Liberalizm ne Demektir?
Liberalizm, dondurma yerken kaç kalori aldığını hesaplayıp, koşu bandına koşmak; koşu bandından koşarken ne kadar elektriğin telef olduğunu hesaplayıp, koşu parkına yönelmektir. Koşu parkında koşarken ise Afrikalı insanları düşünüp fazla yemeyeceğine dair yemin etmektir.
Liberalizm, aldığı markalı ve pahalı elbiseleri çok eskitmeden fakir birine verip hevesle yeni elbiseler almaktır.
Liberalizm, Mcdonalds’ta Mega Mac Menü yerken, ortamı sıkıcı, azığı tiksindirici bulup sokak pilavcısının yanına gittiğini hayal etmektir.
Liberalizm, pak bir sonbahar gününde ‘’Karşı Cinsi Etkilemenin Yüz Yolu’’ adlı eften püften eseri okurken Tanrıya şükür edip bir bardak viski doldurmaktır.
Liberalizm, marketten yanlışlıkla aldığı kaymaklı yoğurdun kaymağını fakir komşuya ayırmaktır.
Liberalizm, aç iken tok, tok iken aç olmaktır.
Liberalizm, kimsenin etlisine sütlüsüne karışmamaktır.
Liberalizm, ne solcu ne de sağcı olmaktır.
Liberalizm, hayalperest olup polyannacılık yapmaktır.
Liberalizm, fakire mikro, zengine makro kredi verip herkesin zengin olmasa da mutlu olabileceğini iddia etmektir.
Liberalizm, fakirlere kömür, zengine plaket vermektir.
Liberalizm, Türkiye benzeri ülkelerde boşa kürek çekmektir.
Liberalizm, hep aşağılanmak, adilikle suçlanmaktır.
Liberalizm, ‘vermekten zarar gelmez’ felsefesinden hareketle zekât vermektir. (Daha çok zenginleşmemizi sağlar. Aksi takdirde gelip malımızı yağmalarlar!)
Liberalizm, kapitalizm altına yatıp namusunu kirletmiş bir ideolojidir.
Liberalizm, bazen de ideolojilerden uzak kavgasız bir dünya özlemidir.
Liberalizm, çok doğrulu, tek merkezli dünya özlemidir.
Liberalizm, robotları insanlaştırmak, insanları robotlaştırmaktır.
Liberalizm, siyasi ideoloji değil bakış açısıdır.
Liberalizm, kominizim çökünce insanların kurtuluş için sarıldığı kapitalizm ile komünizm arasında bir ekonomik ve düşünsel bir bakış açısıdır.
Liberalizm, seküler dünya özlemidir.
Harbiden Liberalizm Nedir?
Liberalizm özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımıdır. Genel anlamda liberalizm, bireylerin ifade özgürlüğüne sahip olduğu, din, devlet ve kimi zaman kurumların gücünün sınırlandırıldığı, düşüncenin serbest bir şekilde dolaştığı, özel teşebbüse olanak sağlayan bir serbest piyasa ekonomisinin olduğu, hukukun üstünlüğünü geçerli kılan şeffaf bir devlet modelini ve toplumsal hayat düzenini hedefler.
Tüm liberaller bireyin yaşama hakkı, özgürlüğü ve mülkiyet hakkı gibi temel insan haklarını kabul eder ve desteklerler. Bununla birlikte birçok ülkede modern liberalizm, toplumsal refahın sağlanması açısından, devletin birey özgürlüğü üzerinde minimal bir kısıtlayıcı gücü olmasını savunarak klasik liberalizmden ayrılır.
Bunu biraz açarsak; ülkelerin refah seviyeleri yükselirken, bireylerin refah seviyesi aynı oranda yükselmiyorsa orada devlet küçük çaplı düzenlemeler yapar. Sosyal devlet olgusu klasik liberalizmde cılız iken, modern liberalizmde daha güçlü olarak ortaya çıkmış olur. Zaman zaman kapitalist sistem üzerinde baskı kurar bireylerin menfaati için. Çünkü sistem kontrol edilemeyecek noktaya doğru kaydığı için müdahale zorunludur. Çoğunlukla bu müdahale yine ilerici kapitalist mantıkla yapılır.
