RAMAZAN EĞLENCELERİ-2
Birazcık araştırınca insanın karşısına okuyamayacağı kara çok bilgi dolu sayfalar dökülüyor .
Maşallah "internet" denilen kul icadı iletişim yöntemi sayesinde yerinizden fazla kıpırdamadan iştediğiniz bilgiye ulaşıyorsunuzç
eskiden bir kitap için veya bir alimden bilgi almak için aylarca yolculuklar yapan insanları düşününce , günümüzde alim olmamak için iyi bir tembel olmak lazım diye düşünüyorum.
Oliver Sacks adlı yazar "renk körleri" ’yle alakalı kitabını bitirebilmek için haftalarca yolculuk yapmış. trenlerle, atların üzerinde, gemilerle ,nihayet "Renkkörleri Adasına "ulaşmış.
Ben ise sadece "tık" ’lıyorum ve sayfalar dolusu bilgi dökülüyor önüme.
Önümdeki sayfada Hz.Muhammed (S.A.V) ’in Ramazanda neler yaptıklarını anlatan bir yazı duruyor,okuyup sizler için buraya alıyorum.
Lütfen dikkatlice okuyun,bir bakın,dikkatlice bakın.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu Beyazıt cammi ve çevresindeki "Ramazan Eğlencelerine " benzer bir eğlenceye katılmış mıdır?
Kısa bir araştırma yapınca Efendimiz (S.A.V.)’ in Ramazan ayında neler yaptıklarını öğrendim.
O zamanlar ne “Ramazan Eğlencesi” ne “ Esenler Belediyesi Ramazan Eğlence Çadırı-Ki tam teravih vaktinde Dini Müsikiye başlıyor-“ uygulaması olmuş.
Ne de “ Karagöz-Hacivart gibi ramazan eğlenceleri” tatbik edilmiş.
Hatta Başakşehir Belediyesi gibi “Sula Vadisi” eğlenceleri tertiplenmiş. Oysa bu sayede geçtiğimiz senelerden farklı olarak Camii’nin üçte ikisi boş. Diğer cemaatimiz o sırada Sular Vadisinde Ramazan Eğlencesinde…
Allah’ın resulü efendimiz (sav) hayatı boyunca hep sosyal bir insan olmuştur. Özellikle Ramazan ayında Peygamberimiz, hasta ve yaşlılara sıkça yaptığı ziyaretleri arttırır, fakir sahabelerin evlerine uğrar, sosyal bir sıkıntı olan her yere tüm sahabelerden önce yetişerek dertlerin çözümünde aktif rol oynardı.
Allah Resulü, diğer müminleri de hasta ve akraba ziyaretlerine teşvik ederdi. Özellikle Ramazan ayında fakirlere yapılacak yardım, fitre ve zekat konularında tavsiyelerde bulunurdu…
Hz Muhammed (sav) sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi. Diğer sahabelerden farklı beslenmeyen ve ailesini de öyle yedirmeyen Resulullah Efendimiz, yiyecek bir şey bulamadığında yemez, bulduğundaysa çoğunu dağıtırdı
Peygamberimiz, Ramazan ayında ibadetlerini de aşırı arttırmazdı. Teravih namazlarını yalnız veya cemaatle kılardı. Ramazan ayının son on gününde ise evinin ahalisini gece ibadeti için uyandırırdı.
Sahura kalkmayı ihmal etmezdi, ve sahur ile ilgili “Mutlaka sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır”. (Buharî, Savm, 20). buyurmaktadır. Efendimiz s.a.v her gün kuran-ı kerim okurdu.
İbn Abbas anlatıyor: “Hz. Peygamber(a.s.m) hayır konusunda insanların en cömerti idi. Özellikle Ramazan ayında Hz. Cebrail ile görüştüğünde bu cömertliğinin sınırı olmazdı. Hz. Cebrail ile görüşmesi ise, Ramazan ayı boyunca her gün gerçekleşirdi. Onun da hayır-hasenattaki cömertliği esen rüzgâra benzerdi. (Buharî, Savm, 7).
