- 488 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
MÜSLÜMAN ÜLKELERİN DEVLETLER ÜSTÜ DİNİ YÖNETİM MERKEZİNE İHTİYACI VAR
MÜSLÜMAN ÜLKELERİN DEVLETLER ÜSTÜ DİNİ YÖNETİM MERKEZİNE İHTİYACI VAR
İslam dünyasındaki temel eksiklik devletler üstü Vatikan gibi bir dini temsil, sevk ve idare teşkilatının olmamasıdır.
İslam ülkelerinde tarih, din, dil, edebiyat, ekonomi ulusallaştırılmış, evrensel değer oluşturamayan bir önyargılar sistemine dönüşmüştür. Bu önyargı sistemi sürekli bölünen parçalanan bir İslam Ülkeleri ortaya çıkarmıştır. Çifte standartlı, riyakâr, devletler için sadakat yoktur. Çıkarlar esastır. Bu hal asırlarca İslam Ülkelerinde kan akmasına, en büyük tehdit de Hıristiyan Ülkelerle işbirlikçi Müslüman ülkelerden geldiği için Müslüman ülkelerde akan kanlara sessiz kalma politikaları esas olmuştur.
BM (Birleşmiş Milletler) tüm ülkelerin üye olduğu, evrensel kurallar oluşturma merkezi olduğu halde İslam Ülkelerini ve Hıristiyan Ülkelerini dini otorite olarak temsil edememektedir. Henüz BM’ye Müslüman biri genel sekreter dahi seçilememiştir. Bu Müslüman ülkelerin seçme ve seçilme haklarını kullanamadığını veyahut seçilme yeterliliğinin olmadığını gösterir.
Vatikan benzeri bir İslam Devleti’nin kurulması, seçilme yeterliliği olan insanların yetişmesine, evrensel bilim, sanat, edebiyat insanlarının ve evrensel eserlerinin oluşmasına sebep olacaktır. İslam ülkelerindeki bölünme birbiri tarafından işgal edilme sebeplerini ortadan kaldıracaktır.
Devletler Üstü İslam Dininin tüm mezheplerin yönetim Merkezi olacak bu devletin vatandaşlarının sayının 930 kişiden oluşması bile yeterli olabiliyor.
MİLENYUM ÇAĞI: Yeni kurum, yeni seçkin yeterliliği olan insanlar tarafından inşa edilecektir. Yeni bir başlangıca, evrensel barışa ve refaha hazır mısınız? Hangi İslam Ülkesi kendi ülkesinde 930 kişilik bir İslam Devleti, İslam Dini Yönetim Merkezi oluşturacak?
ABDULLAH BEDELOĞLU
Vatikan, İtalya’nın Roma şehrinde bulunan, Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan devlet. Yerleşik nüfus 930 civarındadır. Fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan bu nüfus turistlerle 1.500’ü aşmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Dünyanın yüzölçümü olarak en küçük ülkesidir. Mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanır. Devlet başkanı olarak Papa’nın sözleri yasa hükmündedir. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideridir. Katolik kilisesinin genel başkanı, Vatikan Devleti’nin de başkanı olur. Papa yasama, yürütme ve yargının da başkanıdır. Vatikan’ın, 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan geleneksel giysili muhafızlardan oluşan küçük bir ordusu vardı.
Tarih
İtalya’nın tarihiyle hemen hemen aynı tarihe sahip olan dünya Katolik dininin merkezi kabul edilen 0.44 km karelik alana sahiptir. Pontificio ruhban sınıfı tarafından yönetilir. Devlet başkanı Papa’dır.
1929’da İtalya Devleti’yle Kilise arasında Laterano Antlaşması antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla ülkenin resmi dininin Katolik dini olduğu ve Roma’nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.
Papa’nın kabul günü
San Pietro Katedrali
Vatikan
Papa’nın kabul günü genellikle kışın haftada bir kez çarşamba günleri Vatikan şehrinde, yazın ise Roma’ya yaklaşık 40 km. uzaklıktaki Castel Gondolfo’da gerçekleştirilir. Bu genel kabul gününe katılmak için Prefetto della Casa Pontificia, 00120 Città del Vaticano adresinde bulunan büroya başvurmak gerekir. Katolik dinine mensup olanların bağlı olduğu kiliseden bir yazı getirmesi istenmektedir. Papa’nın kabul gününe katılacak kadınların, uzun kollu, başı kapalı, koyu renkli veya dikkati çekmeyen sade giysilerle; erkeklerin ise koyu renkli ceket ve kravatla katılmaları gerekmektedir.
Ekonomi
Vatikan’ın doğrudan ya da dolaylı olarak sahibi olduğu veya yönlendirdiği günlük, haftalık ve aylık 200’den fazla gazete ve dergi, 154 radyo istasyonu veya emisyonu, 49 TV kanalı veya kablolu yayını bulunmaktadır.
