Direksiz bina,kemiksiz insan,babasız ev olur mu?
(B) aba evde olmayınca değeri bilinir, görülür…
(A) na gibi olmasa da gözlerinden yaş süzülür.
(B) abaları duygusuz, kaba olarak bilirler.
(A) nalar gibi babalar da evi için çalışır, gürler…
(L) ütfen! Babaların değerini bilin, verin…
(A) nalar gibi babaların da sevgisi içten ve derin.
(R) üya alemi gibi güzellikleri babalara da verin.
(G) eceler babalarımız sayesinde aydınlanır.
(Ü) zülen çocuklar babaları gelince canlanır.
(N) erede kaldı babam diye heyecanlanır.
(Ü) zülen,ağlayan çocukları en iyi babalar tanır.
Dünya üzerine, ülkemize, yaşadığımız yerlere baktığımızda direk görevini yapan;Dünya üzerine kazık gibi çakılmış, sallantıları önleyen, hafifleten dağları görürsünüz.Dağlara baktığımızda bir anlam çıkaramayız ama yüce kitabımız bu yüce dağların niçin yaratıldığını bizlere çok güzel bildirir.Bu dağlardan dersler çıkarmamızı ister.
Yeryüzünde, onları sarsmasın diye, sabit dağlar yarattık ve doğru gidebilsinler diye geniş yollar açtık. (Enbiya Suresi / 31)
O, gökleri dayanak olmaksızın yaratmıştır, bunu görmektesiniz. Arzda da, sizi sarsıntıya uğratır diye sarsılmaz dağlar bıraktı ve orada her canlıdan türetip yayıverdi. Biz gökten su indirdik, böylelikle orada her güzel olan çiftten bir bitki bitirdik. (Lokman Suresi / 10)
Yeri de (nasıl) döşeyip-yaydık? Onda sarsılmaz dağlar bıraktık ve onda ’göz alıcı ve iç açıcı’ her çiftten (nice bitkiler) bitirdik. (Kaf Suresi / 7)
Çevremize baktığımızda bir çok bina görürüz.Bizler bu binaların içerisinde yaşıyor,günün bir çok kısmını da bu binaların (Apartman,ev,okul,işyeri,hastane…) içerisinde geçiririz.Peki bu binalara dikkat ettiniz mi? Bu kadar ağır beton yığınını, bu kadar yüksek binaların yıkılmadan ayakta kalmasını ne sağlar? Bu binaların,apartmanların yıkılmadan ayakta kalmasını sağlayan köşelere ve uygun yerlere dikilen direklerdir.Binanın yüksekliği ve kat sayısı arttıkça direk sayısı ve kalınlığı da artar.Bu direkler de binaları,apartmanları daha sağlam yaparak şiddetli depremlerde yıkılmadan ayakta kalmasını sağlar.Bizler de bina yaparken ya da satın alırken direklerin çok olmasına dolayısı ile sağlamlığına bakmalıyız.
İnsan bedeni de öyle değil mi? Şu gördüğünüz beden sadece et yığınından mı ibaret? Bedenimizin yıkılmadan, dimdik ayakta kalmasını ne sağlar? Bedenimizin dimdik ayakta kalmasını, yürümemizi sağlayan iskelet yapımız dolayısı ile de kemiklerimiz vardır.İnsan çok çalışırsa ve sportif olursa kemikler daha sağlam ve dik olur.Kemiklerin sağlamlığı ve beden sağlığımız için bol bol spor yapmalıyız.Bunun için her gün yürüyüş yapmalıyız.En kolay ,tehlikesiz ve faydalı olan spor ise temiz havada yürüyüş yapmaktır.
Nasıl ki;Üzerinde yaşadığımız dünya dağsız,binalar direksiz, bedenimiz kemiksiz olmazsa ,yaşanılan evler de babasız olur mu? Nasıl ki Dünya’nın direği dağlar,binaların ayakta kalmasını sağlayan direkler,insanın dimdik ayakta durmasını,yürümesini sağlayan kemikler ise;Evlerin, evlerimizin dimdik ayakta kalmasını sağlayan da babalardır.Babaların, babalarımızın ne kadar önemli olduğunu bu örneklerden anlayabiliriz.
Babalar evin her türlü ihtiyaçları için alın teri ile çalışır,kazandıklarını da ailesi için harcar.Evler için direk görevi yaparak ailelerin dimdik ayakta kalmasını sağlar.Anneler günü olur da evin direği babaların günü olmaz mı? Babalar günü ne zaman ortaya çıktı? Babalar niçin önemlidir? Babalarımızı üzmemek için neler yapmalıyız?
Babalar Günü, babaların onuruna kutlanan ve pek çok ülkede her yıl haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan özel bir gündür Babalar Günü, 1914 yılında kutlanmaya başlayan Anneler Günü’nden 61 yıl sonra ilk kez Amerika’nın Spokane kentinde kutlandı. Karısını genç yaşta kaybeden William Smat, altı çocuğunun bakımını tek başına yüklenir. Smat’ın kızı Bruce Dodd, babaların anılması gerektiği düşüncesi ile Din Adamları Birliği’ne bir mektup yazar. Spokane kentinde ilk kez Babalar Günü, Smat’ın doğum günü olan 5 Haziran’da kutlanır. Babasının doğum günü olan 5 Haziran’ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalar başlatır ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenir. Haziran ayının üçüncü pazar gününün Babalar Günü olarak kutlanması da Amerika’da 1975 yılında kabul edilir. Dolayısıyla Babalar Günü Anneler Günü’nden 61 yıl sonra kutlanmaya başlanır.Evlerin direği babaların önemini şu sözler çok güzel anlatmıyor mu?
Baba sevgisini koru. O sevgiyi kesip atarsan, Allah da senin mutluluk ışığını söndürür. “Hazreti Muhammed (s.a.v)”
Babanın rolü, yüz öğretmeninkine bedeldir. “George Herbert”
Bir baba, kendi mutluluğundan çok, çocuklarının mutluluğu ile mutlu olur. “Honore De Balzac”
Bir adam yaşlandığını anlar, çünkü babasına benzemeye başlar.” Gabriel Garcia Marquez”
Babanın mirasını mı istiyorsun? Bilgisini öğren. Onun parasını hemen harcayabilirsin. “Sadi”
Çocukluk çağında baba korumasından daha güçlü bir ihtiyaç düşünemiyorum. “Sigmund Freud”
Babanın erdemleri çocuklarının servetidir. “Anatole France”
İnsan babasına borçlu olduğu saygıyı, ancak baba olunca duyar.” Goethe”
Babalar günü bu sene 15 Haziran pazar günü kutlanacak. Büyüseniz de babanıza her zaman onun küçük çocuğu olduğunuzu hissettirmeyi unutmayın.Babalar için bu günün önemi büyük. 15 Haziran Pazar günü hayatta olan babalar kırmızı, olmayanlar ise beyaz gülle hatırlanacaklar. Tüm özel günler gibi babalar günü de biricik babanıza sevginizi anlatmanız için güzel bir fırsat. Bu anlamlı günde ona hediyesiyle birlikte içten bir gülüş, sıcak bir öpücük vermeyi ve sımsıkı sarılmayı ihmal etmeyin.Ben de tüm babaların bu özel gününü şimdiden tebrik eder; mutluluk ve başarılar dilerim…
Hasan Kaya
Eğitimci-Şair-yazar