- 604 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
BİREYSEL ÇIKMAZLARDAN TOPLUMSAL ÇIKMAZLARIMZA TERAPİ MANTIĞI
BİREYSEL ÇIKMAZLARDAN TOPLUMSAL ÇIKMAZLARIMAZA TERAPİ MANTIĞI
İki gün önce sabah kahvaltı yaparken radyoda dinlediğim haberler aynen şöyle ; Evli çiftler boşanmaya karar verdiklerinde terapi için gerekli doktorlara yönlendirilecek.” Bu habere göre boşanmaya karar veren çiftler, otomotik olarak problemli demek mi? . Peki boşanmaya karar vermeyen evlerin içindeki şiddete ne demeli? Tükenmiş yığınlarca ilişkiler, kadınını döven erkekler, kocasından dayak yiyip, ya da ilgisiz ve ekonomik sosyal çıkmazları olan kadından dayak yiyen çocuklar. Her gün biraz daha yüzlerindeki tebessümden yoksunlaşan insanlarımız...Kapalı kapılar ardında ailelerin neler yaşadıklarını ne kadar biliyoruz. Taaki, bir intihar ve cinayet haberleri duymadıkça !
Boşanmaya karar vermiş çiftlerin kendi iradelerine bu derece müdahale neden gerekli ? fedakar bir yaklaşım mı? yoksa anlayamadığımız yeni bir yöntem mi?. Ailelerin babalığını, günlük ihtiyaçlarını; şimdide terapi gereksinimini üstlenmek !.. Peki aile içindeki insanların rolleri ne işe yarıyor? Kendi kabuklarında bile söz sahibi olmak fazla anlaşılan. İnsanların yaşamlarıyla ilgili kararlarında dışardan bu derece etkili olmaya çalışmak neden? Her ayrıntıyı düşünür oldularda: insanlarımız nedense yinede mutsuz. Tekrarlanan hayatın monotonluğundan daralmış yaşam örnekleriyle dolu çevremiz. İşlevsiz, hastalıklarla uğraşır oldu insanlar. Görmemezlikten gelinen bu hayatlar nutukla mı çözülecek?
14,15 16, 17, 18 yaşlarında evlendirilen kızlarımız daha kendilerinin ne olduğunu bilmeden aile sahibi edinilirken; yaşamda yer edinememelerinin nedenleri daha önemli değilmi? Gitgide çıkmazların içine gömülen insan manzaraları her bölgede, kentinden köyüne kadar çaresizleştirilerek çoğalıyor. hızla!
Çocuk yaşta erkenden hayatları gasp edilip, ardından terapi uygulama yöntemi !
Aile üzerine yeni yasalar düzenlemeler yapılıyor. Köylerde, büyük kentlerde bile; küçük yaşta evlilikler yapılırken kimseler duymadan mı yapılıyor bu düğünler. Gündüz gözüyle çocuk yaşta kızların düğünleri aşikar değil mi? Böyle bir konu için geleceğe yönelik yorum yapmak zor doğrusu. Böyle kalmayacağını ve bu çıkmazları insanlarımızın aşacağına inanmak istiyorum doğrusu. Yaşadığımız yanlış kalıplara teslim olmamak, sorgulamalıyız diye düşünüyorum.
Bundan tam on gün önce bir akşam vakti, oturduğumuz evin balkonunda ( ana caddeye bakıyor ) oturmuş dışarıya bakıyorum. Hemen karşımızda koca binalar var. Tam karşı camda bir tül perde . Arkasında adam karısını dövüyor. Kadın çığlık çığlığa bağırıyor, kadının kocası olacak adamın aldırdığı yok. Adam dövmeye, kadın bağırmasını sürdürüyor. Adamın eli kalkıp kalkıp iniyor. Kadını aralıksız dövüyor. Perdeden göglelerini görebiliyorum ancak. Kalktım polisi aradım. Adresi verdim. Ama çok kötü oldum. Kadın her gün bizim caddede yürüyen bir kadın. İnanamadım. Ne vardı?. Ne oldu?. Nelerin birikimiydİ? İki tarafın bu derece sıkışması. Kadının dayak yemesine rağmen aynı evde yaşamaya devam etmesi !.. Bu sorunlar nasıl aşılır? Terapiyle nasıl çözülür ? Benim mantığım almadı. Ya sizin ki...
YORUMLAR
efendim bu konular çok derin ve çok farklılıklariçeren konu olduğu için hemencecik şudur veya budur dememiz yanlış olur bazen öyle oluyorki bir baba kızını erken yaşta evlendirmek zorunda kalıyor niye kız sevmiş illa evlenecem diyor bazende kız evlenmek istiyor baba kızına söz hakkı tanımayıp evleneceksin diyor karı koca kavgalarıda karmaşık bazen buna kadın neden olabiliyor bazende erkek belki terapi bir nebzede olsa yararlı olabilir düşüncesini taşımaktayım saygılarımla selamlar