Yeni Dönem sanat Eedebiyat Dergisi
Yeni Dönem Dergisi
Uzun süredir her alanda başlayan geriye doğru gidişin acısını, sancısını duyanların başında hiç kuşkusuz sanatçılar gelir. Nereye baksak, nereye dokunsak bu sürecin karanlığını duyumsarız.
Sanat ve kültür alanındaki budamalar, yok saymalar, sanat ve estetik anlamında çoktan gerilerde bıraktığımız; salt bizim değil tüm dünyanın geride bıraktığı yaşamı karşılamayan değerlere, yeniden dönme sığınmacılığı sarıp sarmalamaktadır bizleri. Bu açmazın tanımını, anlamlandırmasını yapmakta zorlansak da, bir gerçek olarak karşımızda durmakta… Aşılması ve içinden çıkılması gereken bu durumun sanatçıları ne kadar zorladığını, dışarıdan bakan birinin anlaması oldukça zordur. Sözcüklere anlamları yüklerken içinde bulunduğumuz, düşünce düzlemimizde hiçbir yere oturtamadığımız bu durum, kalın bir sis tabakası gibi önemli gördüğümüz tüm değerlerimizi sarmaya devam ediyor.
Yaşamın her alanına ve her duygusuna anlam bulmaya, onu değerli kılmaya çabalayan bizler, seçtiğimiz her sözcüğün, her kavramın bu karanlıktan ayıklanıp, temizlenmesi ondan sonra kendi estetik (evrensel) değerlerimizle yeniden var kılabilmek için, hemen hemen yaşamımızın her anını buna ayırmış durumdayız.
Zaman zaman yaşamın dayattığı kaba, çirkin günü birlik oluşturulmuş değerleri olsa da; insanlığın binlerce yıla dayalı olarak biriktirdiği tüm değerlerden ve bilgilerden süzerek getirdiği değerleri, daha da ileriye götürmek isteğindeyiz. İnsan aklının bilimle, sanatla, yazınla karşılaştığı günden bu yana, geçirdiği ve yaşadığı tüm evreleri çok iyi değerlendirerek bu sürecin bir parçası olmaya çalışıyoruz. Anlamlı olan da bu süreci örtmeye çalışmak değil, bu sürecin bir parçası olarak biriktirilmiş ne kadar çağdaş, bilimsel değerler varsa, onları önemseyerek yeni ışıkları, yeni parıltıları bu sürece katmaktır.
Yaşamın her alanında bu duygularla dolup taşan birçok yazın ve sanat dostu, kendi çabalarıyla karanlığın kalın kabuğunu inceltmeye çalışıyorlar. Yaptıklarının hiç de kolay bir iş olmadığı bilenlerden biri olarak onların bu emeğine büyük saygı duyuyorum.
Yeni bir dergi çıkarırken, geçmişte yaşadıklarımızın birikimlerinden de yararlanarak, özlemi duyulan daha özgür daha gerçekçi günlerin içinde yeni ürünler ortaya koymak, bu ürünleri YENİ DÖNEM dergisiyle tüm sanat ve yazın sevenlerce ortaklaşa olarak bölüşmek. Olumlu ya da olumsuzlukları birlikte değerlendirerek iyiye doğru adımlar atmak ereğiyle, bu alanda emek verenleri bu ortaklaşaya katmak düşüncesiyle yazmak ve üretmek olmalıdır işimiz.
Çok büyük şeyler yapılamasa da, yapılanları doğru ve toplumun, insanlığın yararına içten bir düşünceyle ortaya koymak bile olumlu bir adımdır.
Sanatın ve sanatçının durdurulamaz ve tüm zamanlara sığdırılamaz gerçeğinden yola çıkarak, her yazanın kendi özgürlüğünün sınırsızlığı içinde ürünler ortaya koymak, bu ürünleri YENİ DÖNEM’le okura ulaştırmak en büyük ereğimiz olmalıdır. Yazmak ve yayınlamak aynı zamanda, sanatçının kendi ürünlerindeki fazlalıkları ayıklayarak o uzun yolculuğunu sürdürmesidir. Kendini yineleme ardılına düşmeden üretenler her zaman en büyük eleştirmenin de kendileri olduğunu anlamakta zorlanmazlar.
YENİ DÖNEM’in her sayfası kendini aydınlığa çıkarmanın ilk adımı olduğu gibi, aydınlığı okura taşımanın ağır yüküyle dolu dolu yol almanın da taşıyıcısı olmalıdır. Yüksünmeden, korkmadan gerçekleri yazmanın coşkusuyla başına oturduğumuz her satır, her dize bizim olmalı, biz kokmalı, bizim gerçeklerimizi hiç gizlemeksizin yansıtabilmelidir. İçten olduğu kadar başkalarının ve güncel çıkarların gölgesini yazdıklarımıza düşürmeden onurlu, insanca, sevgice dopdolu bizce yazmalıyız. Hiç bir değerimizi yok saymadan çıktığımız bu yolculuk tüm dostlarla olunca güzel, tüm dostlarla bu sofraya dizlerimiz birbirine değerek oturunca güzel. Sahiplenmenin bölüşme duygularıyla yaşayınca güzel olduğunu bilerek yazmak ve üretmek.
YENİ DÖNEM’in her sayfasına, her satırına emek koyanlar, emek koymak için çaba harcayanlar, bu karanlığın aydınlatılmasında emeği geçenler olacaktır.
İyiyi, doğruyu, güzeli yaratmanın ve yaşatmanın coşkusuyla…
Not: İkinci sayımız Nisan 2015 çıkacak.
İkinci sayının dosyası "Köy Enstitüleri" tarihi aydınlatanlar. Enstitüleri kimler neden kapattılar. Yanında “dil”, “sanat”, “edebiyat”, "Şiir", "Öykü", "Felsefe", "Toplumbilim," "Halkbilim", "Kitap tanıtımı," "Deneme," "Resim," "Karikatür," ve "Portrelerden" oluşacaktır
Ürün gönderecek arkadaşların. Özgeçmişlerini, tel No: dergi iletişim adreslerini, bir adet fotoğraf göndermeleri dileğiyle sevgiler.
Gönderilecek ürünler şubat ayısonu ile 10 mart arasında elimizde olması gerekir. Geç kalan ürünler sonraki sayılarımızda değerlendirilecektir.
Eposta: [email protected]
Eposta: [email protected]
Meclis Mah. Teraziler cad. Sarı-belde sitesi 27A Blok. Daire 1
Sancaktepe/İstanbul
Tel: 0216 384 83 34 Fax: 0216 384 83 32 GSM: 0536 635 16 56
[email protected]
[email protected]
Abone Koşulları
Yurt İçi: Yıllık : 60 TL – Yurt dışı: 60 Euro
Halk Bank Çekmeköy/İstanbul Şb.
Nesap No: Takki Akkuş 3V100767
İban: TR 73 0001 2001 2090 003V 1007 67
Posta Çeki: Takki Akkuş 5501208
Taki Akkuş
5366351656
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.