- 849 Okunma
- 4 Yorum
- 0 Beğeni
Kahvehane Kültürü
Kahvehane Kültürü
İlk kahvehane 1554 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından açılmıştır.Çeşitli zamanlarda,çeşitli nedenlerle kapatılsa da günümüzde kahvehane kültürü halen devam etmektedir..
Müşterileri farklı kesimlerden olsa da amaç bir arada toplanıp,görüşmek,konuşmaktır.
Kahvehane kültürü ile ilgili her dönemi kapsayan bir çok bilgiye ulaşmak mümkün olsa da benim anlatmak istediğim konu o değil..
Kadınlar kahvehanelere neden giremiyor? Kanunlarda böyle bir yasak olduğunu düşünmüyorum.Hele ki günümüzde bir çok haklar elde etmiş kadınların, erkeklerin tekelinde olan kahvelere neden giremiyorlar ?
Büyük şehirlerde kahvehanelere kadınlar gidebilse de.Büyük şehirde bile olsa,mahalle kahvelerine,yada köylerde köy kahvelerine girmesi kesinlikle mümkün değil…
Bu konuda çok büyük öfkem var.
Çok soğuk kar fırtınası olduğu bir gün işimden çıktım,yirmi dakikalık mesafede olan annemin evine gittim.Kızımı annem bakıyordu. Soğukta yürüdüm. Üç yaşındaki kızımı kat kat giydirdim.Annelik iç güdüsüyle onun üşüyeceğini düşünerek kucağıma aldım.Çocuk arabasına bindirmedim. Paltosunun üzerini birde battaniye ile sardım.Sol koluma kızımın eşyalarının olduğu çantayı,taktım.Sağ koluma kendi çantamı taktım.Kızımı kucağıma aldım.Kar ve fırtına ile karışık yağan yağmurdan korunmak için şemsiye açtım…Yani iki elim omuzum kolum dolu.Yürümeye başladım evimize doğru.Evimiz yarım saat mesafede.Rüzgar paltomu pelerin gibi açıyor,Uzun eteğim kalın yün çorabıma sürtünerek yukarıya çıktı,benim etek süper mini bir hal aldı.Eteğimi düzeltemiyorum.Mümkün değil.Elim kolum dolu şemsiyeyi bıraksam rüzgardan uçacak.Bir baktım mahalle kahvesinin önündeyim.Camlar buharlı,belli ki içerisi çok sıcak.İşte o anda o kahveye girmeyi biraz soluklanıp nefes almayı öyle çok istedim ki...Mümkün değildi aldığım terbiyeye ve geleneğimize göre kadınlar kahveye giremezdi…O öfke ile bir hızlandım ki beş dakika sonra evimdeydim.
O gün yaşadıklarımı ve o kahveye girip biraz dinlenememenin uhdesini yıllarca içimde taşıdım.Karar verdim öyle soğuk bir günde,camlar sıcaktan buharlaştığında ben o kahveye gideceğim..
Ne yazık ki gidemedim.Kahve yeri yıkıldı ve büyük bir bina oldu.
Asla ve asla kahveye gitmek,oyun oynamak, nargile içmek gibi bir derdim kesinlikle yok.
Benim derdim,kadınlar soluklanmak için Mahalle aralarındaki mahalle kahvelerine girebilmeli,bunu hiç kimse yadırgamamalı, Eleştirmemeli,
Kadınlarda dokuz canlı olsalar da yorulabilirler.
Hele ki omuzlarında ne çok yük olduğunu düşündüğümüzde…
Haydi kadınlar Kahvehanelere diyorum..
YORUMLAR
Kadınların da gidebildikleri kahveler var şüphesiz.
Onların ismi değişmiş, çay bahçesi, kafe v.s. olmuş.
Ama nedendir halen kısaca "kahve" denilen yerlere kadınlar giremiyor.
Ve erkekler alışık olduğu şekilde argo ve küfürlü konuşmalarını serbestçe bu kahvelerde...
Tıpkı maçlarda olduğu gibi...
Pardon ama, bu erkek ayrıcalığını maçlara da koymayı unutmuşlar...
....
Sadece dinlenme ihtiyacı mı?
İbadet ihtiyacına bile sınır getirilmiş...
Kaç tane camide kadınlar için abdest alma ve namaz kılma yeri var?
Sanırım Cennet'i de erkeklere mal etme hevesindeler.
bizim buralarda erketen çok kadın var sahil kahvehanelerinde.
şehir içinde yoklar.
elimizde olsa değiştirecek çok yalnışlıklar varda, gücümüz yetmiyor.Neden:Örgütlü toplum olmayı başaramadık.cemaat toplumuyuz.
Kendi cemaatimizden bir hatada yapsa yutkunup susuyoruz. Bir toplumda çok farklı düşünce yapısında insan olabilir, olmalıdır.Ancak tolumu oluşturan bireyler toplumu dolayısyle toplumda yaşayan kendini ilgilendiren konularda birlik içinde hareket etme hak arama ve bilinçlenmelidir.
Ama olmuyor.neden;cemaat toplumuyuz.
Batı demokrasileri bunu başardığı için, medeniyet ve insanca yaşamak orada var maalesef.
Bir ülkenin kralına, prensine, önemli mevki sahibi insanına trafikte ceza yazılabiliyor ve cezayı hak eden memura tepki vermeyip, hatasını kabul ediyorsa o toplum bilinçli olmanın en üst noktasındadır.
acaba bu davranışlar bizim toplum için hayal mi?
paylaşım için teşekkürler.