- 365 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
HÜRRİYET AŞIĞI İKİ KEMAL
Namık Kemal’in yaşadığı dönem Osmanlı Devleti’nde bir yandan yenileşme çabalarının başladığı, ama bir yandan da Osmanlı Devleti’nin dışa borçlandığı, yabancılara imtiyazların verildiği bir dönemdir. 1838 yılında İngilizlerle imzalanan Ticaret Sözleşmesi ekonomide verilen tavizlerin ilk adımıdır. 1854 yılında da Osmanlı Devleti ilk defa borçlanır. 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanıyla ise Osmanlı Devleti’nin yapmayı taahhüt ettiği yeniliklerin garantörlüğü Avrupalı devletlere veriliyordu.
İşte o günlerde Vatan şairi Namık Kemal şöyle feryat eder:’Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini, Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini.’
Türkiye’nin Emperyalist ülkelerce işgal edildiği günlerdir. Bu defa Mustafa Kemal devralmıştır özgürlük ve bağımsızlık bayrağını.Milli Mücadele tüm hızıyla sürmektedir.1919’da arkadaşlarıyla Sivas’tan ayrılıp, Kırşehir’e gelir . Bundan sonrasını dava arkadaşı Ali Fuat Cebesoy’un ağzından dinleyelim:
“Bir gün üç beş arkadaş,yenilgi ile sonuçlanan 1877-1878 Osmanlı Rus savaşını konuşuyorduk.Mustafa Kemal,birden üzüntüyle NAMIK KEMAL’in Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini? dizelerini okumuştu.Milli Mücadele yıllarıydı.Heyeti Temsiliye,merkezini Ankara’ya taşımak kararını vermişti.18 Aralık 1919’da arkadaşlarıyla beraber Sivas’tan ayrılan Mustafa Kemal,24 Aralıkta Kırşehir’e gelmişti.Burada Gençler Derneği’nde bir konuşma yapmıştı.Geceleyin onuruna fener alayları düzenleyen halka,yukarıdaki dizleri aşağıdaki biçimde değiştirerek okumuştu.’Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini.Elbet bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.’
Düşman İzmir’e çoktan çıkmış,vatanın bağrına hançerini dayamıştı.Fakat onu kurtaracak Türk bulunmuştu.Bu büyük Türk,benim aziz arkadaşım Atatürk’tü.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.