Sahur Hz. Peygamber, bir Ramazan gününü mutlaka sahur yaparak başlatırdı. Sahur yapmanın faziletine ve bereketine dair Hz. Peygamber bir hadisinde “Bizim orucumuzla Ehl-i Kitap’ın [Yahudi ve Hristiyanlar] orucu arasındaki fark, sahur yemeğidir” buyurarak sahuru, Müslümanlar için ayırt edici bir özellik olarak vurguluyor.Hz. Peygamber’in sahur yemeğinde zaman zaman misafir bulundurduğunu da çeşitli hadislerden öğreniyoruz. Hz. Peygamber’in sahurla ilgili önemli bir uygulaması da sahur yemeğini geciktirmesi ve bunu tavsiye etmesidir
Niyet Hz. Peygamber’in oruç tutarken vazgeçmediği uygulamalardan birisi de oruca niyet etmesidir. Niyet edilmeden tutulan hiçbir orucun, oruç sayılmayacağını beyan etmiştir. Ayrıca sahura kalkmanın da oruca niyet sayılacağı belirtilmekte
Hz. Peygamber’in imsak ve iftar arası en çok dikkat ettiği hususlardan biri de bedensel temizlik… Ağız ve diş temizliği için misvak kullandığını, ayrıca sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan aylarında serinlemek için başına su döktüğünü hadislerden öğreniyoruz.
İftar Hz. Peygamber sahur yemeğini ne kadar geciktirmeye gayret ettiyse iftarını açmak için de o kadar acele etmiş ve akşam namazını kılmadan önce orucunu açmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber’in tatlı bir yiyecekle, özellikle de hurmayla orucunu açtığı bilinmektedir. Hurma bulamadığı zamanlarda ise orucunu suyla açmış ve böyle yapılmasını tavsiye etmişti
Hz. Peygamber’in, orucunu açarken ettiği dua ise şu şekildedir: “Allah’ım, senin rızan için oruç tuttum, senin verdiğin rızkla orucumu açtım, kabul et. Sen dualarımızı işiten ve kabul edensin.”
Hz. Peygamber’in Ramazan’a dair uygulamaları tabi ki sadece bunlardan ibaret değildi. İtikaf ve fitre başta olmak üzere bu aya mahsus çeşitli ibadetleri bizzat yerine getirmiş ve tavsiye etmişti.
Artık Teravihler boş camilerde bir iki sıra yaşlı ,bir iki sıra sofu ve bir sıra çoluk çocuk ile eda ediliyor.
O sırada Vadide ,Beyazıt’ta, Esenler’de,Üsküdar’da Ranmazan Eğlenceleri sallıyor ortalığı.
Ve kimse artık ne korkusundan ise bir kelam dahi etmiyor.
Biz millet olarak ya korkacak ya umacağız.
Selam ve saygı ile.
YORUMLAR
Değerli dost sabah yazını görünce eğlenceli bir şey zannetim,ama öylesine dank etti ki yazın...Maalesef hurafeler,garip garip haller sarmış her yanımızı...Kontolar,müzikler bunlar yok ramazanın özünde...birileri yakamıza yapıştırdı öylece duruyor orada...yazını okudum ve çok ama çok hak verdim...Tebrikler ve selamlar
erolabi
Selam ve sevgilerimle.
erolabi
Hayırlar versin Allah.
Hayırlı Ramazanlar.
Baştan sona imzamı atabileceğim bir paylaşım, teşekkürler değerli bilgiler için, hayırlı Ramazanlar.
erolabi
Sağolun.
Hayırlı Ramazanlar dilerim.
Bu yazıyı bir arkadaşım yazdı dikkatinize...
