- 688 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
IŞİD VE KÜRT SAVAŞININ ÇÖZÜM YOLLARI
IŞİD IRAK ARAPLARININ SURİYE VE IRAK TOPRAKLARINDA KURDUĞU YENİ DEVLET:
Irak ve Şam İslâm Devleti ya da Irak ve Levant İslâm Devleti, kısaca IŞİD ya da ILİD (Arapça: الدولة الاسلامية في العراق والشام, Devlet’ül İslâmiyye fi’l Irak ve’ş Şam[1]), Irak ve Suriye’de etkinlik gösteren radikal İslâmcı aktif bir grup. Petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle dünyanın en zengin terör grupları arasında sayılmaktadır.[10][11] Irak Savaşı’nın ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında El Kaide’ye bağlılığını ilan eden grup bir süre sonra Irak El-Kaidesi adını aldı. Grup genelde Sünnî topluluklar olmak üzere Mücahidîn Şûra Konseyi, el-Kaide, Jaysh el-Fatiheen, Jund el-Sahaba, Katbiyan Ansar el-Tevhid vel Sunnah, Jeish el-Taiifa el-Mansoura gibi farklı isyancı gruplardan oluşur ve onların desteğini alır. Irak ve Levant’te Sünnî nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurma hedefi vardır. Şubat 2014’te, sekiz aylık uzun bir güç mücadelesinden sonra, el-Kaide IŞİD ile bütün bağlarını kestiğini duyurdu.
Irak Savaşı’nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak’ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde çok büyük etkinlik gösterdi. Bakuba’yı başkent ilan etti. Halen devam eden Suriye İç Savaşı’nda Suriye’nin İdlip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlık göstermektedir.
IŞİD, binlerce sivil Iraklı, Irak hükümet üyeleri ve onların uluslararası müttefiklerinin ölümlerinden sorumlu tutulmaktadır. Irak Savaşı’nın son evrelerine doğru grup gerilemeye başladıysa da, ABD’nin Irak’tan çekilmesiyle 2012’de gücünü tekrar yenilediği ve üye sayısını iki katından fazla arttırdığı öne sürülür.
2013 yılında El-Cezire’ye sızdırılan bir mektup ve ses kaydıyla El-Kaide lideri Aymen el Zevâhiri, bu grubun Suriye kanadını tasfiye ettiğini açıkladıysa da IŞİD emiri Ebu Bekir Bağdâdî, bu tasfiye kararını reddetiğini ve grubun Suriye’deki operasyonlarına devam edeceğini açıkladı. Nisan 2013 ile birlikte IŞİD, Suriye’nin kuzeyinde hızlı bir şekilde askerî güç kazanmaya başladı ve bu bölgedeki en güçlü gruplardan biri oldu. Suriye’de etkin olduğu bölgelerde şeriat kanunlarını icraya başladı ve rakip gördükleri askerleri, yabancı gazetecileri, yardım kuruluşlarına üye insanları sürgüne gönderdi veya hapsetti.
Suriye İnsan Hakları Gözleme örgütünün raporuna göre Ağustos 2014’te grubun Suriye’deki savaşçı sayısının 50.000, Irak’ta ise 30.000 olduğu bildirildi. CIA ise Eylül 2014’te örgütün Suriye ve Irak’ta toplam 20.000 ile 31.500 arasında savaşçıya sahip olduğunu açıkladı.
Türk istihbarat birimlerinin son değerlendirme raporlarına göre, şu an IŞİD’in içinde 600-700 Türk olduğu tahmin edilmektedir.
Demokratik Birlik Partisi (Suriye), (Kürtçe: Partiya Yekîtiya Demokrat - Arapça: حزب الاتحاد الديمقراطي Ḥizb Al-Ittiḥad Al-Dimuqraṭiy) kısa adı PYD. 2003 yılında Kürtler tarafından Suriye’nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir.[1] Günümüzde hala faaliyet göstermektedir. Lideri Salih Müslim’dir. Askeri kolu yaklaşık 5000 gerilladan oluşan Halk Savunma Birlikleri’dir (YPG).[2]
PYD, Suriye İç Savaşı’nın patlak vermesinin ardından, Suriye’de Halep Eyaleti’ndeki Kobani, Afrin ve Cinderis kentleri; Haseke Eyaleti’nin Amude, Derik, Efrin beldeleri, El Darbasiye kenti ve Şanlıurfa’nın Ceylanpınar[3] ilçesinin karşında bulunan Resulayn kenti ile Tirbesipiye kasabasında siyasi ve askeri kontrolü elinde tutmaktadır.[4]
PYD’nin, Türkiye ve daha birçok ülke tarafından terör örgütü listesinde bulunan PKK [5] ile bazı kaynaklara göre benzer görüşleri savundukları bazı kaynaklara göre de aralarında bir ortaklık olduğu öne sürülmektedir.[6][7] PYD, hem Özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmiştir.
IŞİD VE KÜRT ÇATIŞMASI SORUNUNUN KAMU OYUNDA ÇÖZÜM YOLLARI:
1. Esad ve Arap düşmanı AKP hükümetinin barışçı ortamda yaşayabilmesi için muhtemel Arap Türk Savaşının önlenmesi için Türkiye’nin Arap Halklarla komşuluk ilişkisinin kaldırılması amacıyla Nahçıvan Özerk Devleti gibi Türkler ve Araplar arasında PYD terör örgütü liderliğinde Kürtlerden koridor devlet kurmak, PYD terör örgütüyle PKK terör örgütüyle olduğu gibi iletişime geçilmeli. Ya da Erbil’e yardım ederek Barzani’nin Devleti’nin Irak’ta olduğu gibi Suriye kentlerinin idaresini eline almasına yardım ederek Arap ve Türkler arasında Koridor, Tampon Kürt Devleti oluşturmak.
2. Yurtta Barış, Dünya’da barış ilkesine uygun olarak 2.Dünya Savaşında olduğu gibi, Saddam zamanında izlenen politikayı sürdürme. Komşularının iç işlerine karışmama, gruplara karşı tarafsızlığını koruma, terör örgütü kuranlara karşı ortak tavır alma geleneksel Türk Dış Politikası olmuştur.
3. Suriye’de ve Irak’taki Türk ve Kürt halklarını IŞİD’den korumak için Irak ve Suriye şehirlerini işgal etmek ve Erbil mi, Irak, Suriye mi Türkiye mi, hangi devletin vatandaşı olmak istersiniz diye Referandum yapma bu halkların kendi geleceklerini tayin etmesini sağlama.
4. Kara hareketi ile IŞİD’e saldırma ve tüm IŞİD li Arapları öldürüp Kobani’yi kurtarma sonra Erbil’e ya da PYD’ye teslim edip geri çekilme.
5. Kürtlerle ortak bir devlet çatısı altında yaşamak istemeyen IŞİD ve Kürt Halklarının temsilcilerinin bir masa etrafında toplanmalarını sağlama ve barış görüşmelerini sağlamak. Her iki örgütün bir devlet haritası çizmesini sağlamak
Bölgede yeni devletler oluşturmak.
Abdullah Bedeloğlu
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.