YÖNETİCİLİK
YÖNETİCİLİK
Yöneticilik, sevk ve idare etme işi, sanatıdır. Belli kural ve prensipler; kişilik özellikleri ile yönetim gerçekleştirilir. Yönetim çeşidine bağlı yönetici tipinin olması düzenin korunmasına, aranılan yönetici olmasına hizmet eder. Yöneticinin; bilgili, entelektüel olması, sağlam karakterli olması, adil olması, çıkarcı ve tamah olmaması yönetim erkinin şansıdır. Yönetici, adil olursa, sistem rahat eder, insanlar mutlu olur. Yönetim ve yöneticiye güven gelişir. Herkes hakkına razı olur. O zaman adalet mülkün temeli olur. Yani ceza anında bile suçlu: “şeriatın kestiği parmak acımaz.” Diyebilmelidir.
Yönetici, elindeki gücü doğru kullanmalı. Kaba değimle kıvırmamalı. Alan da satan da memnun olmamalı. Herkesin hakkı verilmeli. Ne şiş yansın, ne kebap felsefesi de uygun değil. Doğru kişilerin malı değil, herkesin malıdır. Kuyu kazmak, saman altından su yürütmek insani ve vicdanı değildir. Herkes haklı çıkmak ister. Herkes kendi cephesinden bakar. O halde yönetici iyi hitapçı, iyi anlatıcı, ikna edici olmalı. Yönetici dengeyi sağlayarak, yönetimi esenleştirmelidir.
Yönetici, geliştirici, ilerletici, güdüleyici olmalı. Yönetici lider de olursa başarı katlanarak artar. Yöneticinin işi, insanları uzlaştırmak değildir. Yönetici karşıladığı kişileri, tatlı dil, güler yüzlü davranmalı. Tatlı dil, güler yüzün açamayacağı kapı yoktur. Kişilerin haklı ve haksızlığını dolaylı söylemeli, güler yüzle söylemeli.
Yönetici, anlaşmazlıkları çözerken anlaşmazlıkları pasifleştirmeli. Güneş gibi olmak, İnisiyatif kullanacağı zamanlarda, merhametli olmak erdemini göstermeli. Ceza acıtmamalı. Yönetici, çalıştığı kurumun özelliklerini bilmeli, kurumun içinden gelmeli, devletinin ülkü ve ideallerini bilmeli.
Dost canlısı olmalı ama onları kayırmamalıdır. Çıkar ve büyüklük kaprisine kapılmamalı, yeri geldiğinde mülayim, tatlı sert, sertte olabilmelidir. Yandaş ve yağcıların sözüne fazlaca itibar etmemelidir.
Yönetici, yönetim erkinin en zayıf halkasıdır. Yönetici yönettiği topluluk tarafından ve kamu tarafından sevilip inanılırsa toplumun gelişmesi ilerlemesi kolaylaşır. Yönetici vizyonunu uygulama olanağını yakalamış olur. Yöneticiye güven azalırsa, evvel, ahir görevinden azledilir.
Yönetici, hizmet adamı, kendini topluma hizmet edecek adam olarak adamalı. Yenileşmeyi, hızlı dönüşümü, teknolojiyi sevmeli ve uyum sağlamalıdır.
./.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.