- 686 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Paylaşımlarda İsim Yazmak Önemli!
Paylaşımlarda İsim Yazmak Önemli!
Bir söz söylendiğinde kim söyledi, kime söyledi, ne maksatla söyledi, ne makamda söyledi? Bu önemli.
Alıntı dahi olsa altına “Alıntı” veya “Anonim” olduğu belirtilmeli. Emeğe saygı açısından önemli olduğu kadar, okuyanın o konuda bir sorusu varsa kime soracağını bilmesi açısından önemli. Bir söz var ortada ama sahibi yok…
Sözün hangi makamda söylendiği de önemli; aklımda kalanıyla bir örnek vermek isterim. Adamın biri Akıl Hastanesinin Başhekimine “Deli” demiş. Başhekim; “Bu sözü sen bana söylediğinde hiçbir anlam ifade etmez ama ben sana söylersem çok şey değişir! ”Demiş.
Bakın her söz insanlık tarihinde geçmişte birileri tarafından söylenmiştir! Kimse yeni bir şey söyledim iddiasında bulunmamalı. Ancak söz sahibinin olmalı ki muhatap da sözün sahibi olmalı. Yunus, Mevlana, Sokrates gibi zatlar zaten çok şeyi söylemiş. Yeni üretilenler de kişisel algılamanın naklinden başka bir şey değil. İnsan emek verir yeni üretimler yapabilir. Yunus söyler, veya bilim adamları bulur bizler yazarız. Yazarken de kendi fikirlerimizi açıklarız. Onların fikirlerini “Tırnak” içinde vermemiz önemli. Çünkü söz sahibini bağlar! Yunus’un sözü Yunus’u gösterir. Her insan ayrı bir varlık. Yunus’la aynı fikre sahip olmak başka Yunus’un fikirlerini kendi fikri gibi anlatmak başka. Bu yüzden paylaşımlarda paylaşılan yazının kime ait olduğunun, kaynağının belirtilmesi önemlidir.
“43. (Resûlüm!) Sana söylenen, senden önceki peygamberlere söylenmiş olandan başka bir şey değildir. Elbette ki senin Rabbin, hem mağfiret sahibi hem de acı bir azap sahibidir.” www.kuranikerim.com/mdiyanet/fussilet.htm Kurandakiler bile önceden söylenenler ise düşünmek gerek.
Yeni söylemlerin eskilerin devamı olduğunu ya da eskilerde söylenmiş olma ihtimalinin olduğunu. Bir söz tıpa tıp aktarılıyor ise mutlaka kaynak verilmeli. Kişi konuyu özümleyip kendi algılamasını da yazabilir o halde kendi adını altına yazmalı ki, muhatap bilinsin.
Saygılarımla,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Doğrusu da sizin söylediğiniz gibidir, Sayın Ahmet Beyim. Ama şu bir gerçektir ki; düşünürlerin fikirlerinden,sözlerinden bir şeyler kaparız. Ya da tamamen karşısında oluruz. Fikir üretmek insan oluşumuzun bir kanıtıdır.Önemli olan fikirlerimizin arkasından gelenlerin çokluğudur.Böyle olursa kendimize güvenimiz gelir,moral açısından. Ve yeni ufuklara yelken açarız. Selam ve saygılarımla....