- 5016 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
RESSAM NEVZAT AKORAL
Nevzat Akoral, Manisa’nın Karaoğlanlı köyünde 1926 yılında doğmuştur. Turgutlu’da ilk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’ne girdi. !949 yılında mezun olunca Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü resim öğretmenliğine atandı. Buradan da 1956 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsü’ne ataması yapıldı. Oldukça verimli çalışmalar yaptı. Öğrencileri ile sanatsal anlamda uyum içinde çalışıp yapıtlar ortaya koydu.
1960 yılında kazandığı eğitim bursu ile Amerika Birleşik Devletleri’nin İndiana Üniversitesi’nde grafik dalında çalışmalar yaptı. 1962 yılında yurda dönünce Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümüne atandı. Burada çok sayıda resim öğretmeni ve sanatçı yetiştirme çabalarına arkadaşları ile birlikte ortak oldu. Bu çabası emekli olduğu 1976 yılına dek sürdü.
Sanatçı olarak aydınlatma ve örnek olma görevlerini sürdürdü. Açtığı sergilerle sanat eğitimindeki etkinliğini, ürettiği sanat yapıtlarıyla da ortaya koydu. Öğrencilerine ve sanat çevrelerine yol gösterici oldu.
Nevzat Akoral’ın sanat yaşamına yön veren en büyük etken, 1930’lu yıllarda başlayan atılımlar ve Cumhuriyetin kazanımları doğrultusunda yapılan çalışmalar olmuştur. Bu yıllarda Atatürk’ün ve diğer yöneticilerin söylem ve uygulamalarında, köy ve köyde yaşayan yurttaşlara yönelik ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmeleri üzerinde önemle durulmasıdır. Giderek bu düşünce ve atılımlar eğitim aşamasında da kendini gösterir. Sonuçta, aşama aşama köy enstitülerine uzanan bir gelişme ortaya çıkar. Bu okullarla tarım, yapı, sağlık ve çeşitli zanaatlardan anlayan, uygulayan eğitimciler yetiştirilmeye başlanır.
Sanatçı Nevzat Akoral da bu gelişmeler ışığında ilk ürünlerini 1950’li yıllarda vermeye başlar. Bu yıllarda köye ve köylü yurttaşlara yönelik; ekonomik, kültürel ve eğitim ağırlıklı siyasal çalışmalar oldukça hız kazanmıştır. Yöneticilerin çalışmalarına koşut, köy ve köylü yurttaşları yansıtan, onları anlatan sanatsal çalışmalar da kendiliğinden oluşmuştur. Özellikle de yazın alanında büyük bir atılım başlamış, köy ve köylü yurttaşların yaşantısını anlatan öyküler, romanlar ya da notlar yayımlanmıştır. Bu tür çalışmaları bilinçli olarak başlatanların da köy enstitülü öğretmenler olduğu bilinmektedir.
İşte bu yılların getirdiği çalışmalar doğrultusunda; sanat eğitimciliğine Köy Enstitülerinde başlayan Nevzat Akoral; 1950 ‘li yılların “köycülük ve halkçılık” eğilimini özümsemiş bir sanatçı olarak, konularını köy ve köylünün günlük yaşantısından kesitlerle ele almış ve işlemiştir. Konularında yöresel giysili kadınlar, tarlada çalışan, çift süren köylü yurttaşlar, onların gücünden, etinden, sütünden yararlandığı hayvanlar, kompozisyonlarında çoğunlukla yer almıştır.
Konularını işlerken, çoğunlukla özgün baskı teknikleri uygulamıştır. O yıllarda ağırlıklı olarak kullanılan linol (muşamba) ve ağaç baskı çalışmaları yaptığı görülür. Akoral, yapıtlarını bu tekniklerle üretmiş ve sanat ortamına kendini kanıtlamıştır. Daha sonraları çokça yağlıboya resimler üreterek sanat ortamındaki yerini sağlamlaştırmıştır.
Sağlığı elverdikçe çalışmalarını sürdürmekte ve bu çalışmalarla sergiler açmaktadır.
Sanatçımıza nice sağlıklı yıllar dilerim.
Mehmet ERBİL
www.mehmet-erbil.tr.gg
YORUMLAR
Siz paylaşmasaydınız, sinema salonumuzu süsleyen mozaik çalışmaların Nevzat Akoral Hocamızın eserleri olduğunu bilemeyecektik, Kıymetli Hocam. Onca güzel eserleri için kendisine, bu kadirşinas yazınız için de size teşekkür ediyorum. Aslında size teşekkür etmem, teşekkür etmemiz gereken o kadar çok şey var ki... (İnşallah, ben de bunları bir gün Ressam Mehmet Erbil başlığıyla yazarım.)
Her yerde ve her vesileyle, gururla dile getirdiğim gibi: İyi ki hayatımda sizin gibi bir hocam oldu. Selâm, saygı ve hürmetlerimle...
Mehmet Erbil
Selam ve sevgiler.