- 1262 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ), Merkez- Gölçayır Köyü’ne taşınsın mı? Tekrar
Fotoğrafta, havalimanı ile üniversitenin iç-içe duruşunu görüyorsunuz. Foto: Kadir Yeter.
Havalimanı kontrol kulesine enyakın bu binalar, üniversite rektörlüğü ve yönetimine aittir.
Yâni, tehlikenin ön sınırında olanlar, yöneticilerdir.
tr.wikipedia.org/wiki/Trabzon_Havaliman%C4%B1
K.T.Ü. ve çevresindeki yerleşim yerleri; iniş ve kalkışlarda tüketilen uçak yakıtının
Olumsuz etkisiyle boğuluyor...
Üniversitemiz, bünyesindeki ağaç zenginliğinin ürettiği oksijenin faydasına karşılık, jetlerin kalkışı sırasında püskürttüğü çok zararlı gazlarla, geleceğin iki tehlikesini birden yaşıyor. Trabzon, Merkez Gölçayır Köyü ve çevresinde(5 Km. güneybatı), bugünden kamulaştırmaya başlanarak, gelecekte, Üniversitemizin ihtiyaç duyacağı arâziyi şimdiden temin yoluna gitmesi gerekir.
Jetlerin iniş ve kalkışları, çoğu zaman eğitim-öğretim verilen fakülte binâlarını yalayarak üzerinden geçmesi, tehlike boyutundadır. Kalkış ve inişler, yirmidört saat boyunca yapılmaktadır...
Gelecekte olabilecek bir uçak kâzasında, yüzlerce öğrencinin, idârecinin ve öğretim görevlisinin acı bir sondan sonra, yeni bir kampüs yeri arayışına girilecek ancak, Gölçayır Köyü ve çevresi, bugünün Kavakmeydan(İnönü) ve Fâtih(Ayasofya) semtleri gibi şehirleşmiş olacağından geç kalınmış olacaktır.
Atatürk’ün enbüyük özelliği, olabilecekleri yüz yıl önceden görmesindedir. Bugün, herkes akıllı... herkes herşeyi biliyor... yârını, hele, beş yıl sonrayı doğru tahmin edenleri, çok ileri görüşlüler diye nitelendirebiliriz. Ya, yüz yıl sonrasını, bırakın yüz’ü, yirmi yıl sonrasını doğru tahmin edebileceklere kim inanır?.
İşte, gelecekte doğru ancak, bugün:’ Hadi or’dan bee..’ dedirtecek düşüncem. Bir kenara yazdım. Gençler aklında tutsun, yeter.
02 NİSAN 2005 Cumartesi günü, saat: 09.00’da; K.T.Ü. MÜH. MİM. FAK. İNŞ. MÜH. Bölümü, salon: 380, kat: 3, sıra: 66’da, Genel Matematik dersinden imtihanım esnâsında, havalimanından kalkan bir jet uçağı; binâmızın tam üzerinden dev bir balina gibi ve şiddetli bir sesle geçip- gitti. Bu tehlikeli kalkışlar, yıllarca sürüp gidecek mi?. Bu, tam tehlikeli kalkışların önlemini kim alacak, buna çâre bulacak bir ileri görüşlü var mı?.
Yıllar önce, TRT Trabzon Radyosu’nun verici anten direğinin; kendi telsizlerini bozacağını öne sürerek bu günkü vericinin kırk dönümlük bugünkü alana inşa edilmesine engel olan düşünce sâhipleri vardı. Dersliklerin bulunduğu binâların geleceği hakkında, Üniversitemizin değerli bilimadamları bir açıklama yapması yerinde olur.
Bilim yuvamız, K.T.Üniversitemizin değerli Profosörleri, Havalimanı ile İlimlimanı arasında bir bağ kurabiliyorlar mı? Uçak, başımıza düşerse ve o takdirde hangi önlemler düşünüleceği- konuşulacağını bugünden tasarlamak, hayalcilik mi acabâ?!.
Geleceği projelendirmek adına ve iyiniyetle kaydettiğim bu düşüncelerimi benimle paylaşır mısınız bilemiyorum.
2012 Yılı notu: Her beş dakikada- bir kalkan jet motorlu uçakların 580 Kişiyi havaya fırlatacak şekilde gaz yakıp alana püskürterek yerden fırlatılmasının günlük gaz salınım miktârı hesaplanmalı(bu gaz atığını kim yutuyor?) ve bu fikrime îtibar edilmesini dilerim.
Saygılarımla.
kadiryeter Kadir Yeter. TRABZON.
Sitemizde ilk yayını: 02.05.2012 11:13:06
- Türksesi Gazetesi, 30. 8. 2002 târih, 8702. sayı, 2. sayfa. sütun:1, 2, ve 3 ”Sizin köşeniz”, ‘YETER’DEN BİR ÖNERİ’ başlıklı yazı.
- Trabzon Türksesi Gazetesi’nin; 20 NİSAN 2005 Çarşamba gün ve 10773. sayısının 2. sayfasında yayınlandı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.