- 1477 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Kırmıtlı KUŞ CENNETİ
KIRMITLI KUŞ CENNETİ
İçel Sanat Kulübü (San Kulüp) gezi grubuyla yaptığımız kültür gezisinin Kırmıtlı Kuş Cenneti ayağına geldi sıra. Karaçay’la Yaşar Kemal’in köyü Hemite’yi daha önce anlatmıştım.
Karaçay’dan “Ver elini Kırmıtlı!” deyip düştük yola. Kırmıtlı Eski Belediye Başkanı Ali Murtaza Doğan da aramızda. Ali Murtaza Doğan Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin oluşumunda ve kazanımında çok emeği geçen bir doğa sever. Fotoğraf sanatçısı. Yöreyi avucunun içi gibi biliyor. Bizi Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne getirdi.
Kırmıtlı Kuş Cenneti, Osmaniye-Kadirli yolu üzerinde Osmaniye’ye 15 km. uzaklıkta. Kırmıtlı Beldesinin bitişiğinde.
Kuş Cenneti’nin girişi mesire yeri olarak düzenlenmiş. Burada Muhtar Nurettin Özkan bizi karşıladı. Hanımlar sıkma yapıyorlar. Odun ateşinde pişen bazlamalar sıcak sıcak servis ediliyor. Bidonlar dolusu ayran hazırlanmış. Biraz da açlığımıza denk geldi. Yedik, içtik. Dedik çok şükür...
Kısa bir dinlenmenin ardından bir görevlinin refakatinde Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne girdik. Cennete girmek her mü’minin emeli. Biz Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne girdik. Hakikaten bir cennet. Bu cennette 200 civarında kuş türü barınıyor. Bu kuş türlerinden bazılarını yazayım: Başta yalıçapkını. Kız kuşu, kaşıkgaga, yılan kartalı, kılkuyruk, saz tavuğu, Arap bülbülü... Biz bunlardan ancak birkaç tanesini görebildik.
Kuşların yuva yapıp yavrulamaları için özel barınaklar yapılmış. Bu barınakları bin bir zahmetle sulak alana koyduklarını söyledi Ali Murtaza Doğan. Daha önce burası kum ocağıymış. Kum alınan bölümler öylece darmadağın duruyor. Gözetleme kuleleri,köprüler...Kuş sesi duymak istedik. Özellikle Arap bülbülünü... Heyhat! Ne kuşları gördük, ne de duyabildik. Ceyhan deli dolu akıyordu. Yeşilin her tonu suyun mavisiyle birleşmişti. Bu büyük manzara içimizi ferahlattı.
Mesire yerine döndük. Osmaniye Anadolu Halk Bilimi Kültür Akademisi Başkanı İbrahim Çenet bizi bekliyordu. Ayak üstü kısa bir söyleşimiz oldu kendisiyle. Yörenin tarihi ve turistik özelliklerini, kültürel değerlerini tanıtmak için çaba sarf ediyor İbrahim Çenet. Bu gayretli çalışmaları semeresini veriyor. Bu yıl Osmaniye’de 9. Kez düzenlenen “Kültür Sanat Bayramı” bu çabaların meyvesi. Kültür Sanat Bayramı bu yıl “Yaşar Kemal’e Saygı” başlığı altında, 12-13-14 Haziran’da yapılacak.
Biz, İbrahim Çenet’le vedalaşıp Hemite’ye doğru yola revan olduk. Ali Murtaza Doğan bizi Hemite’de de yalnız bırakmadı. Ali Murtaza Doğan’a ve İbrahim Çenet’e teşekkür ederiz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.