- 1690 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Karaktersizseniz, karakter sizsiniz
"Karakter keşke bakkalda satılabilse de, kimse bundan mahrum kalmasa..
Hey sen, ruhunu yüzüne giyebilecek kadar cesur musun?"
Eğer her değişen olayla birlikte, değişen bir karakter varsa ortada; bir anormallik söz konusudur
Günü gününe, saati saatine uymayan insanlar vardır. Bir bakarsınız bugün bulunduğu ortamda gayet neşeli, güler yüzlü iken, yarın aynı ortamda sinirli, taşkınlık yaratan bir insandır. Her şey istediği yönde geliştiği zaman mutlu, ters bir durumla karşılaştığı zamanda mutsuz olup değişik karakter sergileyebilirler.
Deyim yerindeyse "dengesiz kişilik" olarak adlandırabiliriz bu tarz insanları.
İnsanız...
Her zaman mutlu olacağız, tüm olaylar istediğimiz gibi cereyan edecek diye bir şey yok. Bazen sıkıntı, zorluk, hastalık ve başarısızlıklarla karşılaşabiliriz. Bazen de hiç ummadığımız kadar güzel gelişebilir olaylar.
Çok küçük yaşlardan itibaren başlayan kişilik gelişimi, yaşanılan her olayla birlikte sürekli gelişir ve bir zaman sonra kişilik oturur.
Halk arasında söylenen bir söz vardır; sağlam karakterli ya da karakteri bozuk diye..
Kişiliği oturmuş insanlar sağlam karakterli, güvenilirdirler. .. Diğer insanlarla ilişkilerini normal olarak sürdürür.
Karakter ve kişilik tanımları genel olarak eş anlamda kullanılır.
Karakter; kişiye özgü duygu ve düşüncelerin, tutum ve davranışların bütünüdür.Kişisel özellikler içinde yaşanılan çevrenin değer yargıları ve ahlak kurallarından oluşur. Toplumsal değerler ve ahlak kuralları, çocukluktan itibaren benimsenirse dışarıdan ‘’ karakterli ‘’ olarak adlandırılır..
Sağlam karakterli bir insan, şartlar her ne olursa olsun; ne tür zorluklarla ya da ne tür varlıkla karşılaşırsa karşılaşsın, kişiliğindeki özelliklerden hiçbir şekilde taviz vermez.
Fedakarsa, her zaman fedakardır… Mütevaziyse, her zaman mütevazidir.. saygılıysa her zaman saygılıdır…
Örneğin; Her zaman çalışkanlığı, yardımseverliği, güler yüzlü olması ile tanınan bir kimse o gün içerisinde iş yerinde bir takım olumsuzluklar yaşasa da, karakterinde değişiklik olmaz. Agresifleşip, taşkınlık yaratmaz…Başka bir kişiliğe bürünmez.
İnsanın her zaman aynı ruh halinde olabileceğini söylemek elbette ki doğru olmaz. Fakat ne yaşadıkları zorluklar, ne elde ettikleri başarılar, ne mevsim değişiklikleri, kişilik sahibi kimselerin karakterini değiştirmez..
Eğer her değişen olayla birlikte, değişen bir karakter varsa ortada; bir anormallik olduğunu çok rahat söyleyebiliriz. Çünkü böyle insanların ne zaman nasıl davranacakları, neye nasıl tepki verecekleri bilinmez.. Dolayısıyla güvenilir değillerdir. Bu tarz insanlarla aynı ortamı paylaşmak dahi huzursuzluk vericidir.
Bugün ayrıca, değişik ruh bilimi ve toplum bilimlerinin hepsi; karakterin oluşmasıyla, vicdanın arasında sıkı bir bağ oluştuğunu vurgulamaktadırlar.
Sözün özü;
Benim her zaman öğrencilerime söylediğim bir söz vardır; "Baca eğri de olsa dumanı doğru çıkar "İnsan ne şartta, hangi ortamda olursa olsun sağlam bir karaktere sahipse; olumlu ya da olumsuz hiçbir şartta, kişiliği bozulmaz.
’’ Vicdan varsa, karakter sağlamdır ’’
Sevgi ve ışıkla...
YORUMLAR
''Her şey istediği yönde geliştiği zaman mutlu, ters bir durumla karşılaştığı zamanda mutsuz olup değişik karakter sergileyebilirler.'' Böyle bir durumda siz kendinizi mutlu görebiliyorsanız ve aldırmıyorsanız aslında birazda kendinizi sorgulamalısınız bence..Duruma tepkisiz kalmak birazda dengesizliği gösterir.
Saygılar.