KARSLI İKİ AŞIK
KARSLI AŞIK HAMİT İLHAMİ DEMİR
1932 yılında Arpaçay Büyük Çatma Köyünde doğan saz şairi (aşık) 1951 yılında; köylerinde yapılan düğüne getirilen Oğuzlu’lu Aşık Latif’ten etkilenmesi üzerine olmuş. Hele Aşık Latif‘in bir Köroğlu hikayesini anlatmasından çalıp söylemesinden oldukça etkilenmiş. Çünkü düğünde bulunan herkesten çıt çıkmadan dinleyenleri de görmüş. Kendisini Köroğlu gibi hayel dünyasında Aşık Latif’in anlatımındaki kahraman olmuş. Bu geceden sonra; içinde ilham doğduğunu, her yerde türküler söylemeye başladığını köylülerinin dikkatini çekmesi üzerine; köylülerin kendisine İLHAMİ mahlasını yakıştırdıklarını, söylemekteydi. İşte o geceye ait duyguları:
Bir gece yar ile vuslata erdim
Söyledim bir zaman gece yarısı
Birer birer izah eyledim derdim
Karardı asuman gece yarısı
Dedim n’olur yarnan murada erem
Güzel akıllıdır güzel muhterem
Yanmasa da bile haktandır kerem
O da kılmış aman gece yarısı
İlhami’yem fazla desem ne lazım
Ne sevdiğim bellidir ne sebat lazım
Dedim Yarab budur sana niyazım
Ersin pir-i muğan gece yarısı.
İlk yıllarda para karşılığı yapmadığı Aşıklığı, sonraları geçimini, masraflarını karşılamak için, emeğinin karşılığı olarak para ile çalıp çağırmaya başlamış. Birçok festivale, Bilhassa Konya’da yapılan Aşıklar Bayramlarına katıldığını ve çeşitli dallarda birincilik aldığını, yurt dışında; Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, İran’a giderek konserlerde çalıp çağırdığını kendi diliyle ifade etmişti. Gençlerin eğitimi okuması, öğrenmesine büyük önem veren, kendinin okuyamamasının acısını şöyle tanımlamış “ Adam Ol” adlı şiiri ile:
ADAM OL
Kadir Mevla’m sana akıl vermiştir
Dinle anla oku öğren adam ol
Vücut iskelesin kudretten kurmuş
Dinle anla oku öğren adam ol
Doğru söz cevherdir, boşuna saçma
Fırsat kaçırıp peşine kaçma
Ger i kalıp ona buna el açma
Dinle anla oku öğren adam ol
Eğer insanlıkta var ise adın
Tarh yaprağında söylenir adın
Kültürsüz bir adam kurumuş odun
Dinle anla oku öğren adam ol
İlhami aldanma zaman fendine
Birgün kapılırsın nefsin derdine
Öğüdün var ise söyle kendine
Dinle anla oku öğren adam ol
İran gezisinde, İranlı Aşıklarla atışmalar da yapmış. Kars ve Erzurum illerinde zamanı âşıklarla yaptığı atışmalarda saygın yeri olduğu bilinmektedir.
KARSLI (KARAHANLI) AŞIK MURAT YILDIZ
1922 yılında Arpaçay’ın Karahan Köyünde doğmuş.1942 yılında Aşıklığa başlamış. Ozanlığa başlama nedenini, köylerinde olan bİr kıza sevdalanması ile başlamış. Her ne kadar geçimini ozanlıkla kazanmışsa da, paranın peşinde koşmadığını, ozanlığı bir meslek edindiğini, dünyaya güzellik bırakmak istediğini, bu amaçla bir kitap yayımlamak istediğini,
Aşıklık yaşantısında; Uslu ve geleneklere bağlı olduğunu, hiç ustası olmadığını Allah vergisi şiirlerini yazdığını,
En büyük kazancını, oğlu Günay YILDIZ’ın,da aşık olduğunu ve oğluna Ustalık yaptığını, mutlu bir ihtiyarlık dönemi geçirdiğini belirtti. Kendisi ile görüştüğümüz 1978 yılında.
YORUMLAR
Değerli Hocam.
Her iki aşık da hemşerim olduğu halde kendileri hakkında bir bilgim yoktu. Sayenizde iki hemşerim aşığı tanımış oldum. Çok çok teşekkürler.
Selam ve saygılarımla.
acun06
Saygı ve sevgiyle.