttir anlayışı, Konya’da her zaman kendini gösteriyor. Bu şehir, canlılığını, hayat veren özelliğini koruyor! Belediyeler, maddi alanlara önem verdiği gibi, Kültür, sanat, edebiyat, şiir ve tefekkür alanlarında da büyük gayret içindeler! Konya ve Türkiye adına çok önemli eserlere imza atıyorlar! Mesela Mevlana’nın dünyaca meşhur eseri; Mesnevi’nin, 24 yabancı dile çevirisi yapılmış, bütün dünyanın, hem Mevlana’yı, hem de en önemli eseri olan Mesnevi’yi tanıma, okuma, anlama ve hayatına uygulama şansını yakalayacaktır! Mesnevi’de hedef 50 dile çevirisinin yapılması.
Çok çok önemli olan ve büyük bir eksikliği dolduran, Konya Ansiklopedisi, hamdolsun tamamlandı. Tamamı 9 cilt oldu! Gerçekten; “şehrin hafızası” niteliğinde bir eser. Aynı zamanda başvuru kitabı, kaynak kitap, araştırmacılara, yazarlara, ilim adamlarına ışık tutacak ve yol gösterecek bir değerle manzumesi! Sebep olan, bu konuda elini değil vücudunu taşın altına koyan bütün ilim, edebiyat, yazar ve araştırmacılara şükranlarımı sunarım.
Büyükşehir Belediyesi’nin; yayın sayısı 400’e yaklaştı. Yani; “Konya Kitaplığı” oluşturuldu. Artık Konya hakkında bilgi almak isteyen, Mevlana ile ilgili araştırmada bulunacakların tek ve net bir adresi var; “Konya Kitaplığı!”
Bu örnek tutum, bütün şehirlere, insanlara örnek oluşturmaktadır. Daha doğrusu örnek olmalıdır. El ele verince başarılamayacak, üstesinden gelinemeyecek hiçbir iş yoktur.
Sadece; Mimarları, yalnızca Mühendisleri, doktorları, avukatları, esnafı, ticaret erbabı… yetmiyor. Devreye; yazar, ilim adamı, edebiyat insanı, mütefekkirler, felsefeciler, fikir üretenler… girmedikçe, hep birlikte hareket etmedikçe eksik oluyor.
Şehirler; kültürleriyle, kültüre hizmet eden değerleriyle ülkelerin hafızasıdır. Bugün, Büyükşehirlerin uğraş alanları daha da genişlemiş, bütün il sınırları, belediyelerin hizmet alanı olmuştur. Bu demektir ki; her ilçe’ye, her beldeye, her köy ve mahalleye ilim, kültür, edebiyat erbabı ile birlikte ruh götürülecek, bilgi aktarılacak, gençlerimize, kadın ve erkeğimize… manevi eğitim sunulacaktır! (22 EKİM 2015)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.