- 785 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Şiir yazmak zor iştir dostlar ...
......................Şiirler hepimizin de bildiğimiz gibi , birer içeriğe sahiptirler. Ki bazen bizler , şiirleri , yalnızca içeriklerine göre değerlendiririz . İçeriklerin , " uygun " , ya da " sakıncalı " olanları vardır birilerine göre . Bu birileri konusuna hiç girmeyeceğim .
*
......................Şiirlerin hepimizin de bildiğimiz gibi , birer de dili vardır. Ki bazen bizler o şiirlerin dillerine göre de değerlendiririz. Dilinin bazen " çok uygun , bazen de " sıradan " olduğunu düşünürüz kendimizce.
*
......................Efendim şimdi konuyu fazla da uzatmadan biraz açayım izninizle. İçerik olarak aşağıda sıraladığım konulardaki içerikler büyük bir teveccühe mazhar olurlar ya da sıradan hatta sakıncalı kategorilerine giriverirler zihinlerimizde :
- 1 ) Kahrolmuşluk , anlamsızlık , ziyan edilmişlik , dışlanmışlıklara bağlı olarak , vurulmuşluklar, ( silahla ya da başka araçlarla ) , terörize tepkiler ( bombalar , mayınlar , fitiller , ipe giden / gidecek insan davranışları , bir ucu bir başka insanın canına kıymayı haklı göstermeye kadar dahi giden " şiddet " önermeleri . ( uygun konuların başında değerlendirilir ve büyük teveccüh gösterilir )
- 2 ) Aşk, sevda üzerine tutkulu şiirler ( tercihan hele ki yazan şairin bayan olması halinde , teveccüh büyüktür daima ). Konusu da , uygun konular arasındadır ayrıca.
- 3 ) Dili mümkün olduğunca osmanlı , divan edebiyatı çizgisinde arapça , farsça, ibranice ağırlıklı kelimelerle süslenmiş şiirler, şiir dili açısından büyük teveccühlere mazhar olurlar. Hele ki , osmanlı dönemine özlem gibi konularda düzenleniyorsa konu da çok uygun , dil de çok uygundur. Büyük teveccühlere mazhar olurlar doğal olarak.
- 4 ) Ayrılık , hasret konularının işlendiği şiirler de de konular uygundur. Dil seçimine de dikkat edilerek uygunluk ya da uygunsuzluk belirlenir zihinlerde .
- 5 ) Dostluk üzerine şiirlerde de konu uygundur( Şiir içerisinde her ne kadar asıl maksadın bir sevgiliye aşkın anlatımı olduğunu anlasanız da fark etmez ) Şiirde şair , "dostunun" ! kaşından gözünden endamından dem vurur sevdasını adeta haykırır da , dostumm ile bitirir cümlelerinin sonunu.Hiç mahzuru yoktur , Konu uygundur.Hele dili de uygun bir dil seçilmişse teveccüh gösterilir.
- 6 ) Şiirin içeriğinde dini konularda , dinsel kokan , inançları yansıtan materyaller bol bol kullanılmaktaysa da konu çok uygundur teveccühler büyüktür. Dil ağırlaştıkça , osmanlı divan edebiyatı çizgisine yaklaştıkça şiirin dili , dil olarak da çok uygun hale gelmiş olur ki , teveccühler daha da katlanarak artar.
- 7 ) Şiirlerin içeriklerinde , sevginin , saygının , barış ve kardeşliğin egemen kılınmasına yönelik barış , birlik beraberlik ve kardeşlik mesajları verilmesi genel olarak " sakıncalı " konulara girer ve asla tasvip edilmez... Sevgi , dostluk , barış ve kardeşlik değil , şiirsel açıdan dışlanmışlık , sevgisizlik , anlaşılamamışlık , itilmişlik , tüketilmişlik ve bir biçimde tepkisel olarak şiddet öngören tepkilerin kusulması , çok tercih nedenidir ve teveccühler bu yönde geliştirilir.
- 8 ) Şiir içeriğinde içki , içmek , kadeh doldurmak , serefe , türü içerikler , içki içilmesi olarak değerlendirilir ya da içki içilmesine davetiye olarak addedilerek uygunsuz konu kategorisinde değerlendirilir. Kadehlerde anılar, sevgiler, dertler içilmiş olsa da fark etmez.İçiliyor madem ki efendim hepisi de içkidir " haramdır " anlayışı , değerlendirmelerimizin özetidir kısacası... Ha.. Unutmadan, dil de önemli elbette , ağdalı bir dil , eski divan edebiyatı çizgisinde kelimelerle bezenmiş , osmanlı dönemine hasret , özlem kokan şiirlerde bu durum tersine dönebilir. Teveccühlere yine mazhar olur konusu içerisinde " mey " filan da geçse de harikadır...
.................. İşte bu tür değerlendirmeler, kıstaslar , konuları ya da dilleri açısından " uygun " ya da " sakıncalı " ve " uygunsuz " görülmekte olan şiirleri de böyle bir toplumsal yapının içerisinde , yine de yazar eli kalem tutan birileri ... Zor iştir kısacası şiir yazmak ... Zor iştir dostlar ...
..................Saygılarla ...
Mert YİĞİTCAN
09 . 11 . 2013
istanbul
YORUMLAR
arı dur sade dille yazmak lazım,( gerçi eskiden ben de pek bi arapça farsça vb. kelimeleri kullanmışımdır ancak uzak durmaya çalışıyorum.Türkçe çok üretken bir dil her ihtiyaca cevap verebilir ama alışkanlık bazen kaçıyor :-( ,
kırmızı noktalı (!) diye betimlenen türden ifadeleri de kullanıyorum , yer yer istiyor konu, küfür hayatın içinde var şiir de olmaması hiç de gerçekçi bir duruş, samimi yaklaşım olmaz kanımca, ben kullanırım ve sanırım hep de kullanacağım, kimse kusura bakmasın ( hayat kadını çocuğu pek çiğ duruyor cümlede de, şiirde de Eleştirel bir yazı ancak tekrara düşmüşsünüz yer yer yakın paragraflarda olunca da göze çarpıyor.
selamlarımla
Mert YİĞİTCAN
değerli dost yazını büyük bir beğeni ile okudum şiir bazen bir şeylere bahane olarak görülüyor ve yanlış bağlamlarda kullanılıyor evet gayet ince eleştiriler olan yazını kutluyorum bir bazen bakıyorum da çoğunluk ceplerine doldurdukları imge kalabalığını şiir diye yazıyorlar olması üzücüdür şiir sonuçta serbest bile olsa asla düz yazı gibi olmamalıdır gerçi bu konu geneline fazla dahil değilse de belirtmek istedim...şiir konularına türlerine yaptığın eleştirin kutluyorum anlayana sivrisinek saz anlamayan davul zurna az olsun:)
rüzgar çanları tarafından 11/10/2013 1:53:47 PM zamanında düzenlenmiştir.
Kırmızı noktalı olanları unutmuşsunuz.
Çokça var zira.
Bir de,
sanki hepsine karşı bir eleştiri geziniyor satırlarınızda.
İnsanlar,
yazmasınlar bari şiirleri...
Atma türkü atsınlar...
Ya da,
eski şiirlerle idare etsinler...
Bir tutam hayat tarafından 11/9/2013 8:03:05 PM zamanında düzenlenmiştir.