oryantalizm bilim mi
Yeni islam medeniyetinin ilham aldığı, batı kesimi tarafından, sonradan islamafobiye dönüştürme çabası etrafında şekillenip ’bilimsellik’ özelliğini kaybedecek olan; antropolojik,sosyolojik,politik yönde seyralan oldukça geniş doğu araştırmaları.
18. yy’a kadar sadece temel atma görevi ile yoğun çalışmalarda bulunmuş, uzak doğu dahi titizlikle incelenmiştir.18 yy’dan sonra ise elde ettiği bilgileri siyasi amaçlara isnad ederek ’bilim dışı’ yeni ideoloji çizgisini oluşturmuştur.
Oryantalizm (şarkiyatçılık), Amerika’da yaşayan Filistinli bir İngiliz Edebiyat Profesörü olan Edward Said’in çıkardığı ’Oryantalizm’ adlı kitap ile ekol bir kavram halini almıştır.Müesseseleşme ve tabanlaşma olarak ülkelere yayılmıştır.Batının islamı kavrayış kalıbını temel alan, bu yönlü bilimsel araştırmalar ve ideolojilerle kaynaşması sonucu asıl seyrini bulan,kasıtlı olarak doğunun aleyhine çalışmalara dönüşen bir kavramdır.
İnsan ve mekan algısı yönünden ayrı bir bakış açısı sunar.Bilimin her şeyi belirlemeye gücünün yeteceğini savunarak, modern insan tanımına yeni kalıp oluşturur.Doğu bilimlerini, seküler bir gözlem doğrultusunda ele alarak ideolojik ve sosyolojik çerçevede ’batı düşünce yapısı’ merkezli irdeleyip, tamamen subjektif halde incelemeye çalışmışlardır.
Oryantalizm geniş doğu kültür araştırması görevi de üstlenir.Dil ve din araştırmaları merkez olmak üzere derin ve uzun soluklu çalışmalarda bulunmuş,bu şekilde ’yanlış algı’ kabullendirme aşamasında, Hegel’in tarih araştırmaları ile yeni doğu antipatisinin destekli temelleri de atılmıştır.
Sonuç olarak ’modern islam’ kalıcı bir kalıp, yancı anlayış ve her yönden ’aciz doğu üstün batı’ algısı oluşturma çabasıdır.
can i
YORUMLAR
çok güzel bir özet. teşekkürler.
bir rica: bu konu çok önemli. özellikle insanlarımızın zihinsel esareti ve algıları yönünden. bu tarihi süreci biraz daha detaylandırısanız çok sevinirim. mesela Hegelin, Darvinin rolü...
CAN-İ
dediğiniz gibi hegel kurgu tarihi çok önemli bir sonra ki yazımda bu konu etrafında şekilenecek inşallah
detaylı bir çalışma oryantalizmi ancak bu kadar net anlatabilirdi öylede olmuş ellerinize sağlık
CAN-İ
siz sağolun.