Diğer bir bakış açsıyla modern liberalizm ilerici kapitalizmdir. Değerlerin egemen gücün elinde devamı için dediğimiz gibi küçük tavizler zorunludur. Sonuçta amaç insanların mutluluğudur. İlerici kapitalist yapılarda işçi-emekçi hakları hissettirmeden çalınır.
‘’Aç olan ekmek ver ki sen yatından olmayasın!’’ mantığı hakimdir. Bu çerçevede dünyanın geri kalmış ülkelerindeki insanlara el atılır. Amaç sistemin devamıdır.
Liberalizm içinde derin çatışmalar ve karşıtlıklar bulunur. Bu karşıtlıklar klasik liberalizm dışında kimi farklı eğilimler oluşmasını sağladı. Birçok tartışmada karşıt taraflar farklı kavramlar için aynı sözcüğü, kimi zaman da aynı kavram için farklı sözcükleri kullanırlar.
Bu çerçevede ülkemizde liberal bir ekonominin olup olmadığını sorgulamak gerek. Ülkemizde rekabet gücü olmayan tek merkezli, çok şirketli bir ekonomik sistem vardır. Bu ekonomik sistem klasik kapitalizmin bile ötesindendir. Diğer anlamda İslami olmayan İslamcı sert kapitalizm hâkimdir. Modern liberalizm çok uzaktır bize. Şöyle yirmi otuz yıl boyunca geleceğe de benzemiyor.
Görüş olarak liberal kişileri ne sağa ne de sola oturtabiliriz. Ülkemizdeki destekçileri daha çok eğitim seviyesi yüksek olan, ekonomik sorunları olmayan, dinden ve geleneklerden uzak yaşayan bağımsız kişilerdir. Taptıkları birileri yoktur. Klasik değerler üzerinden siyaset yapmazlar.
Ülkemizde liberaller bir kesime göre biraz yumuşaktır. Bu düşüncenin doğal sonucu olarak ‘liboş’ benzetmesi kullanılır. Kendini burjuvazi olarak kabul etmeyen burjuvaziden oluşur, diğer bir yaygın görüş.
YORUMLAR
Liberalizm,ne yazık ki bu topraklarda başta "Kadro" dergisi,sonra da resmi ideoloji tarafından boğulan,ülkemiz "solunun" ise "şeytanlaştırdığı" bir dünya görüşü/düşüncesidir.
Sınırlı devlet,çoğulcu toplum,negatif özgürlük ve serbest piyasa savunduğu ana tezleridir.Unutmayalım ki,"ekonomik özgürlüğünün" olmadığı yerde,diğer özgürlükler de olmaz.
Biraz O.Gasset,R.Nozick,Lord Acton,İ.Berlin,A.Smith,F.Hayek,K.Popper....gibi düşünürlerden haberdar olmaktır.
Ve şu değerlendirmeye de kulak vermektir O.Gasset'in:
-Liberalizm,bu gezegende yankılanmış en asil çığlıktır. (BKz:Kanun,Yasama Faaliyeti ve Özgürlük,F.Hayek'in 3.ciltlik kitabı.)
Liberalizm, dillerin kavramlaştırma güçlüğünden dolayı sonuna koyduğu -izm- takısı sebebiyle, dünyayı dar kalıplara hapsedilmiş dogmatik -izmler- etrafında tanımlamaya alışkın hale getirilmiş insanların bir türlü anlayamadığı, bir misnomerdir.
Tek bir şey önerir; kişisel özgürlükler. Bu öneri hayata ancak serbest ve adil seçim, inanç özgürlüğü, serbest ticaret ve özel mülküyet olunca geçebilir.
Yani her türlü serbest alış veriş. Bu alış veriş mal da fikir de inançta sanat da artık aklınıza ne geliyorsa o...İşte ne zaman serbest alış verişin önü tıkanır, insanlık derin krizlere girer.
Liberalizm hiçbir şeyi açıklamaya çalışmaz.
liberalizm demokrasinin babasıdır. liberal olmayan bir ülkede demokrasiden, düşünce özgürlüğünden bahsedilemez. bununla birlikte liberalizm, kapitalizm tarafından hançerlendiği için önü kesilen bir yiğittir.
ccelayir
Liberalizm, başakları hasata hazırlayan,kapitalizmde hasat edendir,
Liberalizm danaları kesimhanede sakinleştiren kapitalizmde bağırta bağırta kesendir.
İyi yazı.
selamla