- 378 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
BİRAZ YAĞMUR ENGELLİ AİLELERİ İNCİTMEZ
BİRAZ YAĞMUR ENGELLİ AİLELERİ İNCİTMEZ
Ormanda yol çatallandı ve ben, Daha az gidilen yolu seçtim. Bütün fark bundandı.” - Robert Frost.
Sizlere Timaş Yayınlarının çıkarmış olduğu, Yazar Kemal Sayar’ın Yazmış olduğu ‘’Biraz Yağmur Kimseyi incitmez’’ adlı kitaptan notlar aktaracağım. Bu notlara dair kendi yorumlarımı da aktaracağım.
Gazeteci Jon Snow, 2005 yılında İngiltere’de modern inançlarla ilgili geniş bir çalışma gerçekleştirdi. İngiliz halkı hâlâ On Emir’e bağlı olarak mı yaşıyordu, yoksa kurallar değişmiş miydi? Ülke genelinde 40 bin insanın katıldığı araştırmanın sonuçları 2005 Şubat’ında Channel 4 televizyonunda açıklandı. Buna göre yeni on emir şu şekilde sıralanmaktaydı:
1. En iyisini yapmaya çalış,
2. Kendine karşı dürüst ol,
3. Hayattan kâm al,
4. Sahip olduklarının kıymetini bil,
5. Anne babana saygı duy,
6. Aileni koru,
7. Saldırgan olma,
8. İncinmişe merhamet et,
9. Çevreyi koru,
10. Çocukları koru ve besle. (Sayfa:41)
Yazar Kemal Sayar aynı sayfada başarı yolunu şu kelimelerle özetliyor;
Hayat boyunca türlü hayal kırıklıkları ve kayıplarla yüzleşiriz. Hayatı sadece pozitif duyguları görerek yaşayacağımız, acısız bir piknik olarak tasavvur edemeyiz. Böyle bir tasavvur, pek çok hayal kırıklığını da beraberinde taşıyacaktır.
Yorum olarak; Yazar çok haklı.Hayatımızı sadece pozitif duygularla beslememiz aksi durumlarla karşılaştığımızda büyük hayal kırıklıkları oluşturabilir insanda. İnsan ne olursa olsun her daim negatif olaylara da hazırlıklı olmalıdır.
Yazar Kemal Sayar konuyu şöyle özetliyor:
Gerçeğin acı ilacı insanı ayık tutar. ‘Pozitif’ yalanlarla sahte cennetlerde gezinmek yerine, gerçeğin kolunda bu dünyaya yaslanmak yeğdir. (Sayfa;117)
***
Kitaptan Yola çıkarak engelli ailelere yönelik kendimce yorumladığım notlar aşağıdaki gibi oldu:
- Engelli çocuklarınızı dinleyin…Ruh hallerini anlamak için
- Kalbini Allaha açmayana şifa yoktur.
- Engelli çocuğu olan anne babalar çocukları ile birlikte evlatlarının engel durumundan daha zor engel grubuna sahip engellileri ziyaret ederek engelli çocuklarının durumlarının iyi olduğu fikrini oluşturabilirler. Daha ağır engellilerin başarıları da örnek gösterilip mevcut engellerin aşılması yönünde tetikleyici bir algı oluşturabilir engelli çocukta.
- Sürekli mutluluk olmaz, biraz viraj olacak insanın yolunda.
Yazar Kemal Sayar ıstırap çekmenin insana deneyim kazandırdığı ve hayatın zorlukları karşısında güç kattığını şu sözleriyle anlatmakta.
- Üretken bir ıstırap Aktif bir çaba gerektir
- Hayat bir hikmet şöleni. Istıraplarımızdan öğrenmeye başladığımız gün, olgunluk yolculuğunda bir durağı geride bırakmışız demektir.
- Dünyaya soru sorabiliyorsak, acımız daha üretken olmaya başlamış demektir. (Sayfa 126)
Yorum olarak; Engelli çocuklu ailelerimizin diğer ailelere nazaran çocuklarını hayata kazandırmaları daha zorlu yollardan geçerek gerçekleşir. Bu da şöyle bir sonucu ortaya koyar. Engelli çocuğu olmayan diğer ailelerin verdiği çocuk yetiştirme zorluğu ile engelli ailelerin çektikleri zorluklar kıyas bile edilemez. Engelli çocuğu olan aileler daha deneyimli ve tecrübelidir. Bu da daha zorlu yollardan geçen engelli çocuklu ailelerden daha fazla daha büyük başarılara imza atabilecek dahi çocukların çıkmalarını sağlayabilir.
Sayfa 183’den de çıkardığım kendimce yorumladığım konu şudur;
Engelliler ve aileleri, hangi vücut uzuvları yoksa diğer engelli olmayanlara bakarak
‘’Ya rabbi benim yok ama ne mutlu onun var’ diyebiliyorsa mutluluğun sırrına erişmiştir. Mutluluk hayatta kendi durumundan yukarıdakilere bakarak isyan etmek değil, kendi aşağısına bakarak bulunduğu konuma şükredebilmektir. Hangi engel durumunda olursa olsun bir engelli mutlaka onun durumuna özenen ve onun gibi olmak isteyen biri vardır bir yerlerde.
Yazar Kemal Sayar ne güzel özetliyor;
‘’Modern dünyada o kadar benmerkezci hayatlar sürüyoruz ki başkalarının gözlerindeki ışık bizim güneşimiz olmuyor.’’
Yazar Kemal Sayar’a ‘’Biraz Yağmur Kimseyi incitmez’’ adlı kitabtan dolayı teşekkür ediyor, ve yazımızı yine yazarımızın notuyla sonlandırıyoruz.
‘’Oysa Hayat, mütemadiyen problem çözmektir.’’