Ramazan Kuran ayıdır, her yıl ramazan ayında vahiy meleği Cebrail (a.s.), Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’le buluşur, karşılıklı olarak birbirlerine Kur’an okurlardı. Ramazanda camilerimizde, evlerimizde okunan mukabele ve Kur’an hatimleri Cebrail ile Peygamberimiz (s.a.v.) arasında yapılan mukabele uygulamasının bir devamıdır. Bu uygulamaya bizler de evlerimizde, camilerimizde devam etmeliyiz. Ramazan gecelerini Kur’an’la, zikirle, teravihle, sohbetlerle tezyin etmemiz gerekir. Ramazan eğlenceleri! adı altında, ramazanın ruhuna aykırı, oruçla, kullukla bağdaşmayan hususları da hayatımızdan uzaklaştırmalı ve izale edebilmeliyiz. Hz. Aişe, Hz. Ali ve Ebu Hüreyre gibi sahabeler, Hz. Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan gecelerini ibadetle geçirdiğini, özellikle son on gününe çok önem verdiğini bildirmektedirler. Peygamber Efendimiz (s.a.v) gerek tavsiyelerinde gerekse uygulamalarında ramazan ayını bir infak ayı, bir ihsan ve bir ikram ayı olarak gördüğü ve öyle de yaşadığı anlaşılmaktadır. O günden bu güne on bir ayın efendisi ramazanı şerif ayı Zekât ve Fıtır sadakası ile iftar sofraları, iyilik ve ikramlarla yaşandı, hissedildi ve günümüze kadar süregeldi. Özellikle ramazan ayında sosyal tesanüt, dayanışma ve yardımlaşma daha da zirveye taşınmaktadır ve taşınmalıdır da. Efendimiz (s.a.v.) hadislerinde şöyle buyurmaktadır: “Komşusu aç iken, müminin tok dolaşması yakışık almaz.”10 Diğer bir hadisi şerifte ise: “Bir mahallede bir kişi aç kalırsa, o mahalle halkı Allah’ın korumasından çıkar.” 11 buyrulmakta
kadiryeter
Emek verip kaydettiniz; Allah Râzı Olsun... Âmîn...
erolabi
Bu konuda ellerini oğuşturarak ihale dosyaları hazırlayan abiler rahatsız olsun biraz....
erolabi
Bu bilgileri danışıp teyid alıp bu sayfaya aldım. Haklısın bazı bilgiler karartılmış ve beyazlatılmış oluyor.
Son çıkan Budistlerin Müslüman katliamını gösteren resimler gibi. Bir çoğu Çin depreminden sonra ölenlerin kendi inançlarına göre defin işlemi ( yakmak) yapıluırken görüntüleri.
Katliam bütün şiddetiyle devam ederken bu tür verilere de ihtiyaç duyuluyor demek ki.
teşekkür ederim.
Selam ve saygı ile.
Değerli arkadaşım.
Ben bu iftar çadırları meselesi ile ramazan eğlenceleri konusuna çok sıcak bakmasam da hiç bir Allah'ın kuluna zararı olmayan ve de çok eski bir geleneğimiz gözüyle baktığım için ne lehinde ne de aleyhinde değilim.
Peygamberimiz yaşıyor olsaydı buna ne derdi? O zaten demiş diyeceğini asırlar önce: ''Öyle bir zaman gelecek ki o zamanda yaşayan müslümanlar sizi görseydi bunlar deli derdi..Siz de onları görseydiniz bunlar müslüman değil derdiniz...Olay bundan ibaret bence.
Selam ve sevgilerimle.
erolabi
Ramazan eğlenceleri ,direklerarası bu gibi işler eskiden gayrimüslümlerin o ayda yaptıkları faaliyetlerdendir.
Haklısınız ..değiştik..değişiyoruz.
Selam ve saygı ile.
Trabzon Müftüsü, Zağnos Vâdisinde yapılan Ramazan eğlencelerinin Teravih Nâmazına gelenlerin sayısını düşürdüğünü söyledi ve proğramların buna göre düzenlenmesini istedi(2012).
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ve Selâm ederim... sağolun.
kadiryeter Kadir Yeter.
24.7.2012- TRABZON.
Bakınız:
http://www.6t1s.org/forum/showthread.php?p=281662
http://www.6t1s.org/forum/showthread.php?p=281698
w.edebiyatdefteri.com/yazioku.asp?id=101788
erolabi
erolabi
Valla ben bu sene teravihi tam kılacam dedim gidemedim. Artık ibadetler Ramazan eğlencelerine göre ayarlanıyor.
Selam ve saygı ile.
kadiryeter
Panayır be Ustam... tam bir panayır... yayla şenlikleri çok daha samîmi... cın- cıvıt ne ararsan var; görgü sarhoşu kalabalıktan hoşlanmıyorum...
Saygımla Selâm ederim...Sağolasın.