Bütçesi; katoliklerden kesilen kilise vergisi, aidatlar, bağışlar, şirket gelirleri, hisse senedi-tahvil-bono gelirleri, bankacılık ve faiz gelirleri, hediyelik eşya satışlarından elde edilen gelirlerle basın yayından elde edilen reklâm gelirlerinden oluşmaktadır.
Akımlar
Vatikan’da etkileri ve güçleri tartışılamayacak başlıca birkaç akım vardır. Bunlardan ikisi laik, diğerleri dinsel niteliktedir. Laik akımlar Opus Dei (Tanrı’nın Eseri)’yle Malta Şövalyeleri’dir.
Domeniken tarikatı: Domeniken kelimesi latinceden Türkçeye çevrilmiştir, asıl telaffuzu Domenicani’dir. Domenicani kelimesi, üç şekilde kullanmaktadırlar.
Domenicani tarikatı adını kurucusu olan Aziz Domeniko tarafından almıştır.
Domenicani İtalyanca’da Pazarcılar diye geçer. Pazarcılar kelimesinden anlaşılabileceği gibi bu tarikata bağlı olan rahipler, her pazar kilisede vaaz vermektedirler. Vaaz işlemi her rahip için zorunlu tutulmuştur. Böylece İncil’i ve Tanrı’nın söylediklerini insanlara daha iyi anlatabilmektedirler.
Domenicani kelimesini Latinceye çevirdiğimizde "Domini-Cani" "Tanrı’nın Köpekleri" anlamı ortaya çıkmaktadır. Bu kelimeyle domeniken tarikatının Tanrı’nın hizmetlileri olduğu ve Tanrı için çalıştıkları ifade edilmek istenmektedir.
Domeniken Tarikatı’ndaki rahip ve rahibeler, kendilerini Meryem’e adamış din adamlarıdır. Bunlar için en önemli husus, kurum olarak Kilise’nin sürekliliğinin korunması ve her koşul altında savunulmasıdır. Dominikenler, Kiliseye öncelik prensibine dayanan tarikattır.
Fransiskenler: Yoksullardan yana, din adına karşılıksız çalışan keşişler topluluğudur. Adlarını kurucusu olan Assisili Aziz Fransua’dan almıştır.
Cizvitler tarikatı: Katolik aleminin entelektüelleri olan Cizvitler için önemli olan Papalık Makamı’dır. Papaların kendileri veya Kilise’nin kendisi değil, Papalık Makamı’nın korunması ve savunulması öncelik taşımaktadır. Ayrıca bu tarikat papalık makamının korunması için kendi bankası olan Dünya Bankası’nı kurup tüm gelirini bu makamı güçlendirmek için kullanmıştır.
Coğrafyası
Vatikan haritası
Güney Avrupa’da, İtalya’da yer alır. Ilıman bir iklime sahiptir ve alçak tepeliklerden oluşur.
Nüfus
Yaklaşık 900-1000 civarı bir nüfus bulunur. Bunların çoğunu çeşitli ülkelerden gelen papazlar ve İsviçreli muhafızlar oluşturur.
Savunma
Ana meydan olan St. Peter Meydanı’nın korumasını İtalyan polisi üslenmiştir. Vatikan Devleti’nin geriye kalan kısmında orayı koruyacak bir polis ya da askerî güç, İsviçreli Muhafızlar Kıtası dışında yoktur.
Kaynakça
Vatikan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.
^ Treaty between the Holy See and Italy, article 26.
^ Vatikan Şehri bir şehir-devlettir
^ "CIA - The World Factbook - Holy See (Vatican City)". Cia.gov. Erişim tarihi: 10.10.2009.
^ "Papalık (Vatikan Şehri)". CIA—Dünya Almanağı. Erişim tarihi: 22 Mart 2012. (İngilizce)
^ "Vatikan Şehri". katolik-sayfalar.com. Erişim tarihi: 22 Mart 2012. (İngilizce)
^ "Vatikan Şehri Resmi Sitesi - Devlet Bölümleri". Vatican City State. Erişim tarihi: 22 Mart 2012. (İngilizce)
^ Beşeri Coğrafya Uluslararası Ansiklopedisi s.226 (İngilizce)
^ "Katolik dünyası yeni papasını seçti". Radikal. Erişim tarihi: 13 Mart 2013.
^ Holy See (Vatican City), The World Factbook, CIA. Retrieved 14 April 2009.
^ Since 2002-01-01. www.vatican.va Holy See Press office — General Information. Retrieved 2009-10-23
^ Before 2002, the Vatican lira (on par with the Italian lira)
^ ITU-T assigned code 379 to Vatican City. However, Vatican City is included in the Italian telephone numbering plan and uses the Italian country code 39, followed by 06 (for Rome) and 698.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.